neljapäev, 10. detsember 2009

Jõulumandlid

Kõik teavad neid kuulsaid kaneelilõhnalisi magusaid mandleid, mida Tallinna vanalinnas tänaval müüakse (nüüd ka juba kaubanduskeskustes). Oma maitselt meenutavad need magusad mandleid jõule, kuna on kaetud piparkoogis kasutatavate vürtside ja suhkruga. Mina olen neid mandleid ise kodus järgi teinud juba päris mitu aastat. Retsepti, õigemini koostisained sain ühe paki pealt, mille poest ostsin. Kogused timmisin ise paika ning jagan rõõmuga ka lugejatele - nende imelist maitset ei pea vist eraldi reklaamima, seda teavad kõik…


Vaja läheb:
100 g mandleid
2 spl fariinsuhkrut
2 tl kaneeli
0,5 tl vaniljesuhkrut
teelusikaotsaga ingverit
teelusikaotsaga jahvatatud musta pipart
5 nelgi õiepunga

Rösti 180-kraadises ahjus mandleid umbes 10 minutit. Pane paksupõhjalisse potti fariinsuhkur, purusta uhmris nelgi õiepungad, lisa vaniljesuhkur, kaneel, ingver, must pipar ja kalla maitseainesegu fariinsuhkru hulka. Suhkrut ei tohi kuumutada täieliku sulamiseni; esimeste sulamismärkide ilmnemisel tuleb suhkru hulka kallata mandlid, segada seni, kuni suhkur kuhjub mandlite ümber ning kallata küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadi peale jahtuma… ja kodu saab imelist jõululõhna täis. Krõbista mandleid koos õhtuse teega.

18 kommentaari:

  1. oiii kui tore, et Sa selle retsepti siia panid. kindlasti proovin! :)

    VastaKustuta
  2. hmm... tegin sarnaseid mandleid nami-nami magusate mandlite retsepti järgi, aga need polnud nagu "päris need". kas need siin on vürtsikamad? nende nami-nami mandlite ümber jäi üsna vähe seda kattemöginat. enne ahjupanemist oli segu küll väga vürtsikas :( ei tea, mis sai... püüan nüüd leida uut retsepti :D

    VastaKustuta
  3. Ma ei oska nami-nami mandlitega võrrelda, kuna pole selle retsepti järgi kunagi teinud. Vaatasin, et seal sees on lisaks ka munavalge. Minu tehtud mandlid on küll alati vürtsikad. Selle "lusikaotsatäie" võid siis vürtsikamate mandlite ootuses suureks mõelda :) Olen neid mandleid juba nii palju teinud, et panen maitseaineid käe järgi, eriti ei mõõdagi enam.

    VastaKustuta
  4. Oi need ime head :) teen ka neid igal aastal jöulu all.Mönus maius, sobivad ka kingikotti:=)

    VastaKustuta
  5. Tänan retsepti eest!

    Mul on aga palve, et Sa veidi võhiklikumale köögis toimetajale selgitaksid, kui suurel kuumusel Sa mandleid-suhkrut-vürtse kuumutad? Kas pigem kuumemalt ja vähem või siis väiksemal kuumusel ja kauem? Kui sulanuks suhkur peab muutuma?

    Ma nimelt tegin juba proovipartii ja ei tulnud nii hea, kui lootsin. Kas see segu mandlite ümber jääbki lõpp-tulemusena suht kõva või pingutasin veidi üle? Mulle endale tundub, et lasin liiga kaua tulel olla, vürtsid on ka justkui kõik õhku lennanud. Tegelikult isegi tundsin seda, kui seal poti kohal kummargil olles segasin...

    VastaKustuta
  6. Mina olen kasutanud pliidi maksimumkuumust. Aga õige hetk ära tabada on väga oluline, muidu tulevad kukekommiga kaetud mandlid (mul ükskord juhtus ka nii, kui tegelesin mitme asjaga korraga) :) Esmalt panen potti kuumenema suhkru, seejärel vürtsid ja esimeste sulamismärkide ilmnemisel (muidu ei kinnituks suhkur mandlite külge) kallan kohe sisse mandlid ning segan väga kiiresti läbi; kuumenema enam ei jäta, suhkruga kaetud mandlid kallan kohe küpsetuspaberile jahtuma. Nende mandlite puhul on oluline on, et suhkur ei karamellistuks, sel juhul tuleb välja hoopis teine maiustus.

    VastaKustuta
  7. Oh, tänan vastuse eest! Mul just need kukekommid tulidki :)
    Kõike parimat Sulle!

    VastaKustuta
  8. Olen sinu blogi suur fänn :)

    Ja mandlid tulid juba esimesel korral IMELISED. Elan Olde Hansa lähedal ja kaalun konkureeriva putka püstipanemist ;)

    Aga kas fariini mingi sisukama suhkruga ei saa asendada?

    VastaKustuta
  9. Nii tore on kuulda, et mu blogil on fännid :)
    Olen ka ise mõelnud, et võiks fariinsuhkru asemel kasutada tumedat muscovadot; annan teada, kui retsept sellega toimib samamoodi. Samas võid ka ise järgi proovida, igal juhu on rafineerimata suhkrutest tume muscovado kõige ligilähedasem fariinsuhkrule.

    VastaKustuta
  10. muidugi on Su blogil fännid. mina olen ka! :)

    võtsin just mandlid ahjust välja, jahtuvad. natuke käkikesed näevad välja, sest nad kleepuvad kokku ja see kate jääb pisut ebaühtlaselt. kõige ühtlasema katte sai lusikas :P aga maitse on nii lusikal kui mandlitel imehea! kuigi minu versioon tuli ilma ingverita.

    aitähh! suurepärane lisandus mu jõulumeeleolule.

    VastaKustuta
  11. Taas üks fännikiri - kui rõõmustav :)
    Proovi mandlid kohe kuumana hästi laiali laotada, siis on võimalikult vähe üksteise külge kinnikleepunuid.
    Mina omakorda olen vaimustunud Sinu käsitööoskusest. Sain just prossi kätte ja imetlen seda. Hea, kui inimesed saavad oma oskustega üksteisele kasulikud olla.
    Jõulurõõmu teie koju!

    VastaKustuta
  12. Minul tulid ka esimesed kukekommi mandlid. Järgmine katsetus õnnestus juba paremini. Aga siis juhtus teistmoodi äpardus. Röstisin mandleid ahjus liiga kaua ja nad kaotasid oma magusa maitse. Muutusid hoopis hapukaks. Nii kahju, sest tegin suure portsu kingituseks. Nüüd ei teagi, kas julgen neid kinkida...

    Ja mul jääb seda suhkrupuru kuidagi palju alles. Tahaks, et jääks rohkem mandlite külge. Aga ei julge ju kuumutada nii kaua, muidu jälle kukekommid potis :)

    VastaKustuta
  13. Koopatibi, nende mandlite valmistamise vilumus tuleb ajaga, varsti hakkad õiget hetke juba tunnetuslikult ära tabama. Mul ka on mõnikord veidi suhkrut järgi jäänud, st pole mandlitele kinnitunud. Tundub, et hästi kiiresti tuleb segada, siis ei kleepu mandlid üksteise külge kokku ja ühtlasi saavad mandli kõik küljed suhkruga kaetud. Ja ruttu mandlid potist välja küpsetuspaberile laiali.

    VastaKustuta
  14. Krõbistasin siin õhtul neid mandleid, mis mulle sünnipäeval tõite. Ja hoplaa, hammas verel, valmis mõne tunni pärast juba minu esimene ports jõulumandleid. Täitsa hästi tulid välja. Kukekommiks ei muutunud, kokku ei kleepunud, aga suhkrut pudenes küll veidi küljest ära. Sain kohe võrrelda sinu omadega - su omad on veidi mõnusalt vürtsisemad, ma ei julgenud esimesel korral väga pipardada.

    VastaKustuta
  15. tere,
    nüüd proovin teha mandleid.
    selline küsimus palju kaaluvad 5 nelki õiepunga, sest mul on ainult jahvatatud nelk?

    VastaKustuta
  16. Diana, raske öelda, palju 5 nelgi õiepunga kaaluvad, ma pole praegu kodus, seega pole mul käepärast ei nelki ega kaalu. Igal juhul on nelgi õiepungad ca 1 cm pikkused ja väga kerged. Paneksin ka lusikaotsaga natuke jahvatatud nelki - katseta.

    VastaKustuta
  17. mis asi see nelgi õiepung on? ja vanalinnas on nad ju pehmed ja nad segavad neid potis mitté ei kuumuta?!

    VastaKustuta
  18. Vürtsina kasutakasegi puhkemata nelgi õiepungasid, loe siit: http://www.toidutare.ee/termin.php?id=68&otsing=sql_0_280e0220e096e4d

    Ei saanud aru, mis asjad on vanalinnas pehmed? Mandlid? Ikka krõmpsuvad ju. Ei tea, kuidas seal vanalinnas see valmistamisprotsess täpselt välja näeb- see õpetus siin on minu välja töötatud ning need mandlid saavad väga maitsvad.

    VastaKustuta