reede, 17. aprill 2015

Roheline salat pikalt küpsenud pardilihaga

Salatid on ühed mu lemmiktoidud. Seekordne salat sai tehtud pikalt küpsenud pardilihaga. Pelgalt salati jaoks pardiliha eraldi valmistada pole praktiline, kuna see võtab aega ca 3 h. Ikka nii, et kui eelnevalt on söödud pardiconfit’d ja veidi on liha järgi jäänud, saab selle salatis ära kasutada.

Salatisse lisasin piklikke magusaid paprikaid, mida müüakse Rimis (äkki mujal, ka, aga ma pole näinud). Need paprikad on väga maitsvad toorelt ning pea alati, kui ma neid lõikan, on lapsed kohal ja võtavad kausiga paprikaviile nosimiseks. Täiesti tasustamata teadaandena tahan jagada oma vaimustust Rimi puu- ja köögiviljaosakonnast (täpsustuseks mainin, et räägin suurest Haabersti Rimist; väikeste Rimidega pole see võrreldav), kus on Eesti kohta üllatavalt hea värske kraami valik. Lisaks mainitud paprikatele saab sealt alati häid Hass sordi avokaadosid (lilla krobelise koorega), sealt saab Aasia toitude tarvis pak-choi lehtkapsast, broccolinit (eesti keeles äkki varsbrokoli?), seal on suurim tomativalik ja ka talvel leiab maitsega tomateid. Mulle meeldib väga Rimi mahemärgistusega köögi- ja puuvilja lai valik, sellist pole üheski teises tavapoes. Lisaks tuuakse sinna hooajaliselt põnevaid vilju – nt praegu on Rimis Eesti mõistes väga head mangod (vajavad mõned päevad kodus küpsemist), on punaseid apelsine ning kole-ilusaid kollakas-rohelise krobelise koorega Jamaikalt pärit greipe (huh, mis ökoloogiline jalajälg!).

Vaja läheb:
rukolat
paprikat (soovitavalt piklik ja magus paprika)
avokaadot
seesamiga maitsestatud wakame vetikat
rebitud liha pikalt küpsemud pardikoivast

Kastmeks:
pardiliha ahjupotist vedelat rasva või oliiviõli
sidrunimahla

Laota taldrikule rukolalehed, viilutatud paprika ja avokaado. Lisa seesamiga maitsestatud wakame vetikas.

Igaks juhuks lisan meeldetuletuse pardiconfit jaoks ka. Selleks tuleb pardikoivad koos maitseainetega (sool, pipar, küüslauk, tšilli, loorber) umbes 2,5-3-ks tunniks 160 kraadiga ahju unustada ja lasta küpseda omas mahlas ehk siis rasvas. Liha ise ei jää rasvane, küll aga mahlane, kuna rasv sulab ja nõrgub pardinaha alt välja.

Salatiga võib süüa nii sooja kui külma pardiliha. Mina rebisin selle salati tarvis liha jahtunud pardikoivast. Salatikastmeks on hea kasutada samast ahjupotist rasva (kui see on maha jahtunud ja tahenenud, sulata see kergelt üles; aga ära kuumuta) ja veidi sidrunimahla. Kui aga loomset rasva keegi pelgab, siis alati sobib salatisse külmpressitud oliiviõli. Kuna pardirasvas on juba maitsed sees, siis lisada tuleb vaid sidrunimahl, oliiviõli juurde tasuks aga lisaks sidrunimahlale lisada maitset andma veel soola ja pipart.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar