neljapäev, 22. juuli 2010

Beseerull - kaua tehtud kaunikene

See lugu sai alguse juba ligi kaks kuud tagasi, kui ühel päeval tõi Renee Boulevardi kohvikust kaks koogitükki - üks toorjuustukook ning teine kirssidega beseerull. Mina loomulikult arvasin, et toorjuustukook on parem, kuid võtsin huvi pärast ampsu ka beseerullist - ja ma ei suutnud juba pärast esimest ampsu ära imestada, kui maitsev see oli! Vahetasime taldrikud ära :) Igasugused rullkoogid on mind seni külmaks jätnud. Võtsin järjest suussulavaid ampse ning juurdlesin, et kuidas see küll tehtud on… Selgelt oli aru saada, et tegu on beseega ning kuidagi on see suudetud rulli keerata. Aga kuidas küll beseed rulli keerata, ei suutnud ma algul aru saada!? Minu senised teadmised ütlesid, et maisitärklise ja veiniäädikaga võib besee küll seest nätskeks muuta, aga pealt jääb ju besee ikka nii krõmpsuv, et vähimgi rullikeeramise katse lõhuks besee tükkideks. Oletasin, et äkki on munavalgetele lisatud veidi nisujahu, küpsetusaega võrreldes Pavlovaga oluliselt lühendatud ja küpsetustemperatuuri tõstetud. Juba peagi asusin esimesele katsele teha samasugune kirsimoosi ja (vist) kohupiimakreemi-mascarpone täidisega beseerull.

Nurjaläinud beseerull nr 1
Kasutasin besee tegemiseks 4 munavalget (ikka vahustatult), koonerdasin suhkruga (ca 1 dl) ning segasin vahustatud munadele hulka 1 tl nisujahu. Määrisin segu küpsetusapaberiga kaetud ahjuplaadile laiali ning küpsetasin (mälu järgi) 175-kraadises ahjus ca 30-35 minutit (jälgisin, et besee ei pruunistuks). Besee küpsemise ajal valmistasin ka kohupiimakreemist ja mascarpone'st ühtlase segu ning varem olin valmis keetnud vähemagusa kirsimoosi. Olin veendunud, et pean selle beseerulli just kirssidega tegema, nagu ma ka seda algsel kujul saanud olin. Kuna arvasin, et ahjust välja võttes taheneb besee kohe kõvaks ja krõbedaks, siis oletasin, et täidis tuleb sinna vahele määrida koheselt ja besee võimalikult kiiresti rulli keerata. Samas ütles loogika, et kohupiima ja mascarpone kuumale pinnale määrida pole hea mõte. Aga ma ei näinud muud valikut. Kui hakkasin beseed rulli keerama (mis oli juba täidise määrimisega lössi vajunud), selgus, et besee ei mõtlegi paberi küljest lahti tulla - see ei olnud mitte natuke kinni, vaid ei tulnud absoluutselt lahti. Mõtlesin, et valikud on see kohe prügikasti visata või keerata koos paberiga rulli - valisin viimase. Jahutasin rulli maha ja panin sügavkülma tahenema, et selle küljest lõpuks paberit paremini kätte saada. Välja tuli maitse poolest täiesti söödav ollus, kuid enne söömist tuli igalt lõigult paber välja nikerdada ning besee polnud loomulikult enam krõmpsuv ega isuäratava väljanägemisega.


Nurjaläinud beseerull nr 2
Mõtlesin, mis mul valesti sai minna. Peast käis läbi mitmeid variante, alates besee valest koostisest, valest suhkrust, valest küpsetustemperatuurist ja -ajast ning paberi mittemäärimisest. Otsustasin minna selle õige beseerulliga uuesti tutvuma - ikka Boulevardi kohvikusse. Sain veelkord maiustada selle sama imemaitsva beseerulliga (seal kannab nime Lihavõttekook) ning pealekauba järgneva infosaagi: besee sees on mandlijahu, küpsetatud 200 kraadiga 18 minutit, rulli vahel kirsimoos ning mingi valmis cheesecake mix (pidavat olema midagi kohupiima ja mascarpone sarnast või segu). Olin õnnelik nii taaskord kogetud imelise maitseelamuse üle kui eriti just olulise info üle (mis kujutas endast laias laastus retsepti ja valmistamisõpetust).
Ja kodus algasid taaskord katsed munavalgetega. Ikka 4 munavalget, ca 1 dl suhkrut (rafineerimata variant), veidi maisitärklist ja ca 2 sl mandlijahu. Sel korral määrisin ka küpsetuspaberi õliga kokku, et besee kinni ei jääks. Otsustasin küpsetustemperatuuri ja -aega järgida just saadud juhiste järgi - 200 kraadi ja 18 min. Juba ca 5 min enne aja täitumist nägin, et besee hakkab liialt pruunistuma, kuid ootasin selle 18 minuti täitumise siiski ära. Samasugune täidis oli juba ootamas, sest ma olin jätkuvalt arvamusel, et besee tuleb koos täidisega kuumana rulli keerata. Besee tuli kenasti plaadi küljest lahti, kuid täidise panemise ajal vajus lössi. Järjekordne nurjaläinud beseerull.

Nurjaläinud beseerull nr 3
Kuuldes mu kahest ebaõnnestunud katsest valmistada beseerulli, juhatas Renee ema mind Toidutares selle retsepti juurde. Kuigi ma muidu tavaliselt googeldan ja loen enda jaoks uute toitude kohta, siis sel korral millegipärast ei otsinud varem ise infot. Sain teada, et beseerull tuleb siiski maha jahutada ning alles siis rulli keerata. Mandlilaastud olid asetatud hoopis besee pinnale, mitte aga segatud jahvatatuna vahustatud munavalgete hulka. Toidutare retseptis oli päris suur kogus suhkrut - 4 dl 6 munavalge kohta. Mina proovisin panna 2 dl 4-le munavalgele, lisasin ka veidi sidrunimahla ja maistärklist. Määrisin enne küpsetuspaberi õliga kokku, kui vahustatud munavalged sellele laiali määrisin. Puistasin munavalgeplaadile peale mandlilaaste ning katsetasin 175-kraadises ahjus 15 minutit küpsetada. Kui besee ahjust välja võtsin, vajus see kohe lössi - jäi vaid mõne millimeetri paksune "tallanahk", mida sai siiski jahtununa ka rulli keerata, kuid see peaks ju kuidagi tulema ikka krõmpsuva ja kuiva pinnaga. Kusjuures Toidutare beseepilt ei ole ka just see, mis see olema peaks - no kujunduslikult on see ok, aga besee pole see õige. Ma ei jätnud jonni, otsustasin uute munavalgete tekkimisel (kollaseid läheb ju pidevalt jäätisesse või Caesari salati kastmesse) jätkata katsetusi.


Nurjaläinud beseerull nr 4
Sain aru, et nii ma enam edasi minna ei saa. Lugesin nami-nami foorumist läbi hulga munavalgete-teemalisi jutuajamisi. Ka google otsingust märksõnaga "meringue roulade" üritasin leida fotosid õigetest beseerullidest. Jõudsin välja ühe youtube videoni, mis õpetas otsast lõpuni tegema beseerulli - valminud rull nägi see õige välja. No rohkem puust ja punaseks ei saa ette teha. Videost saadud info: 4 munavalget, 225 g suhkrut, veidi sidrunimahla, soola ja maisitärklist ning 140 kraadi ja 1 h. Küpsetustemperatuur ja -aeg erines oluliselt eelnevatest kordadest. Ja siis umbes poole küpsemise ajal, kui ma läbi ahjuukse imetlesin ilusti kerkivat beseed, meenus mulle, et ma olin unustanud lisada maistärklise. No miks küll nii??? Tund aega küpsenud besee oli veel ilusti valge, küll aga pealt täiesti jäik ning rulli keerata seda ei õnnestunud. Arvasin, et nurja läks see unustatud maisitärklise tõttu. Üks tore neljakandiline Pavlova sai sellest vähemalt. Aga lõpuks peab see rull ju siiski välja tulema. Ma tahan teada, kuidas saab beseed rulli keerata!

Nurjaläinud beseerull nr 5
Kuna eelmine beseerull läks nurja minu arvates lihtsalt maisitärklise unustamise tõttu, siis sel korral otsustasin lisada nii maisitärklise kui julgesin lisada ka jahvatatud mandleid (oli vist ca 30 g). Küpsetasin ikka 140 kraadiga ja 1 h. Välja võttes sain kohe aru, et see ei keerdu rulli. Jäik, mis jäik. Ja mandlijahu tegi selle veel jäigemaks ning seest pruunistus besee liiga palju (pealt oli küll hele). Kuidas küll saab üks küpsetis olla nii ülejõu käiv, ei saanud ma aru. Kaua võib peaga vastu seina joosta… Järeldused viiendast küpsetamisest - jätan suhkru ja munavalgete koguse samaks, mis eelmisel korral, kuid tõstan veidi temperatuuri ja vähendan küpsetamise aega; mandlijahu ei lisa, aga lisan maisitärklise, sidrunimahla ja soola.

Õnnestunud beseerull:
4 munavalget
225 g suhkrut (toimib ka peeneteraline rafineerimata suhkur)
1 tl sidrunimahla
näpuotsaga soola
2 tl maisitärklist
veidi õli küpsetuspaberi määrimiseks

Täidis:
ca 150 g kohupiimakreemi (Nopri vaniljekohupiim)
ca 150 g mascarpone'i
ca 1,5 dl paksemat kirsikeedist/moosi


Panin detailselt kirja etapid õnnestunud beseerullist, kui kellelgi peaks olema soov see esimese korraga valmis meisterdada :)
Lisa munavalgetele näpuotsaga sool ja sidrunimahl ning hakka neid miksriga vahustama. Kui hakkab juba valge vaht moodustuma, lisa suhkur ning vahusta edasi, kuni munavalged on saanud läikivaks vahuks, millest vispleid välja tõmmates moodustuvad valged tipud. Vahustusaste peab olema õige - liiga vähe vahustades libiseb munavalge veel kausist välja, liiga kaua vahustades hakkab munavalge struktuur lagunema. Ma olen ise mitmed korrad munavalget üle vahustanud - sel juhul eralduvad vahustatud munavalgest lusikaga tõstes vahused "pilvekesed"; õige vahustusaste on aga selline, kui munavalge on veniv ja ühtlane mass (näeb välja nagu tahenemata sefiiri). Päris keeruline on õiget vahustusastet sõnades kirjeldada (peaks vist selle teinekord pildile püüdma).

Kuumuta ahi 150 kraadini. Vahustatud munavalgetele sega ettevaatlikult hulka maisitärklis. Määri ahjuplaadil olev küpsetuspaber pealt kergelt õliga kokku ning kalla sellele vahustatud munavalged. Vormi spaatliga ristkülikukujuliseks. Küpseta beseed 150-kraadises ahjus 25 minutit (istusin sel korral ahju kõrval ja jälgisin toimuvat - tegin ka korraks ahjuukse 25 minuti pärast lahti, ning vajutasin beseed - tundus olevat õige küpsetusaste). Võta besee välja, pane sellele peale puhas küpsetuspaber ning kummuta besee pealmine pool allapoole (et see jääks omakorda beseerulli pealmiseks kihiks - just see pool beseest on krõbe). Lase jahtuda umbes 20-30 minutit ning määri vahele täidis. Mina segasin omavahel kohupiimakreemi ja mascarpone (suhkrut ei lisanud, kuna Nopri vaniljekohupiim on magus), aga vabalt võib kasutada ka vahukoore-kohupiima segu või lihtsalt vahukoort. Kirsikeedise valmistasin ise, keetsin kirsid hästi vähese suhkruga, kuna besee ise on magus, veidi lisasin ka tarretisesuhkrut, et liiga vedel ei jääks. Keerasin besee rulli ja imetlesin tehtut. Kuigi ma juba beseed ahjust välja võttes ja katsudes sain aru, et sel korral on see nüüd see õige, ei julgenud ma enne täidise vahelekeeramist hõisata, et mul beseerull siiski välja tuli. Aga tuli - just selline, mida ma algusest peale oodanud olin. Beseerulli juures mängib lisaks maitsele (tegelikult oli ka juba esimene beseerull maitselt päris ok) väga olulist rolli ka besee tekstuur - see peab olema pealt kuiv ja krõbe ning seest nätske. Beseerull on mõeldud söömiseks võimalikult kiiresti pärast täidise vahelemäärimist - järgmisel päeval on kogu võlu kadunud.

Kuidagi juhtus nii, et kõiki neid beseesid alates esimesest nurjaläinud rullist kuni viimase õnnestunud rullini said maitsta mu vanemad. See, et ma neid 5 korda järjest "üllatasin" ebaõnnestunud küpsetistega, tegi nalja juba kõigile ja nii see besee ka nurjaläinud beseerulli nime külge sai. Ema, isa ja õde olid külas ka sel õhtu, mil beseerull oli lõpuks oma täies hiilguses. Nautisime seda hilistel õhtutundidel jahedal rõdul istudes.

72 kommentaari:

  1. Väga huvitav lugemine! Olen ka ise ammu plaaninud beserulli tegemise ette võtta. Kas sa jagaksid mainitud youtube video linki? Tänan!

    VastaKustuta
  2. Liisi, panin youtube videole tekstis lingi külge.

    VastaKustuta
  3. Mina sõin kohvikus Pink täiesti imemaitsvat beseerulli maasikatega ja olin samamoodi üllatunud, et üks beseerull võib nii maitsev olla! Oli plaanis ise ka katsetada, seega tänud õpetussõnade eest!

    VastaKustuta
  4. No sul pidi ikka kange isu selle rulli järgi olema, et oma jonni ei jätnud ja nii kaua mässasid ;-)))

    VastaKustuta
  5. Eva - võta heaks :)

    Kairit - ma tegelikult teen mitmeid toite puhtalt kogemuse saamise pärast. No eks ma üldiselt tahan neid ikka süüa ka, aga mulle meeldib katsetamine iseenesest. Ja kui ma selle beseerulliga juba nii palju olin ebaõnnestunud, aga samas iga korraga midagi uut õppinud, ei saanud ma jätta seda lõpuni viimata. Lihtsalt millalgi pidi see õige ka välja tulema :)

    VastaKustuta
  6. Südamest naeris sinu ebaõnnestumisete jada üle.
    Inetu, aga lõbus. Ja seda enam, et tekkis äratundmise hetk, kui olen üritanud jonnipärast selgeks saada, et miks läheb küll mõni asi aiataha. Meil küsitakse selle peale, et "Mis, ahi ei küpseta jälle?" :))

    VastaKustuta
  7. Lõbus lugemine:D tore, et lõpuks õnnestus!

    VastaKustuta
  8. No Sa oled ikka eriti järjekindel ja visa naisterahvas :)
    Mul Namis retsept, mille järgi olen juba paar aastat beseerulli teinud - 4 munavalge kohta võtan 150 g suhkrut (suhkruga koonerdada tõesti ei saa, sest see aitab ju munavalgevahtu "koos hoida", 200 oleks parem, aga 150 g õnnestub ka mul). Veiniäädikat/sidrunimahla ja maisitärklist lisan ka, õliga määrinud plaati pole. Küpsetan 160 kraadi juures ca 20 minutit. Nii et tegelikult enam-vähem sama retsept, mis Sul.
    Kui vaarikate ja sidrunikreemiga teen, siis puistan alati peale ka mandlilaaste enne küpsetamist, jääb eriti mõnus.
    Hea retsept näiteks peale jäätisetegu (=munavalgete ülejääk) valmistamiseks, meeldib alati kõigile.
    Kui koju saan, siis peakski uuesti tegema :)

    VastaKustuta
  9. Pille, mul oligi nüüd tegelikult plaan järgmisel korral (munavalgeid ju jääb kogu aeg üle, eks) hakata liikuma taas vastupidises suunas ehk üritada saada suhkru kogust samas beseerullis vähemaks. Kui 150 grammiga tõesti veel töötab ja besee pealt krõbe jääb, siis oleks ju väga tore.

    VastaKustuta
  10. Äärmiselt põnev ja õpetlik lugemine. Ja Sa oled nii järjepidev, mul oleks juba teisel ebaõnnestumise korral pisarad silmis :)
    Annad kindlust juurde, et alati ei õnnestugi mitmel korral, aga kunagi ju ikkagi saab see hästi tehtud! :)

    VastaKustuta
  11. beseerull on ka minu sellesuvine lemmik. Õnneks sain suurepärase rulli juba esimesel korral ja seda tänu Good Foodist leitud ja natuke kohendatud retseptile: http://nautija.wordpress.com/2010/06/06/62/. Minule tundub, et murelid on selle jaoks liiga maitsetud, ning maasikate, vaarikate ja mustikatega on parem. Mõtlesin, et peaks ka tikritega proovima.

    VastaKustuta
  12. Sina Aet oled ikka uskumatult järjekindel! Aga ega neid kogemusi muidu ka ei saa, tuleb ika omal nahal tunnetada:) Beseerull on mul ka ammu meeles mõlkunud, tänud, et tuletasid meelde. Mul juba munavalged kausis, hakkan pihta:) Võtan eeskujuks Sinu viimase variandi:)

    VastaKustuta
  13. nautija - tore kuulda, et Sul beseerull juba esimesel korral õnnestus - selle aluseks on loomulikult toimiv retsept. Võimalik, et murelitega on rull veidi maitsetum, mina tegin aga hapukirssidega, mida kergelt keetsin (siis tuleb maitse paremini välja) ning nii jäi väga hea. Hapukirss on ju tegelikult üks imeline vili küpsetiste jaoks.

    Piret - edu Sulle. Anna teada, kas tuli välja.

    VastaKustuta
  14. jah, kirss on ikka hoopis midagi muud kui murel. Ma oma viimase beseekoogi põhjal jõudsin küll selgelt järeldusele, et mureleid koogi sisse ei tasu panna. Ma ootangi, et vihm järele jääks, et saaks oma viimased kirsid enne puult korjata, kui varesed need pihta panevad. Ilmselt proovin siis ka homme sinu kirssidega versiooni ära.

    VastaKustuta
  15. Uskumatu milline kannatus ja järjekindlus!
    Ma ei ole suutnud siiani seda ettevõtmist lõpule viia st mõttest kaugemale pole jõudnud. Olen siani pavlovale truuks jäänud :)
    Peaks nüüd siiski ka ära tegema.

    VastaKustuta
  16. kiilike, aga nüüd on õpetus käepärast :) Ega see tegelikult raske pole, kui lõpuks kindlat ja toimivat viisi tead.

    VastaKustuta
  17. Hmmm, ma ei teagi, mis ma valesti tegin, aga rullida ei saanud, murdus ära neist kohtadest, kust painutasin. Muidu oli väga maitsev, osadest kohtadest selline veniv-karamelline ka (see on see, mis mulle pavlova puhul alati meeldib.
    Äkki ma peaksin küpsetamisaega natuke lühendama...
    Aga Sinu beseerulli pildid on nii isuäratavad, et ma kindlasti katsetan veel :)

    VastaKustuta
  18. Gaili - ma nüüd ei oskagi aimata, mis Sul valesti minna sai. Ei tea, kas see beseerull on üks sellistest küpsetistest, millega igaüks omad vitsad kätte peab saama :) Aga ahjud saavad ka veidi erinevad olla ja mis toimib ühes ahjus, ei pruugi alati toimida teises. Pöördõhku ma ei kasutanud, lihtsalt 150 kraadi ja 25 min. Proovi järgmisel korral siis küpsetusaega veidi vähendada, jälgi samal ajal ahju kõrval, kuidas besee käitub. Selle õige besee tunneb kohe välimuse järgi ära.

    VastaKustuta
  19. Tere Aet. Tänan Sind heade ja väärt lugemismaterjalide eest. Olen juba mitu aastat beseed erineval moel teinud, aga siiamaani on nii, et vahel kukub välja ja vahel mitte. Üks nurjaminemise aspekte on minu katsetuste puhul olnud ka niiskus. Kui meil kodus pesud kuivavad, siis on juhtunud, et besee lihtsalt muutub pärast kümmet minutit nätskeks, kuna imab mingil moel selle õhuniiskuse, mis tekib, endasse ja ongi jälle üks suhkruomlett juures. Aga nüüd vaatan, et kõik oleks tip-top ja munavalged eelmisest jäätisetegemisest juba kapis ootavad. Et siis vahustama ja rullima!

    VastaKustuta
  20. Tere, Gea!
    Minul on ka mõned korrad juhtunud, et besee lihtsalt muutub niiskeks ja üleni nätskeks, kuigi tundus, et tegin kõik nii nagu tavaliselt. Ma pole tegelikult õhuniiskust osanud sellega kuidagi seostada, pigem olen arvanud, et vahustusaste ei olnud õige. Aga äkki tõesti mängib ka õhuniiskus siin rolli. Ja mõnikord tõmbub besee küpsedes pealt päris pruuniks, kuigi küpsetusaega ei ole pikendanud. Üldiselt on besee üks jonnakas küpsetis.

    VastaKustuta
  21. Kas besee muutub pärast küpsemist nätskeks siis, kui olen ülevahustanud või siis, kui liiga vähe vahustanud või mõlemal juhul:) Püüan aru saada, mis mul valesti läks.

    VastaKustuta
  22. Anonüümsele - ma ei oska seda kindlalt öelda, kas see tuleb just vahustamisest (kui, siis nii ala- kui ülevahustamine võivad besee kvaliteeti mõjutada). Besee peab jääma vahustades kleepuvalt ühtlane mass, mis kaussi alaspidi keerates välja ei kuku. Vaata ka varasemat kommentaari seoses õhuniiskusega.

    VastaKustuta
  23. ma juba ammu seda siin piilumas käinud ja nii Perhi kohvikus söönud beseerulli mustsöstraga ja coco pagaris vaarikatega nii nämma on nu proovisin siis ma ka teha.Ja sain hakkama, esimese korraga tuli ilus ja hea välja tegin maasikatega ja kohupiimaga.

    VastaKustuta
  24. karimakene - rõõm kuulda, et esimese korraga beseerull õnnestus.

    VastaKustuta
  25. Katsetus nr 5: millal panna maisitärklis? Tahan emadepäevakooki teha ja olen Su blogist lugenud aga nüüd süvenesin tegemise protsessi, et see ikka õnnestuks :D ja avastasin, et seal pole kirjas maisitärklise lisamise hetk.
    Aitäh inspireeriva sissekande eest! Loodan, et see mind täna aitab!

    VastaKustuta
  26. Maisitärklise asemel panin kartulitärklise.
    Hea on leida 100% töötav beseerulli retsept. Olen 1 korra varem teinud aga vale küpsetusaeg/pikkus oli ja uuesti ei julgenud proovida.

    VastaKustuta
  27. Cinnamon!, ei jõudnud küll Sulle õigel aja vastata maisitärklise lisamise kohta, kuid rõõm on siiski kuulda, et beseerull õnnestus. Lugesin ka Su beseerulli postituse läbi :) Beseerull on kindlasti üks mõnus maiustus, mida suvel värskete marjadega tasub eriti teha. Nüüd on nipp siis käes :)

    VastaKustuta
  28. Appi kui äge kronoloogia :) Olen ka järjekindlalt, ent ebaõnnestunult beseerulli teha üritanud. Loeks justkui oma kogemust, ainult, et mul pole veel seda viiendat, õnnestunud üritust. Ühesõnaga, suured tänud katsete kirjapanemise eest. Mul on nüüd ka taas lootus, et saab ikka lõpuks asja!!

    VastaKustuta
  29. Tere Aet! Sa oled tõeliselt tubli, et nii mitmeid kordi oli jaksu seda uuesti teha. Võtsin ka ennast lõpuks kokku ja proovisin eile teha. Elukaaslane küll kiitis maitset aga mina ei jäänud besee välimusega rahule. Ehk oskad aidata, mis ma valesti võisin teha. Tean vaid seda VIST, et laotasin besee ahjuplaadile liiga õhukeselt. Igatahes tulemus oli beezikas besee mida olid suhteliselt võimatu rulli keerata. Sain vaid mõlemalt poolt ääred üles tõsta kui juba külgedelt katki läks. Järgmine kord peaksin lühendama küpsetamisaega ja paksemalt jätma?

    VastaKustuta
  30. Viimasele kommenteerijale - tõenäoliselt oli tõesti beseekiht liiga õhuke. Ahjud on ka erinevad ning äkki on Sinu ahju 150 kraadi tugevam temperatuur (ega pöördõhku ei kasutanud - see tõstab temperatuuri 20 kraadi võrra?). Riskantne küpsetis on beseerull igal juhul, ka minul ei õnnestu see 100% ideaalselt igal korral, kuigi kasutan alati nüüd viimast ja õnnestunud beseerulli retsepti :)

    VastaKustuta
  31. Väga tore ja rikastav lugemine oli. Suured tänud! Tegin just selle õpetuse järgi, ainult et mul polnud kodus sidrunihapet ega ka -mahla, aga välja tuli imemaitsev. Kuna ise jäätist ei tee, siis munakollastest tegin beseerulli vahele vaniljekreemi (nagu Napoleoni koogil: munakollased, suhkur, jahu, tärklis, piim ja vaniljesuhkur ning tilk Aramisi) ja sinna vahele sai pandud rabarberimoosi, kuigi värskete marjadega oleks kindlasti kordi maitsvam, aga neid polnud kahjuks seekord võtta.

    VastaKustuta
  32. Katsetasin ka hiljuti beseerulli. Ahjust võttes nägi ilus välja aga kui rulli keerama tahtsin hakata, ei tulnud küpsetuspaber küljast. Uurisin siis natuke internatist beseerulli kohta ja leidin sinu postituse. Antud postituse lugemine andis lootust juurde ja tegin uuesti proovi. Katse õnnestus ja beseerull tuli väga hea; sõber, kellele maitsta pakkusin, ei jõudnud ära kiita :D. Tagantjärgi arvan, et esimesel katsel panin liialt vähe suhkrut ja vahustasin munad üle. Ma poleks osanud arvatagi, et mune annab üle vahustada. Nüüd olen targem :).
    Oli tore lugemine ja edu uuteks ettevõtmisteks :)

    VastaKustuta
  33. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  34. Tahtsin küsida, et kui teen beseerulli hommikul (u 12), kas siis õhtul kella 20.00 ajal ei ole maitse enam hea ?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sama päev üldiselt sobib, aga eks iga tunniga läheb veidi pehmemaks küll.

      Kustuta
  35. Aitäh nii põhjaliku retsepti eest. Loen üsna palju erinevaid toidublogisid ja hindan just neid, kus on kirja pandud ka untsu minemise põhjused :)Olen ise väga algaja, kuid meenub Rosemary kokakool TV-st, kus ta rõhutas, et besee puhul on väga oluline täpne suhkrukogus vastavalt munavalgetele. Ta rõhutas lausa grammilist täpsust.. Proovin ka beseerulli nüüd ette võtta :)

    VastaKustuta
  36. Plaanin ka selle "teo" üks hetk käsile võtta. Sest jumaaaldan beseed (Britat, Pavlovat, beseerulli..), aga endal seda teha ei ole veel õnnestunud.

    Ütle palun veel: kui jahtunud see enne rulli keeramist lõpuks oli? Kas veel õrnalt soe keskelt vms või siiski täiesti jahtunud?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Proovi kindlasti beseerull järgi, kui beseed igal kujul armastad.
      Besee peab ikka täiesti jahtunud olema, kuna täidis ei kannata sooja.

      Kustuta
  37. Ütlen aitäh selle õpetuse eest. Iga kord saan kiita kui seda teen. Ja alati olen ka öelnud, kes õpetas. Veelkord aitäh!

    VastaKustuta
  38. Mina tegin selle retsepti järgi beseerulli:

    http://merilinmaiustab.blogspot.com/2013/02/beseerull-vahukoore-ja-sostardega.html

    Õnnestus esimese korraga väga hästi. Olin isegi üllatunud :)

    VastaKustuta
  39. Aitäh, puust ette ja punaseks tegemise eest. Ajasin näpuga järge (kuna sidrunit polnd, kasutasin valge veini äädikat) ja tuli välja esimese korraga. Siis lülitus aju kah tööle ja meenus, et mu raudvara, Pavlova, retsept on just täpselt sama, suhkrut vast teelusikatäis vähem. Igatahes isadepäeva üllatus tabas kümnesse :-)

    VastaKustuta
  40. Aet, kas oled ka vähema suhkruga töötava retsepti juba leidnud? Rull õnnestus esimese korraga, aga oli väga magus... Kui täidises vahukoort kasutada, siis peaks sööma suht kohe. 4h pärast oli üdini pehme ( õnneks maitse ei kannata pehmuse all:) ).

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tõtt öelda pole beseerulliga ammu juba uuesti kokku puutunud. On uusi ja huvitavaid väljakutseid.

      Kustuta
  41. Mis kõrgusele on parem panna plaat ahju? Ja mis režiimiga küpsetada?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Plaat panna umbes ahju keskossa. Parim on küpsetada pöördõhu funktsiooniga, kuna siis jaotub õhk ühtlasemalt.

      Kustuta
  42. Väga hea lugemine ja hästi töötav retsept! Magus on see kraam aga küll, nii et järgmine kord hoian täidises (selle improviseerisin ise) pisut rohkem suhkruga kokku. Muidugi kohvi kõrvale sobib see ju ideaalselt, aga süümepiinad on ikka. :)
    Igatahes aitäh kirjutamast üles ka ebaõnnestumisi, sest minul on ka sageli kiusatus retsepte "täiendada", ent mõne asja puhul on seda nähtavasti parem mitte teha.
    Ning täna ehk siis järgmisel päeval on rull endiselt pealt krõbe, nii et järgmine kord ma täpse ajastusega end ka üleliia ei vaeva.

    VastaKustuta
  43. Aitäh! Tore, kui kellegi elu lihtsamaks muutub selle kirjutise tõttu.

    VastaKustuta
  44. Täiesti uskumatult hea ja toimiv retsept! Suured tänud Aet! Meie bezeerull kadus mõnede minutitega, kõik olid nagu hagijad kallal :-D
    Täna Taasiseseisvumispäeva puhul teen uue laari, seekord vahukoore-mascarpone kreemi ja metsmaasika toormoosiga. Jõudu uute toitude katsetamisel!

    VastaKustuta
  45. Suur tänu nii põhjaliku retsepti eest! Plaan täna see rull esimest korda küpsetada. Vahele on tahaks panna toorjuustu- kohupiima kreemi. Kahjuks värskeid marju ei ole võtta, panen külmutatud. Ilmselt pean neid veidi sulatama- nõrutama.... tea, kas paneks igaks juhuks zelatiinilehte ka kreemi hulka...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Diana, ilmselt oled juba beseerulli valmis saanud ning katsetanud, kuidas sügavkülmutatud marjadega see välja tuleb. Mina pole sügavkülmutatud marjadega proovinud, aga ma arvan, et just ei sulataks, paneks kohe jääs marjad vahele, siis tekib vähem vedelikku.

      Kustuta
    2. Tehtud jah. :) Besee õnnestus suurepäraselt. Laua ääres oli kohe vaikus kui kõik oma koogi kätte said, ainult vahel kostis: "mmm, kui hea". Viimase tüki pärast läks peaaegu et rabelemiseks. :)))) Järgmine kord tuleb topeltkogus teha. Vaarikad olid kreemi panemise ajaks natuke sulanud, aga mahla veel ei ajanud. Panin toorjuustu, kohupiima ja vahukoort, paar lehte zelatiini ka. Lauale andes ei ajanud vaarikad ka veel mahla, kuigi olid sulanud. Ühe tüki jätsin hommikuks (hilinenud külalisele, v varajasele... kes hommikuti külas käib... ;)) selle all oli küll väike roosa järveke, siiski sai hinnanguks väga hea. :) Suur aitäh sulle selle retsepti eest.
      Üks küsimus veel. Kui paneks mandlilaaste, et ei oleks vaja kaunistamisega vaeva näha... kas panen need kohe toorele beseele, enne ahju panekut?

      Kustuta
    3. Tore, et beseerull õnnestus ja kõik nautisid. Kui mandlilaaste panna, siis ikka jah kohe enne küpsetamist beseele puistata.

      Kustuta
  46. Aitäh detailse kirjelduse eest! Tegin täpselt samamoodi ja beseega polnud probleeme. Tuli kena ja õhuline. Ainult kontrolliks, kui suurele plaadile munavalge laotasite? Mul on erineva suurusega plaate, mõtlesin, et millisega oleks ok. Võtsin ühe väiksema variandi, ent siis väga mitmekihilist rulli ei saanud lõppeks, pigem sain ühe tiiru ümber täidise tehtud, ent see oli ka päris hea maitsega. :P Eks näis, mis nägu ta õhtul, peale transportimist ja kui söömiseks läheb, on.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tore, et õnnestus, Kadri. Besee oli laotatud kõige tavalisemale ahjuplaadile, mis ahjuga kaasas. Ei ole kitsas ahi.

      Kustuta
  47. Olin teinud kahe erineva netist leitud retsepti järgi ja mõlemal korral ei tulnud välja.Õnneks süüa kõlbas.Siis leidsin siit retsepti ja tegin täpselt nagu siin kirjas ja besee tuli välja võrratu.Tänud Aet,et jagasid seda retsepti.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Rõõmustab ka mind, et see retsept on toimiv ja nii paljudel on sellest abi.

      Kustuta
  48. Mulle meeldis Teie sihikindlus võidu saavutamiseks. Mina olen kaljukits ja tihti jaman ka seni kui jään rahule. Edu Teile !

    VastaKustuta
  49. Kadestamisväärt kannatlikkus! Hea, et ma seda enne ei lugenud kui ise beseerulli tegin, nimelt oleks see vist proovimata jäänud. Minu retseptis on 5 munavalget ja 200 gr suhkrut, ikka ka valge veini äädikas, maisitärklis ja mandlilaastud peale. Ideaalselt õnnestus esimesel korral. Rulli andis ilusti keerata. Teisel päeval oli VEEL PAREM. Väga hõrk küpsetis!

    VastaKustuta
  50. Tegin ka täna Õnnestunud beseerulli :) õnnestus :) Maisitärklist mul ei olnud, panin tavalist, ja kuna ahju kohta polnud öeldud, siis 25 minutit küpses ilma pöördõhuta ning kuna tundus veidi liiga valge pealt, siis igaks juhuks lülitasin pöördõhu sisse ja lasin edasi küpseda. Siis mõtlesin, et ega see ei peagi ju nii väga pruun pealt olema ja võtsin välja peale 5 minutit. Tuli ideaalne. Vahele vahustasin karbi Philadelphiat ja paki vahukoort ning sinna peale veel puistasin külmutatud vaarikad. Enne söömist sai veel korra külmkappi. Ja järgmine hommik oli veeelgi parem:)
    Aitähh, retsepti eest!

    VastaKustuta
  51. Tegin just kuskilt kokaraamatust leitud retsepti järgi ja seal oli 170 kraadi ning 20 minutit. Küpsetasin u 160 kraadi ja 15 minutit ning besee vajus lössi, oli natuke liiga pruun ja sellel on jube munamaitse. Mõtlesin, et proovin siis uuesti ja selle retsepti järgi siin: 150 kraadi ja 25 minutit. Aga on see reaalne aeg, kui 160 kraadi ja 15 minutit ei tulnud välja? Kas võib olla, et mu ahi on kuidagi äikilisem? Tahaks homme uuesti proovida, aga ei oska nüüd neid kraade ega minuteid valida...

    VastaKustuta
  52. Oh, kui palju ma olen erinevaid retsepte läbi proovinud. Pidin peaaegu nutma hakkama, kui selle retsepti järgi tehes paber ilusti ära tuli. Kirjeldamatu tunne.
    Ma olen Sulle nii tänulik! Sügav kummardus.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh heade sõnade eest. Küll on tore lugeda, et nii paljudel inimestel on minu katsetustest abi ning siin blogis on üks hea ja töötav beseerulli retsept alati võtta.

      Kustuta
  53. Ma ei ole suurem asi küpsetaja aga juba esimesel korral õnnestus, aitäh 🙂

    VastaKustuta
  54. Nii hea lugemine. Tegin ise ka ühe korra ja suuri probleem oligi, et besee jäi paberi külge kinni kapitaalselt. Nüüd mõtlesin et viin siis kurssi kuidas peaks õigesti tegema. Tänan sisuka teksti eest ja püüan järgmine kord õige beserulliga hakkama saada.

    VastaKustuta
  55. Proovin täna beseerulli teha Sinu õpetuse järgi. Küsimus täidise kohta. Kas täidis tuleb kõik segamini ajada või panna kihiti kohupiimakreem ja moos?

    VastaKustuta
  56. Mul õnnestus ka teie 5 katsetuse juhiste järgi! Supermaitsev. Tore, et te alla ei andnud ja meie teiste eest nii toredasti ebaõnnestusite! Ootan järgmisi õnnestumisi kokkamise alal.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sama siin. Plaanisin ka seda juba ammu teha, aga selle retsepti järgi lõpuks julgesin proovida ja tuli välja kohe esimesel korral...

      Kustuta