esmaspäev, 14. veebruar 2011

Lehttaigna-juustuküpsised

Saades innustust esimesest õnnestunud lehttaignast, proovisin sel korral küpsetada enda valmistatud lehttaignast juustuküpsiseid. Eesmärk polnud saada võimalikult palju kihte, vaid pigem anda küpsistele veidi õhulisust, seega rullisin lehttainast palju vähem kui eelmisel korral, kasutasin vähem rasvainet, aga küpsised kerkisid ikka korralikult. Enda valmistatud lehttaigna eelis on kontrollitud tooraine - ise saab kasutada ehtsat 82%-st võid, poes müüdav lehttainas on tehtud aga odava transrasvu sisaldava margariiniga. Enam ma ei arva ka, et kodus lehttaigna valmistamine midagi rasket oleks ning julgustan kõiki ise järgi proovima.

Kuna tegemist on juustuküpsistega, siis küpsetamisel on soovitav kasutada alati kõrgema rasvasusega juustu. Hästi sobib 26%-line või kõrgema rasvaprotsendiga juust; üldse ei sobi 15%-lised light-juustud - viimane jääb sulatades nagu kumm. Mina eelistan eestimaistest juustudest Saaremaa Piimatööstuse juustusid, kuna need on minu otsingute järgi seni ainukesed kohalikud juustud, mis ei sisalda säilitusaineid. Hollandi Leibjuust on nö lihtsatest võileivajuustudest minu lemmik.

Vaja läheb:
50 g + 75 g võid
4 dl nisujahu
1,5 dl külma vett
1 tl 30%-st äädikat
0,5 tl meresoola
70 g 26%-se rasvasusega juustu (nt Saare juust)

Kalla jahu kaussi, lisa külm vesi, sool, äädikas ja 50 g tükkideks lõigatud võid ning sega see ühtlaseks tainaks. Jäta kilesse pakendatult tunniks ajaks külmkappi. Rulli tainast neljakandiline plaat ning kata ühtlaselt ülejäänud või õhukeste viiludega. Seejärel keera plaadi nurgad keskele kokku, et tekiks nagu ümbrik. Suru ümbriku servad kokku, et või välja ei tuleks ning keera ümbrik murdekohad allapoole. Rulli tainas ettevaatlikult (et või välja ei tuleks) 1,5 cm paksuseks nelinurgaks ja keera plaat kolmeks kokku. Pane 10-ks minutiks külmkappi. Seejärel rullida tainas taas suureks plaadiks ja keerata neljaks. Aseta tainas taas 10-ks minutiks külmkappi. Oluline on, et tainast rullida ja kokku voltida alati ühes suunas. Tainast on rullimise käigus kujunenud juba pikk tükk. Rulli see lamedaks ning puista vahele pool juustukogusest. Tõsta üks taina külg teise peale ja vajuta servad kinni. Puista peale ülejäänud juust, vajuta käega kinni ning lõika pikast taignast ca 2-cm pikkused ribad. Tõsta need ahjuplaadile, jättes kerkimiseks ruumi. Küpseta 200-kraadises pöördõhuga ahjus 20 minutit.

5 kommentaari:

  1. Tere Aet!

    Olen sinu blogi värske ja noor lugeja. Kuna olen juba praegu suur isetegemise fänn, siis kummardan maani su toredate retseptide eest! :)

    Mul on üks küsimus taigna tegemise kohta... nimelt lause "Rulli tainas ettevaatlikult 1,5 cm paksuseks nelinurgaks ja keera plaat kolmeks kokku...Seejärel rullida tainas taas suureks plaadiks ja keerata neljaks..." kohta. Ma ei saanud täpselt aru mida tähendab "keera kolmeks kokku" ja "keerata neljaks"

    Ka oleksid nõus seletama, et mismoodi kolmeks ja mismoodi neljaks?

    Mari-Liis

    VastaKustuta
  2. Tere Mari-Liis,

    Rõõm kuulda, et leiad mu blogist enda jaoks midagi uut ja põnevat katsetada. Proovin seletada seda voltimist. Kolmeks keeran nii: jagan taigna mõtteliselt kolmeks osa, võib ka noaga teha peale märgid. Keeran ühe külje (st ühe osa kolmest) teisele peale ja teise (koos esimesega) kolmandale. Nagu rulliks, aga pigem tõstan. Taina suurus jääb siis kolmandik algsest, aga on paksem. Neljaks täpselt samal põhimõttel. Kas tundub nüüd arusaadav?

    VastaKustuta
  3. Ahsoooo. Pärast seda selgitust on nagu lausa häbi, et kohe aru ei saanud :D Nüüd on arusaadav! Suur tänu! Jään huviga järgmist postitust ootama :)

    VastaKustuta
  4. Ära häbene midagi :) Vaata mu eelmist postitust, kus ma esimest korda lehttainast tegin. Kirjutasin ka seal, et lugesin 10 korda õpetuse läbi ja ikka päriselt aru ei saanud, aga katsetamise käigus selgus tõde.

    VastaKustuta
  5. Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed
    erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

    DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.

    VastaKustuta