esmaspäev, 7. detsember 2009

Advendikeeks

Kuivatatud puuviljadest pungil keeksid on ehtsad advendiaja küpsetised. Kardemonist veidi jõulumaitselised; küpsetades, hinges jõuluootus...



Vaja läheb:
100 g kuivatatud ploome
100 g kuivatatud maasikaid
100 g kuivatatud ananasse
85 g rosinaid
50 g röstitud ja purustatud mandleid
1 dl Amarettot
4 muna
100 g võid
2 väikest banaani (150 g)
1 dl piima
3 dl nisujahu
0,5 dl rafineerimata roosuhkrut
1 dl muscovado suhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl kardemoni

Päev enne keeksi küpsetamist lõikasin kuivatatud puuviljad kääridega tükkideks ning panin ööseks Amaretto sisse likku. Järgmisel hommikul alustasin keeksi valmistamist - jah, küpsetan nüüd hommikuti, sest päevavalgust on (heal juhul) vaid loetud tunnid ning tehtu tuleb kuidagi ka pildile püüda. Sulatasin potis või ja lasin sellel veidi jahtuda. Vahustasin munasid ca 5 min (valge ja kollane koos) rafineerimata suhkruga, lõpuks lisasin ka muscovado suhkru ning segasin sisse sulatatud või. Hakkasin vähehaaval lisama tainasse nisujahu (millesse segatud omakorda sisse küpsetuspulber); segasin kogu aeg, et tükke sisse ei jääks. Seejärel valasin tainasse järgemööda (jätkuvalt segades) piima, Amarettoga immutatud puuviljad, röstitud ja purustatud mandlid, püreestatud banaanid ja kardemoni. Kallasin taina võiga määritud keeksivormi ja küpsetasin 175 kraadiga 70 minutit. Keeks on parim jahtunult.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar