teisipäev, 27. juuli 2010

Vaniljejäätis

Vaniljejäätis on klassika - üks imeline jäätis, kui see on tehtud just ehtsat vanillikauna kasutades. Maitseb imehästi koos hooajaliste marjadega või erinevate kookide kõrvale. Tehislik valge vanilliinsuhkur antud retseptis sellist efekti ei anna, ka iga pruunide osakestega vanillisuhkur mitte (sest mõnel on sisse purustatud hoopis vanillikaunad). Soovitan kasutada selles jäätises (samuti nagu ka brüleekreemis - retsept ju väga sarnane) just ehtsat vanillikauna - need imepisikesed mustad täpikesed selle jäätise sees annavad eheda aromaatse vaniljemaitse ning näevad ühtlasi väga armsad välja :)

Vaniljejäätis:
200 ml 35%-st rõõska koort
200 ml piima
pool vaniljekauna
2 munakollast
50 g rafineerimata roosuhkrut

Pane potti piim, koor ja pool vaniljekauna ning kuumuta segu, kuni see hakkab aurama (keema mitte lasta!). Klopi teises anumas munakollased suhkruga ning hakka neile ettevaatlikult lisama kuuma piima-koore segu (algul nirista supilusika pealt väikeste osade kaupa, siis jõuavad munakollased soojeneda ning ei lähe tükki). Kaabi vanillikaunast seemned jäätisesegusse. Kuna ma järelkuumutamise etapist pole mingit lisaväärtust avastanud, jätan selle tegemata. Jahuta jäätisesegu maha ning vala segu jäätisemasinasse ja lase valmida kreemjal vanilje-koorejäätisel. Lase jäätisel sügavkülmas paar tundi taheneda, siis on sellest kergem pallikesi vormida.
Ma olin juba ajal, mil mu jäätisemasin rikkis oli, suutnud ära unustada, kui kreemjas jäätis tuleb masinaga valmistades. Saab ju sama retsepti järgi jäätist ka "käsitsi" valmistada, tõstes selle vaid kausiga sügavkülma ning käies mõned korrad segamas. Aga masinaga on tõesti see jäätis palju parem.


Lõpetuseks mõned asjakohased sõnaseletused:
• vanilje ehk vanill on looduslik - vaniljeseemned on peidus kauna ehk kupra sees (pildil jäätise peal see must "pulgake"). Aromaatne on nii kupar kui selles leiduvad imepisikesed musta värvi seemned. Poest leiab ka ehtsat vanillisuhkrut (ka rafineerimata roosuhkruga), samuti saab vanillisuhkrut vaniljekauna ja endale sobiva suhkruga ise valmistada.
• vanilliin on tehislik vanilli aseaine, saadud sünteesimise teel (odav valge pulber suures ümmarguses topsis).

5 kommentaari:

  1. sa ajasid mulle praegu Lucca restorani vanilje jäätise isu peale-seal ju just selline täpiline nunnu jäätis :P

    VastaKustuta
  2. No kuule, keera ikka üks teeots enne Luccat sisse ja astu minu kohvikust läbi, kui jäätise isu peale tuleb :)

    VastaKustuta
  3. Homme õhtul tulen linna tagasi :)

    VastaKustuta
  4. Tere,

    mitu jäätisepalli sellest kogusest saab? Tundub väga maitsev! :)

    VastaKustuta