neljapäev, 11. juuni 2009

Key Lime Pie

Kutsusin täna meile külla hea majanaabri Monika, kes oli äsja edukalt kaitsnud magistritöö ning lubasin talle selle puhul ühe koogi küpsetada. Mõtlesin ja mõtlesin, mida küpsetada, kui äkki meenus mulle Key Lime Pie, mida kunagi nägin Juci blogis - tundus nii hea, et võiks ise järgi proovida. Tegelikult ma alles seda blogi lugedes saingi teada sellest kuulsast Key Westis pakutavast koogist - oleks ma paar kuud varem teadnud, oleks ma seda ilmtingimata Key Westis sööma läinud. Vaatasin nüüd tagantjärgi Lonely Planeti üle ning nägin seal tõesti lausa tumedas kastis vihjet selle kuulsa koogi kohta, siis ma aga seda millegipärast tähele ei pannud ning Ameerika kõige lõunapoolsemas tipus käisime me söömas hoopis Kuuba restoranis.
Kuna kook on nii tuntud, siis uurisin, mis googeldades veel selle kohta välja tuleb - leidsin erinevaid retsepte ning isegi ühe video, kus üks Key Westi kokk seda kooki valmistab. Vaadates erinevaid retsepte, otsustasin lõpuks pidama jääda järgmise juurde.

Vaja läheb:
200 g Digestive küpsiseid
100 g võid
120 ml laimimahla (6 Key Lime)
2 tl laimikoort (vaid rohelist osa)
1 purk (400 g) kondenspiima
4 munakollast

Nagu näete, on koogil vaid 5 koostisosa; ok, kui Digestive küpsis osadeks harutada, siis tekib koostisosi juurde. Key Lime Pie on nime saanud laimide järgi, mis algselt kasvasid Florida Key'del - need on tavalisest (Pärsia) laimist tunduvalt väiksemad. Tänapäeval tuleb aga enamus Key laime Mehhikost; sellised sildid leidsin ka Selverist ostetud laimidelt. Kõigepealt võtsin või külmkapist tuppa soojenema; pehmenenud võiga segasin käte vahel purustatud Digestive-küpsised ning segasin ühtlaseks massiks - seejärel kallasin segu lahtikäiva koogivormi (24 cm läbimõõt) põhja ja ajasin laiali. Küpsetasin põhja ahjus 180 kraadiga ca 10 minutit. Samal ajal asusin kiiresti laimidest mahla välja pigistama, kasutasin selleks sidrunipressi - minul kulus 120 ml mahla saamiseks 6 väikest laimi. Riivisin ka veidi laimikoort ning panin pressitud mahla hulka. Seejärel vahustasin ca 5 minutit munakollaseid ning lisain vahustatud munakollastele ka kondenspiima ning mikserdasin aeglasematel pööretel edasi - kui kõik segunenud oli, lisasin viimasena laimimahla ja -koore ning mikserdasin kuni massi ühtlustumiseni. Võtsin koogipõhja ahjust ning valasin katte peale. Edasi küpsetasin 15 minutit 180 kraadiga ning kook oligi valmis - küll mitte kohe söömiseks - see tuli maha jahutada ning vähemalt kolmeks tunniks külmikusse panna. Lugesin, et sobib väga hästi ka sügavkülmas hoidmiseks, siis peab vaid 20 minutit enne söömist sulama võtma. Kuna kooki oli kärmesti tarvis, siis pistsingi jahtunud koogi sügavkülma. Oi, oi, kui maitsev kook tuli, laimi oli väga parajalt koogis tunda, samas kondenspiim andis mõnusat magusust. Monika igatahes ära ei arvanud, mis koogi sees on, siiski reetsin talle selle saladuse. Key Lime Pie klassifitseerub nüüd küll mu lemmikute hulka. Soovitan soojalt - õigemini küll külmalt - kui kook toasoojaks muutub, pole enam nii hea.

3 kommentaari:

  1. mmm, kui isuäratav! Teen kindlasti järgi, igasugused Digestive'i-põhjalised tordid kipuvad tavaliselt vägagi maitsvad olema! Lisaks veel tsitruselise hapukus, kondenspiima magusus-hõrk suutäis missugune!:)

    VastaKustuta
  2. Tasub tõesti proovimist. Eriti hea oli see kook veel ca 10 minutit pärast sügavkülmast väljavõtmist.

    VastaKustuta
  3. Tegin. Ai-ai-ai kui hapu, aga nii kreemjas ja koos vahukoorega lihtsalt supersärtsakas!
    Olen ammu mõelnud key lime pie'd teha, aga ma arvasin millegipärast, et see on jõle keeruline - hoopis väga lihtne on!
    Ja nende magus-läägete šokolaadi- jm kookide sekka üks tõeliselt mõnus vaheldus.
    Põhjale panin pisut rohkem küpsiseid, muidu tundus liiga võine. Ja tegelikult oleks veel võinud panna, teistes kookides olen teinud rohkemate küpsiste ja vähema võiga ning seisab ka väga hästi koos.
    Külmalt tõesti parim, tassikese teega.
    Ise olen palju teinud kondenspiimakooki kohupiima või toorjuustuga ja pannud särtsuks veidi sidrunit, ka superhea kook kondenspiima ja juustukookide austajaile ja neile, kellele see kook liiga "eriliseks" jääb.
    Mulle siiski väga maitses ja kindasti teen veel.
    Aitäh retsepti eest!

    VastaKustuta