reede, 18. veebruar 2011

Plov

See plov (või pilaff; sõnad on samatähenduslikud) ei ole küll autentne, kuna sisaldab tomatipüreed, kuid plov just sellisel kujul on üks tõeliselt hea toit. Retsept pärineb ämmalt ning seda sama plovi me külla minnes sageli "tellime". See toit ei pärine Renee lapsepõlvelemmikute hulgast, vaid on pigem menüüs olnud viimasel kümnendil ja selle toidu suurem fänn olen ka vist mina.

Kuna olime haiged, mistõttu jäi meil tavapärane nädalavahetuse maalesõit ära, proovisin kodus samasugust plovi ise teha. Toidu valmistamist olen maal kõrvalt näinud ja kõik nüansid meelde jätnud. Õli paneks ämm veel rohkem, aga ma proovisin veidi vähemaga - ka nii on väga maitsev.




Vaja läheb:
ca 600 g sea kaelakarbonaadi
ca 1 dl õli praadimiseks
2 sibulat
1 suur porgand
3 küüslauguküünt
ca 400 g tomatipüreed või purustatud tomateid
ca 600 g riisi (Veski Mati sõmer riis on väga hea)
meresoola
musta pipart (värskelt jahvatatud)
keeva vett
tilli
peterselli

Lõika liha suupärasteks tükkideks (ca 1,5x 1,5 cm tükid). Pane paksupõhjalisse ja mittenakkuvasse potti korralikult õli ning hauta selles lihatükke ca 20 minutit, kuni vedelik lihatükkide ümber on muutunud selgeks ja liha hakkab kergelt pruunistuma. Lisa hakitud sibul ja porgand ning hauta edasi paar minutit. Lisa riis, sega läbi ja lase veel minut kuumeneda. Viimasena lisa sool, purustatud must pipar, tomatipüree ja hakitud küüslauk ning kalla peale keeva vett - nii, et riis oleks kergelt kaetud. Hauta madalal kuumusel ning lisa vedeliku imendudes veel kahel korral vett; ajaliselt haudub toit ca pool tundi. Katsu mitte eriti segada, kuid jälgi, et poti põhja ei kõrbeks (madalal tulel ja mittenakkuva potiga hautades seda ei juhtugi). Kui toit valmis, lisa hakitud tilli ja peterselli ning lase paar minutit maitsetel kaane alla tõmmata.

57 kommentaari:

  1. üks minu ema nn. firmaroogi, kõik koostisained ja valmistusviis üsna samad, ainuke erinevus selles, et ema hautab seda ahjus... oi isu tuli peale, peaks emale külla minema :D

    VastaKustuta
  2. Eelmise nädalal sõime just sõbra juures plovi ja tema teeb aastate jooksul filigraanseks lihvitud ja usbekist pärit moel. No imeline roog! Mul on just nende ülimaitsvate toidukordade pärast olnud seni väike aukartus plovi ees - etalon on päris kõrgel. Ühel päevaö võtan südame rindu ja valmistamise ette: siis lambaliha, tervete küüslaukude, barbarissi, vürtsköömnete ja kõige muuga, mis seda rooga õilistavad.
    Mõnus toit!

    VastaKustuta
  3. Tegin umbes nädal tagasi Türgipärast bulguripilaffi lambalihaga. Tõsiselt hea vaheldus tavalisele riisiga pilaffile. Retsept blogis olemas:)

    VastaKustuta
  4. See on täpselt selline, nagu nii sinu ämm ja minu ämm ja nende põlvkonnakaaslased teevadki! Sealiha ja tomatipastaga.
    See piirkond, kust pilaff pärit, pööritaks muidugi silmi, kui näeks meie sealihaga versiooni: sealkandis ju sealiha üldse ei söödagi:)
    Ma olen teinud ise ka erinevaid Claudia Rodeni Lähis-Ida kokaraamatust, seal on üle 10 erinevapilaffiretsepti, üks on näiteks kana, kuivat kirsside ja jõhvikatega, barbarissi , safrani, apelsini ja mandlite-pistaatsiatega:)Väga-väga hea.
    Ma ise ei ole Usbeki oma saanud, aga R käib Riias alati ühes Usbeki restoranis ja sealne pilaff pidi olema imeline elamus: serveeritakse laua kõrval otse suurelt pannilt taldrikusse ja see pidi olema segamata, st kihiti ja seletamatult maitsev. Tahaks ka!
    Tuuli, kui teed, kutsu sööma;)

    VastaKustuta
  5. Mari-Liis - kokku lepitud :) Meie sõbra juures kuulub rituaalidesse ka suurelt taldrikult sõbralikult koos söömine ja kogenenumad õngitsevad kiirelt küüslauguküüned välja. Usbeki moodi peaks muidugi otse näppudega sööma, aga meie, neetud esteedid, õngitseme kuhilat lusikatega.
    Vaatamata mu suhtelisele noorusele Usbekis käimise ajal, on tänaval pakutavad auravad plovi kuhilad jätnud unustamatu mulje kuni tänaseni. Maitsest rääkimata. Hästi levinud on veel Usbeki plov rosinatega (see vist oli Buhara kandi komme).

    VastaKustuta
  6. Tundub jah, et see sealiha ja tomatipastaga versioon on ühe põlvkonna eripära, aga kindlasti mitte halb versioon. Iseasi, kas seda enam ploviks nimetada võib.

    Usbeki retsepte on minulgi mitmeid, sain mõned rahvusköökide kursuselt ja ka raamatus "Rahvaste toite" on paar pilafi retsepti sees (üks ilma lihata).
    Millalgi Piprapoes käies ostsin ka maitseainesegu plovile (muidu ei osta kunagi maitseainesegusid), aga seda tahtsin proovida (on ka sees barbariss ja vürtsköömned). Aga jätsin selle maitseainesegu ja õige pilafi ootama aegu, mil minu jaoks erinevad maitsed jälle vastuvõetavad tunduvad :)
    Tuuli, kuidas ja mis vanuses Usbekki sattusid?

    VastaKustuta
  7. Igal juhul sai minul plov täna sinu retsepti jargi ära proovitud ja sai väga hea:P. varem ma plovi austaja polnud, aga alates tänasest hakas maitsema. Tänud retseptiautorile

    VastaKustuta
  8. Vaat, kui tore! Edastan tänusõnad ämmale kui retsepti autorile :)

    VastaKustuta
  9. Aet - Usbekireisile võttis mind ema kaasa, kui olin 14-aastane. Siiani kahetsen, et natuke liiga naga olin selleks, et tõeliselt kogu reisi nautida. Käisime nii Buharas kui Samarkandis, muul ajal elasime Taškendis, kus meid võõrustasid meie iga-aastased suvitajad. Samale ajale sattus pereema sünnipäev, kus ta valmistas tõeliselt rikkalikku pidulaua. Mäletan tollast hämmeldust täiesti teistsuguste toitude üle - aurututud valge kala köögiviljadega, baklažaan kümnel ei moel jne jne. Tänaval suured plovipannid, igal valmistajal eri maitsenüansid, lambalihašašlõkk värskes õhus ja kohalike magusate-marineeritud sibulate ja imeliselt maitsvate tomatitega. Arbuusid-melonid-viinamarjad, millesarnaseid siia iial ei jõua....Saaks nüüd kogu seda ilu praeguste teadmiste-huvide taustal korra veel kaeda...

    VastaKustuta
  10. Proovisin ka selle retsepti järgi oma esimese plovi teha. Väga maitsev tuli. Teen kindlasti teinekordki. Aitäh!

    VastaKustuta
  11. Tegin ka täpselt retsepti järgi ja tõesti tuli suurepärane. Kusjuures tegin elus esimest korda plovi!
    Lihtsalt nii hea blogi! Kiitus ja aitähh!

    VastaKustuta
  12. Kats, rõõm kuulda, et plov õnnestus. Kui blogi alles avastasid, siis kindlasti leiad siit veel uusi lemmikuid.

    VastaKustuta
  13. Kas hakitud sibul tuleks ennem praadida?

    VastaKustuta
  14. Anonüümne - sibul haudub potis koos lihaga, eelnevalt praadida pole vaja. Sibula praadimine on üldse väga riskantne tegevus, kuna oht seda pruuniks ja kibedaks kõrvetada on suur. Pigem kuumutada madalamal kuumusel ja hautades, kuni sibul muutub klaasjaks - nii on see parimate maitseomadustega.

    VastaKustuta
  15. Issand kui hea tuli, kuid kogusest jagub vist pikaks ajaks (või peaks naabrid külla kutsuma). Aitäh!

    VastaKustuta
  16. Mis tomatipüreed kasutasid? Neid ju mustmiljon.

    VastaKustuta
  17. Kas riis tuleb eelnevat pehmeks keeta ?

    VastaKustuta
  18. Ei tule riisi varem keeta, läheb sisse toorena ja haudub seejärel umbes pool tundi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. kuidas ei oska küll lugeda enne .?

      Kustuta
  19. Väga maitsev retsept! Ja mina lisan alati plovile ka rosinaid, saab veel parem! :)

    VastaKustuta
  20. Väga hea retsept.

    Alguses hakkasin potiga tegema, aga siis selgus, et mul liiga väike pott ja kolisin ahju ümber.

    Tomatipasta oli basiilikuga, seda soovitan!

    VastaKustuta
  21. Tegin esimest korda elus plovi ja just selle retsepti järgi. Tuli maitsev ja teha oli väga lihtne. Teen kindlasti ka tulevikus, sest lehekülg on favorits-ide all :) Aitäh Aet!

    VastaKustuta
  22. Täna neljas tegu selle retsepti järgi. Iga korraga läheb aina paremaks. Mina kasutan Chilli tomatipastat ja panen topelt koguse küüslauku. Meespere absoluutne lemmik. Aitähh Sulle retsepti eest. Ka minul on see blogi favoritside all ;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Rõõmustav lugeda, et nii Olgale kui viimasele kommenteerijale plov maitses. Vaadake ka teisi kategooria "riis" toite sellest blogist.

      Kustuta
  23. See sinu versioon pilaffist on super!:) Mu 14aastane gurmaan muudkui nõuab ja nõuab seda minult kodus:).
    Vürtsköömned lisavad asjale pigem jalustrabavat aroomi juurde, kui et maitset oluliselt täiendavad.

    Kunagi proovin ka versiooni lambalihaga ära, kuid see siin on meie pere mäekõrguselt ületamatu lemmik!:) Suured tänud sulle retsepti eest!

    VastaKustuta
  24. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Meie plov on pea samasugune (kas sealiha, lammas või kalkun), ainult porgandit on rohkem ja tomatipüree asemel üks supilusikas vürtsköömneid. Lisanditena olen kasutanud kuivatatud ploome või aprkoose või siis üldse ilma. Rosinatega pole veel proovinud aga järgmine kord teen, tundub huvitav.
      VastaKustuta

      Kustuta
  25. ikka üli lihtne toit mida teha, pmst ainult ühte suurt potti, ühte nuga ja lõikelauda läks vaja (ok puust pannilabidas ja porgandikoorimise nuga ka). Kuna pean lugu ka teravamatest maitseelamustest siis hakkisin sisse ühe 18-20 grammise punase tšillikauna ja ühtlasi läks kokkamise kõrvale avatud Tõmmu Hiiu pudelist mitu sorakat aegajalt poti sisse ka. Haudumise kõrvalt mekkides tundub ikka väga timm asi!
    Tänud retsepti eest !

    VastaKustuta
  26. Tšillit lisan minagi enamikel kordadest. Lihtne ja hea toit tõesti. Just eile oli meil toiduks. Viimasel ajal kasutan küll sealiha asemel lihaveise liha.

    VastaKustuta
  27. Ülihea toit. Tegin täpselt retsepti järgi ja tuli väga maitsev. :)

    VastaKustuta
  28. Sai Pihkva turult Usbeki mehe käest plov maitseainete segu ostetud , sellepärast plaanis katsetada lambalihaga, lähiajal

    VastaKustuta
  29. Riisi kogus on küll liiga rohke.

    VastaKustuta
  30. Hea retsept , teen ainult ilma tomatipastata

    VastaKustuta
  31. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  32. Tänapäeva kiire elutempo ja pidevad väljakutsed võivad tekitada stressi ja rahutust. Siin on mõned võimalused, kuidas säilitada vaimne tasakaal ja leida lõõgastumiseks aega.

    Meditatsioon on üks võimas vahend lõõgastumiseks ja meelerahu saavutamiseks. Isegi lühikesed meditatsiooniseansid võivad aidata vähendada stressihormoonide taset ning tuua selgust ja rahu meelde.

    Sügav hingamine on lihtne, kuid efektiivne tehnika stressi leevendamiseks. Teadlik hingamine aitab rahustada närvisüsteemi ja vähendada pinget kehas.

    Spordiga tegelemine on suurepärane viis mitte ainult füüsilise tervise parandamiseks, vaid ka vaimse heaolu edendamiseks. Olgu selleks siis jooksmine, ujumine või jooga, regulaarne füüsiline aktiivsus vabastab kehas endorfiine, mis toovad kaasa positiivseid emotsioone.

    Lõõgastav muusika kuulamine võib olla kiire viis leevendada stressi ja luua rahulik atmosfäär. Valige rahustavad meloodiad ja laske end muusikast kanda.

    VastaKustuta
  33. Need on suurepärased näpunäited vaimse tasakaalu ja lõõgastumise saavutamiseks tänapäeva kiire elutempo tingimustes. Meditatsioon ja teadlik hingamine on tõesti võimsad tehnikad, mis aitavad stressi maandada ning tuua selgust ja rahu meelde. Lisaks, spordiga tegelemine mitte ainult ei paranda füüsilist tervist, vaid toetab ka vaimset heaolu, vabastades kehas endorfiine ja ergutades positiivseid emotsioone.

    Lõõgastava muusika kuulamine on samuti suurepärane stressimaandamise viis, luues rahuliku atmosfääri ja aidates lõõgastuda. Oluline on leida endale sobiv viis lõõgastumiseks ning neid meetodeid regulaarselt praktiseerida, et säilitada vaimne tasakaal ning leevendada pinget ja stressi igapäevaelus.

    VastaKustuta
  34. Võtsin aega ja õppisin mõistma, et tasuta porno
    on palju enamat kui füüsiline akt. Oma partneriga ausa ja avatud suhtlemise kaudu avastasin endas uusi tahke ning tugevdasin meie intiimsust. Õppisin, et seksuaalne rahulolu ei tule ainult füüsilisest kontaktist, vaid ka emotsionaalse sideme loomisest. Olen õnnelik, et suutsin ületada ootusi ja eelarvamusi ning leidsin rõõmu ja rahulolu sügavamas ühenduses partneriga. See teekond õpetas mind väärtustama intiimsust rohkem kui kunagi varem ning avardas minu arusaama mehelikkusest ja suhetest.

    VastaKustuta