esmaspäev, 27. aprill 2015

Singapuri nuudlid

Aasia maitsete otsingud on viinud mind Singapuri nuudlite retsepti katsetama. Kui mõte tekkis, oli mul vaja muidugi koheselt see teostada. Seega kasutusse sai minna vaid tooraine, mis siis kodus olemas oli. Sirvisin hulga Singapuri nuudlite retsepte ning sain aru, et mul pole ühte nuudlite põhimaitseainet – Madras karripulbrit.

Kiireim ja mugavaim viis Madras karrit leida ja kätte saada on Umami veebipood, kust leiab kõikvõimalikke maailma maitseid, mida tavapoodidest ei saa.

Paari päeva pärast, kui vajalik tooraine käes, asusin uuele katsele. Olen nüüd sama retsepti kastetanud üsna mitmel korral. Singapuri nuudlite koostisainete nimekiri on päris pikk, kuid ei tasu ära kohkuda, kui päris kõike ei õnnestu saada (Madras karripulber on küll tõesti vajalik) – aedvilju ei pea lisama nii palju erinevaid kui retseptis, kanaliha asemel võib kasutada veiseliha või liha mittesööjatel hoopis nt lõhe (või üldse välja jätta). Krevetid (ja nende suurus) voki sees on ka puhtalt maitse asi. Samuti võib munanuudlid asendada riisinuudlitega, mis tegelikult ongi selles retseptis levinumad. Munanuudlitega on vokki valmistada oluliselt lihtsam kui riisinuudlitega, kuna riisinuudlid on väga kuumatundlikud ning lagunevad kergelt, kui püüda neid läbi segada. Väga head munanuudlid, mida vokis kasutasin, sain ka Umamist.

Singapuri nuudlite koostises olev Madras karripulber on tšillipiprast terava maitse saanud ja vürtsikas karri. Madras karripulber on pärit Lõuna-Indiast, kuid Singapuri on jõudnud tänu selle asukohale kaubateede ristumiskohas. Nii on sealset kööki mõjutanud vürtsid ja maitsed erinevaist maailma paigust.

Vaja läheb (4-le):
1 broilerifilee (rinnaliha)
ca 150 g krevette
meresoola
värskelt jahvatatud musta pipart
(maapähkli)õli vokkimiseks
1 porgand
2 mugulsibulat
4 küüslauguküünt
0,5-1 tšillikaun
vähemalt pöidlasuurune jupp värsket ingverit (riivituna)
rusikasuurune tükk kapsast
5 minimaisi tõlvikut (kui leiab kusagilt värskeid mitte purgi omi; müügil Rimis)
ca 12-15 Türgi uba
1 paprika
2 muna
punt pak-choi lehtkapsast (tõmbub kuumutades olulisel määral kokku)
ca 4 tl Madras karripulbrit
ca 4 sl sojakastet
ca 250 g muna- või riisinuudleid
ca 15 vart rohelist sibulat

Igasuguste vokkidega on selline lugu, et need valmivad pannil vaid loetud minutitega, aga nende ettevalmistamine võtab aega. Mida pikem retsept, seda rohkem köögivilju (ja liha) tuleb puhastada-tükeldada.

Alustame krevettidest ja lihast. Kui kasutad sügavkülmutatud krevette, võta need sulama juba nii varakult, et vokkimise ajaks poleks need enam jääs. Viiluta kanaliha õhukesteks kitsasteks viiludeks.

Koori porgand ning lõika sellest õhukesed, ca 8 cm pikad ribad. Lõika mugulsibul pooleks, pane lõikepind allapoole ning viiluta mõlemad pooled õhukesteks viiludeks. Haki küüslauk ja tšilli. Viiluta kapsas ribadeks. Kasuta minimaisi vaid juhul, kui õnnestub saada värsket minimaisi (purgis mais on juba teise maitsega); kui mais jääb välja, pole hullu – toidu olemus ega maitse sellest ei muutu ☺. Lõika minimais 2-3-ks tükiks. Samuti lõika Türgi oad 2-3-ks. Viiluta paprika. Pak-choi lehtkapsast lõika ribad (üks leht umbes 2-3ks tükiks; need tõmbuvad kuuma saades olulisel määral kokku). Aga taas – kui ei õnnestu leida kaubandusest pak-choi lehtkapsast, jäta see välja (müüakse Rimis).

Nüüd on aeg kallata keev vesi peale munanuudlitele. Ära munanuudleid potis keeda, hoia lihtsalt ca 4 min (vaata juhendit pakil) kuumas vees ja seejärel kurna nuudlid.

Kõik hakkimised-viilutamised on nüüdseks tehtud ning toidu valmimiseni on jäänud veel loetud minutid. Et vahepeal kusagile jooksma ei peaks, võta pliidi juurde ka munad, Madras karripulber, sojakaste, ingver (koorituna) + peenike riiv ning rohelised sibulad + käärid.

Kuumuta vokkpann. Kalla pannile (maapähkli)õli ning voki broilerifilee ribasid ca 3 minutit. Maitsesta need soola ja musta pipraga. Lisa pannile hakitud sibulaviilud, voki ca 10 sekundit, lisa porgandid jätka pidevat segamist, lisa kohe ka küüslauk ja tšilli ning riivi pannile ka ingver. Kalla pannile krevetid ning sega vaid kümmekond sekundit. Kui vedelikku tundub vähe olevat, lisa sojakaste just nüüd. Vajadusel võid lisada pannile ka veidi vett - aga veidi on tõesti vaid mõned supilusika täied; kui vett läheb rohkem, hakkab pannil toimuma keemine ning sel juhul ei jää toidu maitse enam selline nagu vokkides. Järgmisena lisa kapsas, seejärel paprika, minimais ja Türgi oad. Ära lisa mitut köögivilja ega suurt kogust vokkpannile korraga, kuna muidu toimub panni jahumine; vokkida saab aga vaid kuumal pannil.

Lükka pannile väike vaba pind ning löö sinna munad. Maitsesta munad soola ja pipraga ning sega läbi nii, et tekiks munapudru taoline mass. Alles siis võib muna segada ülejäänud panniloleva hulka. Nüüd lisa maitseks Madras karripulber ning munanuudlid. Viimasena lisa pak-choi lehtkapsa viilud ning ca 5 cm pikkused rohelise sibula varred. Sega kõik läbi ning toit ongi serveerimiseks valmis.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar