neljapäev, 24. detsember 2009

Jõulutrühvlid

Müstiline, kuidas selle aasta jõuludel on trühvlid moes! Mina valmistasin perele ja sõpradele trühvleid, sain ise trühvleid ühelt sõbrannalt (kes oli käinud spetsiaalselt trühvlivalmistust õppimas), emalt ja õelt. Täielik üleküllus trühvlitest - ja kõik tahtsid originaalsed olla. Olidki - sest iga trühvel on oma nägu ja oma maitsega. Peres oli sel aastal jõulukinkide teema "enda tehtud", nii meist igaüks selle trühvlivalmistamise tegemise ette võttiski.
Aga oma blogis lähemalt enda ja Anee valmistatud trühvlitest, sest tegelikult Anee selle peale tuligi, et üldse trühvleid tegema hakata; ka retsept on temalt. Nimelt valmistasid nad lasteaias isadepäeval koos isadega trühvleid ja samasuguseid tahtis ka kodus valmistada. Õpetus käis nii - sisse pähkel, martsipan ümber rullida, kasta tumeda šokolaadi sisse ja kaunistada valge šokolaadiga.


Meie kasutasime järgmiseid tooraineid, iga trühvel on siiski oma nägu ja täidis-kate varieeruvad:
parapähklid
metsapähklid
pekaanipähklid
mandlid
kuivatatud ploomid
vaniljega valge šokolaad
85%-ne tume šokolaad
Odense ökomartsipan
Odense metsapähklimass
Odense kookosmass
Taarapõllu mustikajahu
mandlilaaste
kookoshelbeid
Taarapõllu kuivatatud vaarikaid


Röstisin pähklid ja mandlid 180-kraadises ahjus (ca 10 min). Sulatasin vesivannil šokolaadid, iga trühvli tuumaks läks pähkel, ümber kas martsipan, metsapähkli- või kookosmass (Odense kaupa müüakse Nõmme turul, Selveris ja Stockmannis), ümber kas valge või tume šokolaad, mõnel šokolaadikihi peale veel mustikajahu, mõnele kaunistuseks purustatud mandlilaastud või kookoshelbed. Trühvlitegu on loov käsitöö ning reegleid seal pole.

Häid jõule kõigile selle blogi lugejatele!
Aet

5 kommentaari:

  1. Palju õnne sünnipäevaks jõululapsukesest trühvlimeistrile! :)

    VastaKustuta
  2. Häid jõulupühi ja palju õnne sünnipäevaks!

    VastaKustuta
  3. Totaalselt hilinenud õnnesoovid! Aga ma lihtsalt pidin mainima, et võrratult ilusad trühvlid. Isu tuli kohe peale. Esimesena söökin selle ära, kus valge ja tume šokolaad on kokku keerutatud! :)

    VastaKustuta
  4. Aitäh, Juc. Minu lemmikud trühvlitest olid ploom tumedas šokolaadis ning see sama valge ja tumeda šokolaadi kooslus, mida mainid - sees on lisaks metsapähkel ning metsapähkli ümber kakaoga metsapähklimass.

    VastaKustuta