reede, 4. detsember 2009

Eriline sibulasupp

Võtsin juba postkastist detsembrikuu Oma Maitse, kuid mul ei ole veel oktoobri- ja novembrikuu ajakirjadestki kõik huvipakkunud retseptid läbi proovitud. Oktoobrikuu Oma Maitses jäi silma kuum sibulasupp krõbedate saiadega - selle maitse tundus ette kujutades nii ettearvamatu ja põnev, pilt nii ahvatlev - nii, et tuli see ise järgi teha, kogemaks selle maitset ka reaalsuses.
Hoiatan ette, et sibulasupi valmistamise käigus saab ikka ohtralt pisaraid valatud - nii, et eemalda silmavärv, vastasel korral ei tee pisaraid mitte ainult sibulad vaid ka silmaläinud ripsmetušš. Kuuldavasti läätsekandjad sibulaid lõigates ei vesista…


Vaja läheb:
1 kg mugulsibulaid
oliivõli
soola
suhkrut
0,5 tl õunaäädikat
30 g võid
3 küüslauguküünt
1,5 tl kuivatatud tüümiani
2 spl sinepiseemnetega mahedat sinepit
1 dl valget veini
1 l lihapuljongit (kasutasin kanalihapuljongit)
1 dl riivitud parmesani
musta pipart

Krõbedad saiad:
baquette'i saia
võid
küüslauku
peterselli
soola

Hakkisin sibulad - neid oli päris palju ja pisaraid aina voolas (varu puhas rätik silmade kuivatamiseks). Paar väiksemat sibulat lõikasin ratasteks ning segasin need oliivõli, soola, suhkru ja õunaäädikaga. Panin sibularõngad ahjuplaadile ning küpsetasin need 220-kraadises ahjus krõbedaks (sibularõngad lähevad valmis supi peale). Sulatasin potis või ning lisasin sibulakuubikud, natuke soola ja kuivatatud tüümiani, segasin hoolega läbi ning kuumutasin aeg-ajalt segades mõni minut. Lisasin ka hakitud küüslaugu. Vähendasin kuumust ning hautasin sibulaid umbes pool tundi, vahepeal segasin ja vaatasin, et põhja ei kõrbeks - sibul muutub hautades klaasjaks ja magusaks. Kui sibul oli pehme ja värvus veidi kollakas, segasin hulka sinepi ja tõstsin pliidikuumuse maksimumini. Valasin juurde veini ning lasin alkoholil aurustuda. Lisasin ka puljongi, mina jätaks selle supi võimalikult paksuks, keetsin veel mõned minutid ning lisasin musta pipart.
Küpsetasin supi juurde krõbedad saiad, nende retsept oma fantaasia järgi - lasin võil toasoojuses pehmeneda, purustasin küüslaugu ja hakkasin peterselli ning segasin need või hulka, lisasin ka veidi soola. Määrisin küüslaugu-petersellivõi saiadele ning küpsetasin ahjus 180-kraadiga, kuni need muutusid kuldseks.
Tõstsin supi kaussi, puistasin peale parmesani ning laotasin röstitud sibularõngad, kõrvale krõbedad saiad. Väga eriliselt maitsev supp - see on selline mõnus oode, kõhtu täis ei suudaks sellisest supist süüa, vaid väike kausitäis ja igat ampsu tuleb nautida...

8 kommentaari:

  1. Mina, kogenud läätsekandja, tõesti vesistan üsna vähe sibulaid koorides-hakkides. Annavad lisakaitsekihi vist :)
    Aga sibulasupid on alati mõnusad, eriti kui neid kaua ja armastusega hautatud on..

    VastaKustuta
  2. Koorige voolava vee läheduses või vee all, kellel on puupliit, siis selle avatud ukse ees.

    VastaKustuta
  3. Vaatan, et kasutasid tervitus.ee'st pärit kanapuljongit - ilmselt siiras usus ja lootuses, et see on naatriumglutamaadi vaba (vähemalt selline arvamine tekib lugedes mõnesid teisi Su postitusi). Mul on Sulle halb uudis, selle koostises on 'pärmiekstrakt' mis on taas vaid msg sünonüüm. Minu arusaamist mööda tegelikult msg vaba puljongipulbrit/kuubikut pole kuskilt leida. Olgu peal 'bio' märk, aga oma annus msg'd on ikka seal sees. Ainus võimalus on ise puljong keeta. Mina jätan alati lillkapsa ja brokoli keeduvee tallele, eriti kui olen ökovilju keetnud. Hoian purgiga külmkapis ja pärast hea pruukida, kus puljongit vaja. Jah, pole nii palju mekki, aga parem iki kui vesi või glutamaadi loputis.

    VastaKustuta
  4. Anonüümne - tänan väga sellise kasuliku info eest. Kust Sul sellised andmed pärmiekstrakti kohta?

    VastaKustuta
  5. www.naturalnews.com ja selle kümned-sajad artiklid on allikaks. Tegelikult pean oma kommi täpsustama. Pärmiekstrakt on eksitoksiin nagu ka msg väidab ülalnimetet allikas (samuti veel õige mitmed terviseliikujad, analoogilist infot leiaks ilmselt ka Kevin Gianni või David Wolfe'i kodukailt). Sestap olen omas mõttes nad täiesti samasse patta liigitanud. Võibolla, et natuke ülekohtuselt, aga olen samas veendunud, et justnimelt enimalt 'natuke'.

    VastaKustuta
  6. ahjaa... samas katlas keeb veel ka hüdrolüüsitud pärm - heal lapsel on lihtsalt lugematult palju nimesid.

    VastaKustuta
  7. Mina kasutan ujumisprille või maski.Soovitan soojalt :)

    VastaKustuta