laupäev, 12. detsember 2009

E-ained toidus

Autor: Aet Trisberg

Üha rohkem eestlasi on hakanud hoolima oma tervisest, hinnates sealjuures kvaliteetset ja puhast toitu. Tehes valiku mahekauba kasuks, saab kindel olla, et vilju on kasvatatud ilma taimekaitsevahenditeta ning valmistoodetesse pole lisatud kunstlikke E-aineid. Tihti tuleb aga valik teha suurpoodides müüdavate toodete seast, milles paratamatult leidub E-aineid. Alljärgnevalt leiad vastused küsimustele - millised on toidu lisaained, miks neid toitudesse lisatakse ning milliseid lisaaineid tervislik toituja kindlasti vältima peaks.

Kui valmistoitude pakenditel peenes kirjas koostist lugeda, siis selgub, et lisaks tavapärastele toiduainetele sisaldub enamuses neist ka mingi võõrapärase nimega ühend või E-täht koos numbrikoodiga. E ja numbrikoodiga tähistatakse Euroopa Liidus toidu lisaaineid, kuid toidu lisaaine võib pakendil olla välja kirjutatud ka täispika nimetusega (nt E 621 või naatriumglutamaat). Toidu lisaaineid saadakse kolmel erineval viisil: kõige süütumad on ained, mis on eraldatud mõnest toiduainest või muust looduslikust ainest (nt sojaletsitiin E 322), teise rühma moodustavad ained, mis on saadud toidust sünteesi teel (nt sidrunhape E 300), kolmandasse rühma kuuluvad tervisele kõige kahjulikumad ning enim kõrvalmõjusid tekitavad sünteetilised (tehis) lisaained, millel looduses analoogi ei leidu (nt suhkruasendaja aspartaam E 951).

Toidu lisaainete põhilised grupid on järgmised:
  • toiduvärvid (E 100 – E 199)
  • säilitusained (E 200 – E 299)
  • antioksüdandid (E 300 – E 399)
  • emulgaatorid, stabilisaatorid ja paksendajad (E 400 – E 499)
  • mitmesugused muud lisaained (E 500 – E 1500) - happed, alused ja nende soolad, aroomiained, želeerijad, pakendamisgaasid ja vahutekitajad.

Toidu lisaaineid kasutab tööstus eesmärgiga pidurdada toote riknemist, parandada välimust, struktuuri, maitset, aroomi või mõnda muud omadust. Toidu lisaainetele on küll seatud riiklikud piirnormid - mis kogustes neid tohib toodetes leiduda, kuid paraku on see riigiti erinev - mis ühes kohas lubatud, see teises riigis keelatud - see omakorda näitab ohumärki, kui mingit lisaainet kusagil inimtoiduks sobilikuks ei peeta. Pealegi on lisaainete koguste taluvus arvestatud nö keskmise inimese järgi. Võite vaid mõelda, kui ca 70 kg kaaluv inimene tohiks ohutult süüa päevas mõned viinerid, siis pakkudes sellist toitu 15 kg kaaluvale lapsele, on tagajärjed teistsugused. Alati ei pruugi kõik koheselt silmaga nähtav või käegakatsutav olla, terviserisk on igal juhul kujundatud ning raskemad haigused võivad jääda tulevikku. On tehtud sadu uuringuid ning ära tõestatud, et mitmed haigused inimestel on tingitud valest toitumisest ja vähesest liikumisest. Southamptoni ülikooli teadurid uurisid eelnevalt mitte hüperaktiivselt käitunud lapsi, kellele uuringute käigus segati kokku erinevaid värv- ja säilitusainetega toite ja jooke - uuringute käigus selgus, et lastes kasvas oluliselt hüperaktiivsuse tase. Siinkohal tuleks mainida, et tegu polnud ebaeetiliste "katsetega" ning uuringutes ei kasutatud ei rohkem ega vähem keemiat kui esineb tavalistes poesmüüdavates igapäevasöökides.

Kui hakata täpsemalt uurima, millistes toitudes E-aineid leidub, siis esmalt võib ära ehmuda küll - raske on poes leida toodet, millesse poleks lisatud E-aineid. Kas ilma E-aineteta ei saaks? Kui aga vorst poelettidel ei näeks enam välja nii ilus ja roosa, vaid oleks kergelt hallikas või jäätis oleks nii kõva, et selle küljest tuleks sügavkülmast võttes kirvega tükki raiuda või kas pruunikskuivanud aprikoosid näeksid välja isuäratavad… Suur hulk lisaaineid lisatakse toidu välimuse "müügikõlblikumaks" muutmise pärast, inimene sööb ju ka silmadega. Eelkõige just säilitusaineid aga kasutatakse tootja huvides, et toodet võimalikult kaua müüa saaks - nii ongi lisatud säilitusaineid pea kõikidesse meie igapäevastesse toodetesse - sinkidesse, saiadesse, juustudesse, jogurtitesse, mahladesse jne. Poest leiab küll mitmeid tooteid, mille pakendi peale on tootja suurelt kirjutanud "ei sisalda säilitusaineid" - see aga ei välista, et selles tootes ei leidu teisi toidu lisaaineid nagu nt värvained või kunstlikud magusained, ka nende seas on tervisele kahjulikke aineid (säilitusainete grupp on vaid tähistatuna E 200 - E 299). Ka ei saa toidukaubast rääkides juba ammu tõmmata võrdusmärki sõnade "eestimaine" ning "lisaainetevaba" vahele, mitte üksnes väljamaised tootjad, vaid ka Eesti tootjad võivad (Eestis kasvatatud toorainest) toodetesse lisada kahjulikke toidu lisaaineid.

Kõiki E-aineid koos kõrvalmõjudega pähe õppida on liialt keeruline, kuid valikute lihtsustamiseks olgu välja toodud, mida tuleks tervislikul toitujal vältida:

  • Värvained (E 100 - E 199) - ohtu tuleks märgata erinevates värvilistes toodetes nagu kommid, jäätised, limonaadid, närimiskummid, jogurtid, kompotid aga ka vorstid ja saiatooted. Värvained on enim allergiat tekitavad toidu lisaained. Nii mõnedki varem kasutatud toiduvärvid on osutunud ohtlikuks ning riigiti on samuti erinev, mida lubatakse kasutada. On olemas ka ohutuid looduslikke värvaineid, millel puuduvad tervisele kahjulikud kõrvalmõjud.
  • Säilitusained (E 200- E 299) - see grupp on kõige laiem - kusjuures ka suhteliselt lühikest aega säilivad tooted võivad sisaldada säilitusaineid - nt kui leib või sai säilib tavapäraselt värskena umbes 3 päeva, siis säilitusainetega on aega pikendatud kuni nädalani. Säilitusaineid leidub ka kõikides vorsti- ja singitoodetes, paljudes juustudes, jogurtites, kohupiimades, küpsistes, kuivatatud puuviljades ja mahlades. Säilitusained põhjustavad allergilisust, astmat ja ärrituvust. Toiduained võivad rikneda kahel viisil. Esimesel, mis kujutab ohtu inimesele, võivad toiduainetes arenevad bakterid, pärmid või hallitusseened põhjustada toiduinfektsioone või toota mürke. Teisel juhul võib toiduaine säilitamisel kaotada iseloomuliku maitse, halveneb välimus.
  • Maitsetugevdajad (E 620 - E 623) - enimkasutatav neist on naatrium(vesinik)glutamaat (E621), mis annab töödeldud toitudele soolase meki - seda leidub praktiliselt eranditult kõikides vorstides, sinkides, frikadellides, pelmeenides ja grill-lihades, samuti puljongikuubikutes, maitseainete segudes, kartulikrõpsudes jt ülisoolastes toodetes. Maitsetugevdajad põhjustavad närvilisust ja kergesti ärrituvust, neid sisaldavaid toite ei tohiks (väike) lapsed süüa. Naatriumglutamaati on aastatuhandeid kasutatud hiina köögis. Osadel inimestel võib rohke naatriumglutamaat toidus põhjustada haiguslikke nähtusi - näo ja rindkere punetust või valu, kuumatunnet, peavalu, mis kaovad poole tunni möödudes. Seda nähtust on hakatud nimetama “hiina restorani sündroomiks”. Avalikkuse survel on hiina restoranid vähendanud selle maitseintensiivistaja koguseid roogades.
  • Sünteetilised suhkruasendajad (E 950 - E 954) - neid leidub karastusjookides, mahlades, moosides, vähesel määral ka jogurtites. Magusained ei anna süsivesikuid nagu seda teeb suhkur - nende mõju on aga pigem vastupidine loodetule, need ei langeta kehakaalu vaid kujundavad terviseriski. Suhkruasendajad on kunstlikud ning tervisele kahjulikud E-ained, mis võivad põhjustada kõrvaltoimeid nagu närvilisus, depressioon või isegi kantserogeensus. Magusainete grupp on keelatud muuhulgas USAs ja Inglismaal, neid ei ole soovitav tarbida rasedatel ega lastel.
  • Light-tooted - light-märgistusega tooted ei kuulu küll E-ainete klassifikatsiooni, kuid äramärkimist vajavad need siiski, kuna toovad organismile kasu asemel pigem kahju. Inimestele on suudetud selgeks teha, et suhkur ja rasv pole tervisele kasulik, seetõttu on nutikad suurtööstused mõelnud välja suhkruvabu ning light-tooteid - näib tore, aga kui süüvida põhjalikumalt, tulevad välja karmid tõed. Nagu eelpool mainitud, on paljudes karastusjookides, mahlades, moosides ja piimatoodetes suhkur asendatud suhkruasendajatega - sellest nende toodete light-märgistus tulebki - tervisliku toitumise seisukohast on on aga suhkruasendajad kahjulikumad kui suhkur ise ning selliste toodete "tervislikkus" seisneb vaid vähemas hulgas kalorites. Teine ohugrupp on vähendatud rasvasisaldusega tooted, milles samuti kasutatakse light-märgistust - kehakaalu vähendamiseks või normishoidmiseks tundub eriti loogiline osta sellise märgistusega tooteid, kuid tervislikkuse seisukohast on see väär. Kui lehmapiimas on rasvaprotsent 4-5 ligi, siis poelettidel märkame müügil ka 0,1%-lise rasvasisaldusega piimatooteid - neist toodetest ei suuda organism kaltsiumi omastada, seetõttu tuleks eelkõige lastele, kelle luud alles kasvavad, anda kaltsiumi imendumiseks just rasvademaid piimatooteid.
  • Hüdrogeenitud rasvad (trans-rasvad) - ei kuulu samuti otseselt E-ainete kategooriasse, kuid nende kestev tarbimine on oluline südame- ja veresoonkonna haiguste põhjustaja. Oma olemuselt on hüdrogeenitud rasv tahkestatud taimeõli; tervisele ohtlik on aga see meetod, kuidas seda valmistatakse. Hüdrogeenitud rasvu leidub toodetes, kus kasutatakse margariini (mitte segi ajada võiga) - erinevad küpsetised ja kondiitritooted, maiustused aga ka paljud kohukesed ja loomulikult ka margariin ise, mida kasutatakse leivamäärdena. Tervise seisukohast on parem kasutada leivamäärdena ning küpsetistes ehtsat võid mitte margariine, mis põhjustavad veresoonte lupjumist ning sisaldavad lisaks trans-rasvadele säilitusaineid ning sünteetilisi antioksüdante. On ära tõestatud, et hüdrogeenitud rasvad põhjustavad südame- ja veresoonkonna haigusi. Hüdrogeenitud rasvade peamine kasutamispõhjus valmistoodetes on odavus. Hüdrogeenitud taimseid rasvu ei tohiks segi ajada kvaliteetsete külmpressitud (rafineerimata) taimsete õlidega - viimased on tervise seisukohast lausa vajalikud täisväärtuslikuks toitumiseks.

Lapsed ja E-ained
Pahatihti on just lapsed need, kes leiavad poes üles need kõige kirevamad ning enim toidu lisaaineid sisaldavad tooted. Tihti on need tooted oma kuju, värvuse ja pakendi poolest just lapse pilku köitvad ning tootja poolt selgelt ka lastele suunatud, kuigi nende koostis on reeglina ebatervislik. Kestva E-aineid sisaldava toidu tarbimise tagajärjel võivad varem mitteallergilisel lapsel välja lüüa allergiad, samuti võib laste sagedaste haiguste põhjusena näha ebatervislikku toitumist, mis nõrgestab organismi ning teeb selle eriti vastuvõtlikuks erinevatele bakteritele ja viirustele. Mitmed E-ained põhjustavad lastele ka tähelepanuhäireid ning hüperaktiivset käitumist.

Mitte üksnes maiustuste seast ei leia kahjulikke tooteid, ka "lasteviinerid" ja "lastevorstid" sisaldavad säilitus- ja värvaineid ning lastele rangelt mittesoovituslikku maitsetugevdajat naatriumglutamaati (E621). Lapsevanemal on raske keelata ostmast kahjulikke maiustusi, kuid omalt poolt võib lapsele pakkuda tervislikke alternatiive mahetoodete näol. Kummi- ja pulgakomme ning küpsiseid on võimalik teha ka ilma kahjulike E-aineteta; lisaks neile leiab ökopoodidest tervislikke müsli- ja puuviljabatoone, mida lapsed meelsasti söövad, kui seda neile vaid pakkuda (müslibatoonid on müügil ka tavapoodides, kuid ka neisse on lisatud värv- ning säilitusaineid). Lapsele on aga vajalik eelkõige eeskuju ning lapsevanema sõnad ja teod peaksid olema kooskõlas - ehk ka ise tuleks toituda tervislikult.

Peale laste on veel üks grupp inimesi, kes peaksid toitudes sisalduvaid lisaaineid eriti jälgima - need on rasedad - loode on emaüsas eriti vastuvõtlik ning tema immuunsüsteem ei jõua võidelda saadud mürgikogusega. Arvatakse, et ka laste allergiad võivad olla seotud ema rasedusaegse toitumisega.

Sama artikkel on leidnud kajastamist:
07.10.09 Delfi.ee
09.10.09 Delfi.ee

12 kommentaari:

  1. üks märkus. pikk säilivusaeg toodetel ei ole niivõrd tootja huvides vaid müüjate poolt tootjatele peale surutud. tootjad toodavad ja saadavad müüki igapäev värsket kraami ja võiks vabalt lisaaineid (sh säilitusained) vähem kasutada.

    maiekas

    VastaKustuta
  2. päris juhuslikult avastasin Bioneeri kaudu selle Sinu postituse siin. Juhtumisi lõpetasin just ise samasisulise teema kirjutamise :-)

    http://puhaselu.blogspot.com/2009/12/toidulaud-kui-keemialabor.html

    Tore, et on ka inimesi, kes hoolivad.

    Päikest
    Tommy

    VastaKustuta
  3. Maiekas - jah, tõesti, seda võib ka nii tõlgendada. Paraku jääb kaotajaks ikka tarbija.

    Tommy - lugesin Su kirjutise läbi - oleme asjast ühtemoodi aru saanud ning jõudnud samadele järeldustele. Mida rohkem inimesi neil teemadel mõtlema paneme, seda parem. Sinu teemadevalik blogis on märgatavalt laiem kui minu toidule keskendunud blogis. Aitäh jagamast seda infot teistega!

    VastaKustuta
  4. kahjuks on nii, et suuremat osa inimestest ei huvitagi, mida nad söövad. lähtutakse maitsest ja hinnast. näen selliseid enda ümber iga päev ning mõjutada neid on peaaegu võimatu..
    oli ju näha, paljud pr. evelini toetasid - vähesed, enamus kommentaaridest olid põrmustavad.. kurb.
    bioneer võiks end rohkem reklaamida. alustuseks päris hea koht tegelikult.

    maiekas (kaaslaste silmis veits napakas:))

    VastaKustuta
  5. Kui protsentuaalselt võtta, siis kindlasti suuremat osa inimesi ei huvita, milliseid lisaaineid toit sisaldab - lähtutakse eeldusest, et kõik, mida riik müüa lubab, on tervisele ohutu. Ei taheta või ei osata süveneda, sest kes süveneb, leiab toidupoest väga palju mittesöödavat...
    Mina julgen küll öelda, et olen oma tutvusringkonnas vähemalt paarkümmend inimest pannud mõtlema puhtama toidu peale, olen neid informeerinud kahjulikematest toidu lisaainetest ning eriti läheb see korda inimestele, kelle peres kasvab väike laps. Kui enda pärast mitte, siis lapse pärast muudetakse oma toitumisharjumusi, mis õnneks kujuneb mitmetel hiljem ka kogu pere toidulauda mõjutavaks. Ma tahaks loota, et ka inimesed, keda ma isiklikult ei tunne, kuid kes seda blogi loevad, tulevad siia ikka ja jälle tagasi just tervisliku toidu pärast. Need artiklid minu blogis toetavad või aitavad mõista minu lähtekohti, millest tulenevalt ka toitu valmistan. Ja ma tahan tõestada, et tervislik toit pole vaid kapsalehe ja porgandi närimine vaid võib olla ka maitsemeeltele täielik nauding.

    VastaKustuta
  6. Lugedes E-ainetest tekkis selline küsimus. Vaatan toidublogides neid ilusaid ja ahvatlevaid torte, aga kas nendes värvilistes martsipanides ja värviliste toiduvärvidega viimistletud vahukoores on ka E-ainete sisaldus nii suur, et peaks neid vältima. Mina pole veel toidupoes värvilist martsipani näinud, aga nüüd kuulen, et isegi värvilisi kaunistusi müüakse, mida siis tortide peale võiks panna. Oleksin tänulik vastuse eest.
    Anonüümne Mare

    VastaKustuta
  7. Mare - ma ei oska Sulle peast öelda, kui suur mingis martsipanis on E-aine sisaldus (toodetes on muidu koostise sisaldus alati kahanevas järjekorras ehk mis rea algul, seda leidub tootes kõige rohkem). Pigem uuriksin, milliste värvainetega on tegu. Värvainete seas on looduslikke värve, mis on tervisele ohutud, samas kõik sünteetilised asovärvid on ohtlikud (eriti just väikelastele - kelle sünnipäevatortides neid värvitud martsipane sageli kasutatakse).
    Kui Sa kusagil müügil neid värvilisi martsipane näed (mina ei tea, kus neid müüakse), siis kontrolli värvainete kahjulikkust - kanna kaasas kas Petrone Prindi tasuta jagatavat E-ainete voldikut või märgi ise alljärgnevast lingist leitavast E-ainete tabelist kahjulikud asovärvid üles. Võid mulle teada anda, mis tulemusi saad.
    http://www.tervitus.ee/uploads/E-ainete%20tabel%20(version%202)%20Sheet1.pdf

    VastaKustuta
  8. soovitan lisaks pikale seletavale tekstile koostada lühike EI-tabel. ehk siis paigutada pisikesse tabelisse nt 5 või 10 kahjulikeimat lisaainet, mida poes kaupa valides saaks kiirelt kontrollida ja vältida.

    enamik inimesi - ka mina ise - on liiga koormatud muudest mõtetest ja meelespidamist vajavatest teadmistest. lühike, peopesa-suurune tabelike, mida saaks välja printida ja rahakoti vahel kaasas kanda, oleks ehk parim võimalik lahend.

    VastaKustuta
  9. KT - mul on Sulle rõõmustav uudis, et selline asi on täiesti olemas. Koostatud on see Angelika Erini ja Epp Petrone poolt ning seda saab tasuta kas poodidest või välja printida siit: http://petroneprint.ee/ohtlike_e-ainete_maaraja.php

    VastaKustuta
  10. Tere, Aet! Kas sa jälgid ka seda, kas veinid sisaldavad sulfiteid või mitte? Olen ise avastanud, et mul tekib sulfititest kõrvalnähte ning otsin nüüd veine, mis ei sisaldaks sulfiteid. Suure hurraaga läksin ökopoodi, kuid esmapilgul ei jäänud seal küll ühtegi puhast veini silma. Praeguseks olen leidnud ühe tavapoest: J.P Chenet vein (viltuse kaelaga), selle testimine on aga alles ees.

    VastaKustuta
  11. Tere Elisa. Alkoholi, sh veine, ei tarbi ma üldse. Vaid üksikute toitude sisse, kuhu veini vaja, lisan seda minimaalse koguse (aga seal aurustub alkohol välja).

    VastaKustuta
  12. Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

    DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.

    VastaKustuta