neljapäev, 18. juuni 2009

Kaerahelbepõhjaga mustikakook

Mul on sügavkülmikusse jäänud veel mõned karbid mustikaid, millele tuleks enne tänavuste marjade tulekut kasutust leida. Tuli mõte teha üks tervislik mustikakook, improviseerisin kodusolevast kraamist alljärgneva retsepti.

Vaja läheb:
100 g kaerahelbeid
1 dl täisteranisujahu
50 g võid
50 g suhkrut
2 munavalget

Täidis:
2 munakollast
70 g kondenspiima
100 g Nopri koorekaramelli
4 dl mustikaid



Mudisin omavahel läbi toasooja või, suhkru ning jämedad kaerahelbed, lisasin ka täistera nisujahu ning munavalged ning segasin taina ühtlaseks massiks. Proovin oma küpsetistes eelistada võimalusel ikka täisterajahu sõredale jahule, kuna täisteratooted on palju tervislikumad. Nagu nimigi ütleb, on jahvatatud terve tera ilma seda koorimata (säilinud on nii kest, idu kui aleuroonkiht) - sellisel meetodil valmistatud jahu on pruunikas ning raskekoelisem kui valge mitmeid kordi sõelutud nisujahu, kuid selles on säilinud kõik kasulikud vitamiinid ning mineraalid. Koogipõhjad, mida pole tarvis kergitada, on ideaalne koht, kus kasutada täisterajahusid. Muljusin taina, kui seda nii võib nimetada, lahtikäivasse koogivormi ning küpsetasin 180 kraadiga ahjus 10 minutit. Samal ajal vahustasin munakollased, veidi aja pärast lisasin ka kondenspiima ning vahustasin veel veidi - sinna hulkas segasin külmutatud mustikad ning valasin koorekaramelli, segasin kõik läbi ning kallasin eelküpsenud koogipõhjale. Küpsetasin mustikakooki 180-kraadises ahjus pool tundi. Päris maitsev kook tuli välja - eriti hea oli see koos külmutatud mustikatega.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar