reede, 8. mai 2009

Koorene pasta kirsstomatite ja ananassiga

Kooresed pastad on ühed mu vaieldamatud lemmikud, teen neid üsna tihti, varieerides lisanditega. Kogused on arvestatud umbes kahe ja poole sööja kohta (ehk kaks täiskasvanut ja üks väike laps).

Vaja läheb:
250 g täisteraspagette
20-25 kirsstomatit
200 g ananassitükke (sobib ka kompott)
1 suur sibul
2 küüslauguküünt
ca 50 g suitsujuustu
pool peotäis värsket peterselli
peotäis värsket basiilikut
oliiviõli
soola
musta pipart
muskaatpähklit

Koorene kaste:
2 munakollast
200 ml vahukoort
peotäis paremsani

Kaunistuseks:
basiilikulehti
lutserni idandeid
paremesani

Keeda pasta al dente, nõruta. Tegelikult peaks mainima, et selle toidu jaoks tuleks kõik komponendid varem valmis lõikuda või vähemalt käeulatuses hoida. Oluline on, et pasta valmiks samaaegselt, kui sibul on pannil saanud koos oliiviõli ja küüslauguga õrnalt klaasja jume, poolikud kirsstomatid on just pannile hüpanud ning just siis ongi paras aeg kurnatud spagetid pannile tõsta. Varuks võib hoida veidi pastakeeduvett. Pastat pesta ei tasu, nii kaob sellest suur osa kasulikku veega kraanikausist alla. Samas, kui pasta varem valmis keeta, kleepuvad nad omavahel kokku. Seega ongi oluline pasta saada keedetud just siis, kui see pannile minema peab. Spagetid tuleb pannil koos seal olevaga läbi segada, lisada esmalt suitsujuust, siis ananassitükid, hakitud petersell ja basiilik, samuti soola ja pipart, kui tundub panni külge jäävat, siis võibki veidi pastakeeduvett sisse niristada. Soovitav on ka koorekaste varem valmis segada - klopi ühes anumas munakollased, vahukoor ja parmesan õrnalt läbi. Nüüd hakkab veelgi kiirem - kaste pannile spagettidele peale ning kohe pliidilt tuli alt ära keerata - segada läbi ning juba ongi see valmis. Muna küpseb sellises kuumuses hetkega läbi. Sellise toidu puhul on oluline see kindlasti kohe ära süüa, ilmtingimata kohe pannilt ära tõsta; kindlasti ei sobi see hiljem soojendamiseks. Juba 5 minuti pärast pole see enam siidjalt kreemine/koorne nagu peaks. Kaunistuseks peale veel paar basiilikulehte ning peotäis lutserni idandeid. Mina olen parmesani-sõltlane ning puistan veel õhukeselt riivitud parmesani ka lisaks. I-le lisab täpi uhmris peenestatud muskaatpähkel, mida võib peale ripsutada. Viib keele alla...

2 kommentaari:

  1. Tervitusi pastasõltlaselt Nõmme alevikust :) Laupäeval avatakse uus Nõmme turg, kohtumiseni talukauba lettide ees!! :)

    VastaKustuta
  2. Katz, ma juba nii väga ootan, et turg lahti tehakse - peaaegu ju suvi käes ning eestimaised mahekaubad hakkavad müügilettidele ilmuma. Annan teada, kui sinnapoole teel olen :)

    VastaKustuta