neljapäev, 14. mai 2009

Lotte jäätis ehk jäätis ehtsate maasikatükkidega

Käin vahel supermarketite küpsise- või jäätiselettide taga seiramas, mida huvitavat müüakse. Ei, mitte üldse ei taha sealt midagi osta, kuigi mõned asjad isutaksid - kuna aga just neilt lettidelt leiab hulganisti E-aineid, siis parem teen midagi meeldima hakanut ise kodus ja juba puhtalt järgi. Sel nädalal lapsega poes käies jäi silma Lotte jäätis, pakend oli väga silmatorkav - Lotte isa ehitab jäätisemasinat ning hiljem kogu pere sööb jäätist, Lottel hiidsuur jäätisepallitorn ees, mille tipus troonib punane maasikas... Loen lapsele Lotte raamatut pidevalt, see talle meeldib, kuid Lotte kui reaalne tegelane ehk pehme Lotte pole tal millegipärast lemmikute kirjas. Poest muid Lotte-tooteid ka ei küsi ostmiseks, kuigi märkab neid. Võtsin jäätisepaki kätte, et vaadata, mis selle sees on - peal oli kirjas "Koorejäätis ehtsate maasikatükkidega", imestasin, et tõesti olid sees ehtsad maasikatükid, palju koort, ei mingit taimerasva ning vaid 4 E-ainet, mis on jäätise kohta hea tulemus. Osta ma seda ikka ei saanud, sest olin poes jalgrattaga ja seljakotis oleks jäätis ära sulanud, pealegi saab ju kodus kõike ise järgi proovida teha...Päris autentne see retsept nüüd pole, kuna teha täna jäätist oli ekspromtmõte, seega kasutasin kodus leiduvaid tooraineid.

Vaja läheb:
1/3 purki kondenspiima
200 ml piima
100 ml vedelat jogurtit
2 tl vanillisuhkrut
1,5 dl toormoosi maasikatest (sobib hästi ka sügavkülmast võetud, aga ülessulatatud variant)

Ajasin kondenspiima keema, võtsin tulelt ning lisain piima, jogurti ja vanillisuhkru - segasin kõik läbi. Kasutasin Nopri astelpajujogurtit, mis on hästi vedel, tuntavat maitset ei andnud, kuna maasika kogus ja maitse lööb üle. Jahutasin saadud segu maha ning ca tunni aja pärast panin jäätisemasinasse. Kui jäätis peaaegu valmis, lisasin maasikamoosi ning lasin uuesti masinal ringi keerutata kuni õige konsistentsini. Üldiselt marjajäätised ei jää nii kreemjad-kooresed, kuna marjad sisaladavd vett ning ei lase ka tükilisuse tõttu kreemjusel (on selline sõna olemas?) moodustuda. Olen proovinud erinevaid varjante marjadega jäätistest - olen lisanud värskeid marju, siis läheb jäätis täiesti marjade värvi, kuna marjad purunevad ning on pigem selline sorbeti-laadne magustoit. Kui kasutada jääs aga terveid marju, nt mustikaid, siis jäävadki need jäässe ning jäätist ei värvi eriti, samas on sellist jäätist ebamugav süüa, kui pidevalt mingid kõvad tükid hamba all on. Terveid ja jääs maasikaid aga ei tohi üldse jäätisemasinasse panna, see teeks kohe propelleri seal sees katki. Oluline vahe on ka, kas lisada marjad kohe vedelasse piima-kooresegusse või panna vahetult enne valmimist. Kui kohe lisada, hakkab marjade ümber moodustuma rasvakiht ning siis on ka jäätise konsistents rikutud. Aga nt marjajahudega pole veel proovinud jäätist teha, seda võiks tõenäoliselt kohe lisada, annaks värvi, kuid oma kuivuse tõttu äkki ei rikuks konsistentsi...
Tänane jäätis maitses kõige rohkem Aneele, ka Lotte lugu selle juurde sobis väga hästi. Kui kellelgi huvitavaid marjajäätise retsepte jagada, ootan põnevusega, seni pole nendest mu lemmikut kujunenud.

1 kommentaar:

  1. Katarina muide keeldub söömast seda Lotte jäätist, ostsin selel kunagi prooviks ja ka justnimelt suhteliselt sõbraliku koostise tõttu. Aga see põlati täielikult ära. Ainus mõeldav jäätis on Kata jaoks lumivalge, mille emme võiks teinekord siis pruuniks värvida. Kõik muud lisandid ja värvid on out-out-out!

    VastaKustuta