kolmapäev, 27. mai 2009

Kookoseküpsised

Aneel oli täna loovusringis viimane tund; ta on seal kaks aastat käinud rõõmuga laulmas ja meisterdamas. Lõpetamise puhul toimus Väikse Päikse õues väike piknik, kuhu tuli kaasa võtta midagi nosimiseks. Küpsetasime koos Aneega eile õhtul kookoseküpsised. Neid on väga lihtne teha ning valmivad need ka kiiresti. Eriti meeldib Aneele küpsetamise juures vahustada mikseriga munavalgeid; kui veel mõned kuud tagasi istus Anee minu mikserdamise ajal oma lemmikloom kaisus ja värises mikseri hirmsa hääle pärast, rääkimata veel varasemast ajast, kui ma käisin mikserdamas vannitoas, kuna muidu pistis Anee lihtsalt kisama, siis nüüd on mikserdamisest saanud lemmiktegevus. Eriti köidavad teda need jäljed, mis vahustatud munavalgetesse visplitest jäävad; ütleb, et need on Kitty silmad :)

Vaja läheb:
2 munavalget
1 dl nisujahu
100 g kookoshelbeid
50 g võid
75 g rafineerimata roosuhkrut

Esmalt vahustasime munavalged. Seejärel sulatsin potis või ja suhkru, kallasin juurde nisujahu ja kookoshelbed ning segasin ühtlaseks massiks. Viimasena lisasime vahustatud munavalged ning seejärel tuli tõsta teelusikaga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile väikesed tupsukesed. Küpsised küpsedes laiali ei vaju, neid võib päris üksteise lähedale asetada. Küpsesid ca 10-15 minutit 175 kraadiga ahju keskosas; valmis küpsised on kuldse värvusega. Kasutades mahedat nisujahu, vabade kanade ökomunasid ning rafineerimata roosuhkrut, on need küpsised lausa kasulike killast; kookoshelvestest saab ju ka rauda ja fosforit.

6 kommentaari:

  1. huvitav, kas kookosjahuga ka välja tulevad..

    VastaKustuta
  2. Mina pole proovinud kookosjahuga teha neid küpsiseid. Ostsin küll paar nädalat tagasi paki kookosjahu, aga ma panen seda trühvlite sisse.

    VastaKustuta
  3. Tere!
    Kas oled proovinud asendada suhkurt meega?

    VastaKustuta
  4. Küpsised tulevad väga head, aga meie 5liikmelisele maiasmokkade perele tuleb julgelt topelt kogus teha.

    VastaKustuta
  5. Ei tea, kas nisjahuta saaks ka teha? ostsin kord Vertigo kookose küpsiseid, lugesin koostistisosi: munavalge, kookos, suhkur.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Saab tõenäoliselt ka ilma nisujahuta, munavalge hoiab ju küpsiseid hästi koos, aga kookoshelbeid tuleb siis rohkem panna. Nisujahu võib ka nt mandlijahuga asendada.

      Kustuta