neljapäev, 21. mai 2009

"Lemmiksalat"

Täna käisime uut Nõmme turgu uudistamas - õigemini küll oli plaan osta värsket Eestimaist kaupa, mis praegusel hooajal juba saadaval on. Kui ma eelnevatest aastatest ei mäleta Nõmme turu parklas ka kõige kõrgemal maasikahooajal nädalapäeva sees sellist autode tunglemist, siis täna, mai keskel, kui turul müüakse Eesti kaubast praktiliselt vaid redist ja rabarberit, võttis uues laienenud parklas autole koha leidmine aega oma 10 minutit, sest kusagilt pidi keegi eest ära sõitma, kusjuures kell oli 1 päeval ehk inimesed peaksid tööl olema. Loodan, et see on uue turu algusevaimustus ning edaspidi ei pea ma turulepääsemiseks autoga järjekorras seisma. Lõpuks turule sisenedes hajus rahvas sealses "minilinnakus" ära, erilist trügimist enam polnud. Turg meenutas justkui muinasjutulinna, kus on kitsad tänavad ning palju ühesuguseid majakesi, tänavatel on traditsioonilised väikesed ärid nagu pagariäri, lihamüük, kalapood, värkse piima putka, käsitöökauplus; isegi tänavanimed olid nagu muinasjutust - Marmelaadi, Piima... Linnaku keskel ilutses purskkaev, kus lapsed vaatamata veel jahedale ilmale tegutsesid - kes pildus vett laiali, kes harjutas osavustrikke mööda purskkaevuäärt kõndides. Tõeliselt lahe koht tehti valmis vähem kui poole aastaga! Mind rõõmustas, et turul oli ikka müümas mu lemmiktädi, kelle käest saab osta mahedalt kasvatatud aiasaadusi, samuti oli seal eraldi ökopood ning müüdi ka pastöriseerimata piima.
Eellugu sai pikk, kuid just Nõmme turult sain ma salatikraami mitmeks päevaks ja mitmeks erinevaks salatiks. Täna tegin oma traditsioonilise lemmiksalati, mis on mul kujunenud just selliseks ajas ning mida ma ikka ja jälle armastan süüa.

Vaja läheb (ühele):
peotäis mizuuna salatit
pool paprikat
3 redist
3 spl mungoa idandeid
1 väike küps ja kreemjas avokaado
ca 10 kirsstomatit
1 spl röstitud päevalilleseemneid
1 spl röstitud kõrvitsaseemneid
röstitud saiakuubikuid (2 viilu kuubikuteks lõikuda)
parmesani maitse järgi

Salatikaste:
seesamiõli
ploomiäädikat
idamaist kalakastet
suhkrut
purustatud musta pipart
oreganot

Seda salatit ei tohiks hiljem läbi segada, seega oleks hea salat teha kõikidele sööjatele kohe eraldi kaussidesse. Kõige põhja läheb mizuuna salat. Mizuuna (või äkki eestipäraselt misuuna) on hiljuti Eestis müügile jõudnud salatiline, teise nimega ka Jaapani lehtnaeris, mis oma välimuselt meenutab kõige rohkem rukkolat, kuid on palju mahedam, hapram ja mahlasem. Kindlasti ei tohi mizuuna jääda salatikastme sisse ligunema, see on mõeldud söömiseks koheselt, kui potist murtud sai. Mina ei paneks mizuunat ka kusagile kuumadesse roogadesse, kord proovisin lisada lõpus wokile, kuid närtsis kohe ära, kaotas maitse ning nägi kole välja. Lisasin pildi ka oma kodusest mizuunakasvatusest, need on alles noored taimed ning vajavad veel nädalakese sirgumiseks aega. Mizuuna peale panin õhukesteks viiludeks lõigatud paprika ning redise. Puhastasin ja tükeldasin ka avokaado (peab olema lilla, kuid mitte kivikõva), puistasin mungoad ning poolitasin kirsstomatid. Selle salati jaoks ei sega ma salatikastet eraldi anumas valmis, vaid lisan kõik komponendid järgemööda otse taldrikusse - tunde järgi seesamiõli, veidi ploomiäädikat (aga võib ka sidrunimahla), mõned tilgad idamaist kalakastet (see on hästi soolane), hapususe tasakaalustamiseks suhkrut, purustan peale pipart ning puistan veidi kuivatatud oreganot. Alles pärast kastme lisamist valasin peale veel röstitud päevalille- ja kõrvitsaseemneid, et need liiga märjaks ei saaks. Röstida tasub igasuguseid seemneid, kuna siis tuleb nende maitse paremini esile. Koos seemnetega röstisin ahjus ka saiakuubikud (mõlemalt poolt kuldseks), neid ei maitsesta, sest salatil on juba piisavalt maitset, saiakuubikud jäävad vaid mõnusaks krõmpsuks hamba alla. Ja viimasena muidugi õhukeselt riivitud parmesan - kui poleks seda juustu, ei maitseks salat pooltki nii hästi. Väärib järgitegemist...

4 kommentaari:

  1. See salat on tõeliselt hea asi. Kuna mul siin ei ole eriti valida erinevaid salateid, õlisid ja äädikaid (see minu jaoks pisut avastamata maa ka veel - aga ma arenen :P olen juba isegi vaadanud, et midagi uut peaks soetama), siis mina teen sellest oma versiooni, mis maitseb ka päris hästi.
    Tavaliselt teen jääsalatiga, lisaks tomatit (kui on, siis kirsstomatit, muidu kõlbab ka tavaline), kurki, paprikat, kõrvitsa- ja/või päevalilleseemneid, röstsaia ja riivjuustu (kusjuures - kui parmesani käepärast pole, on hea ka tavaline tugevamaitselisem juust). Olen peale valanud rapsi- või oliiviõli (rapsikas parem minu meelest), vahel natuke suhkruga segatud sidrunimahla ja maitseaineks kasutanud ainult küüslaugupipart (raputan seda pisut kihtide vahele ka). See siis selline maaka versioon asjast. Aga mõnus, et originaali koostisosad ka kuskil nähtavad nüüd :)

    VastaKustuta
  2. ahjaa - unustasin. Inspiratsiooni sain ma siis Aedi juures külas käies. Seega jääb see minu jaoks Aedi salatiks :):):) Pakkusin oma versiooni ka oma vanematele ja mõlemale väga maitses. Ema arvas, et tema tahaks mingit toorjuustukastet peale...

    VastaKustuta
  3. No ei saa kõike ühe ega isegi kahe korraga ära öeldud. Täna on mu idukasvandus lõpuks valmis ja seega teen hiljem sama salatit koos idudega. Põnev

    VastaKustuta
  4. Mari-Liisile: väga lahe, et oled ka salatipisikuga "nakatunud". Ega selles salatimaailmas polegi õigeid ja valesid valikuid - kui oled juba liikunud kaugemale tasemest, et salat on kaussi lõigutud jääsalat-tomat-kurk ilma kastmeta, siis loovusel pole enam piire :)
    Õlidest soovitan salatites kasutada kindlasti erinevate taimeliikide rafineerimata õlisid - need on saadud külmpressi meetodil, ehk neisse on jäänud alles kõik vajalikud ühendid organismi heaks toimimiseks. Rafineeritud toiduõlid, nagu nt rapsiõli, on valmistatud kuumutamise meetodil, sellest on eraldatud ka spetsiifiline lõhn ning paraku ei jää sellisesse õlisse ka midagi kasulikku järgi. Aga oliiviõli on üks täiesti isemoodi õli, seda on nii külmpressi (extra virgin) kui ka rafineeritud varianti, see on alati väga spetsiifilise maitsega ning annab salatile lisades alati oma maitse - kui aga tahad nautida just teiste salatikomonentide maitset, siis soovitan kasutada mõnda mahedamaitselisemat külmpressitud õli (nt päevalille-, seesami- kõrvitsaseemne-, mandli-, kreekapähkli jt). Aga salat mine poeta maal peenrasse ise kasvama, siis ei sõltu sa külapoe kaubavalikust.
    Kooresed salatid on täiesti teine teema, selles vallas olen ma veel algaja, kuna ma hapukoort kasutada ei saa (ma nimetaks seda maailma kõige vastikumaks toiduaineks), seega jäävad järgi maitsestamata jogurt, majonees ja creme fresh. Nt klassikaline Caesari salat on mu üks lemmikutest, ma olen katsetanud kordi, kuid pole päris õige kastmega veel hakkama saanud. Sain enda arust ideaalset Caesari salatit Kariibidel kruiisitades, sealses laevarestoranis sõin ma seda praktiliselt igal õhtul eelroaks; nämm, milline meenutus...

    VastaKustuta