esmaspäev, 11. mai 2009

Karulaugu-apelsinisalat ürdise kanafileega

Eile sain Toilast saadetise - värskelt korjatud karulaugulehed. Karulauk meenutab oma lõhnalt ja maitselt küüslauku, kuid ei ole nii vänge, samuti on karulaugu toimeainete sisaldus ja mõju organismile sama, mis küüslaugul. Karulaugulehti korjatakse enne taime õitsema asumist, tavaliselt aprilli algusest mai alguseni.


Salat ühele inimesele:
peotäis karulauku
peotäis salatilehti
pool peotäit lutserni idandeid
1 avokaado
pool apelsini
ca 15 cm kurki
murulauku
Goji marju

Salatikaste:
1 osa sidurunimahla
2 osa kreekapähkliõli
soola
pipart
1 tl suhkrut

Kanafilee ahjus:
1 kanafilee
Rapunzli ürdisoola
küüslaugusoola
pipart

Tegin nii - esmalt oli tarvis valmis saada kanafilee, kuna salati söömise ajaks pidi see olema juba maha jahtunud. Kanafileele puistasin mõlemale poole peale ürdisoola (sisaldab lisaks meresoolale porgandit, sellerit, peterselli, porrut, basiilikut, tüümiani ja tilli), veidi õli ja panin ahju 200 kraadiga ahju keskossa küpsema. Umbes poole tunni pärast oli kanafilee valmis, ei olnud pealt eriti pruunistunud ning seest oli veel parajalt mahlane. Viisin rõdule jahtuma.
Kuna ma veidi kartsin, et salat jääb liiga "küüslaugune", lisasin salatipõhjale koos karulaukudega ka veidi lehtsalatit. Karulauku ei tükeldanud, lehtsalati lõikasin mõned korrad pooleks. Ma üldiselt salateid teen mitmekihilistena, ma ei sega neid läbi, valan hiljem kastmega üle, nii imenduvad mahlad väga hästi. Samuti on vahe, kas teha salat mingi roa kõrvale või on salat põhitoit - viimasel juhul just jätangi kihid segamata, kuna segipööratud salat ei näe enam nii ilus välja. Salatikihile läksid peale lutserni idandid, seejärel tükeldasin avokaado, apelsini ja kurgi. Salatikastmeks segasin kokku sidrunimahla (ca 1 cm klaasi põhjas), sellest poole rohkem panin kreekapähkliõli ning maitse järgi soola, pipart ja suhkrut. Sidrunimahlaga salatitele armastan mina alati suhkrut lisada, muidu jääb liiga hapu. Valasin salati kastmega üle ning asetasin peale külma viiludeks lõigatud kanafilee. Lõpuks purustasin peale veel musta pipart, lõikusin murulauku ning puistasin peale kuivatatud Goji marju. Ma ei tea, kas neil marjadel mingi eestikeelne nimi ka on, ma tõin need Jaapanist ning selle paki peal on kõik vaid hieroglüüfides kirjas, nende rahvusvahelise (?) nime leidsin juhuslikult ühel müslifirma leheküljel kolades, kust ma need pildi pealt ära tundsin. Kasutusel on need marjad üldiselt Idamaade köögis, maitselt magushapud.
Salat maitses tervele perele ülimalt hästi ning on lisaks ka mõnus kevadine vitamiinipomm.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar