esmaspäev, 12. juuli 2010

Mõrušokolaadis pähklikaramell

Käisin ühel päeval Marks & Spencer'i toidupoes ning nägin seal müügil põnevaid isuäratavaid maiustusi, mille nime ma tegelikult isegi ei vaadanud. Sain läbi pakendi aru, et tegu on erinevate pähklitega, mis on karamellistatud tõenäoliselt sulatatud suhkrus ning seejärel tõstetud šokolaadipadjale. Hind oli selline, et käsi ostma ei tõusnud, aga mõte juba töötas, et võiks proovida midagi sarnast ise valmistada.
Mõeldud-tehtud. Siin nad nüüd on - pähkli- ja magusasõprade unistus, mis maitseb eriti hästi musta kohvi või teega.
Vaja läheb (12 tk):
25 g metsapähkleid
25 g mandlilaaste
45 g india pähkleid
45 g pekaanipähkleid
1,5 dl rafineerimata roosuhkrut
50 g võid
120 g mõrušokolaadi

Rösti pähkleid 180-kraadises ahjus umbes 8 minutit, mandlilaaste vaid paar minutit (jälgi, et ei pruunistuks). Kui metsapähklid on koorega, eemalda neilt pärast röstimist näppude vahel hõõrudes koor (tuleb väga kergesti maha). Haki pähklid noaga veidi väiksemaks (purustajat või köögikombaini nuga ei soovita kasutada - see teeb pähklid hetkega liiga peenikeseks). Sega hakitud pähklid ja mandlilaastud ning jaota iga paberiga kaetud muffinivormi pesasse (kokku 12) võrdne kogus pähkli-mandlisegu. Sulata potis suhkur, kuni see võtab helepruuni jume, lisa kohe või ning sega läbi. Tõsta igale pähkli-mandliportsule supilusikaga veidi kuuma suhkru-võisegu ning lase neil taheneda. Seejärel sulata vesivannil mõrušokolaad. Soovitav on maitsete tasakaalaustamiseks kasutada võimalikult vähese suhkrusisaldusega ja suure kakaosisaldusega (70%) šokolaadi, kuna pähklikaramell ise on päris magus. Eemalda tahenenud pähklikaramell muffinipaberist ning nirista paberi põhja sulašokolaadi (kui mõned pähklid on lahtised, siis need kinnituvad šokolaadi sisse); aseta kohe pähklikaramell sulašokolaadi peale tagasi. Kui šokolaad tahenenud ja kuju võtnud, säilita šokolaadis pähklikaramelle külmkapis. Mul on kodus nii palav, et šokolaad ei tahtnud sellises kuumuses vormi võtta - sega tõstsin šokolaadipõhjal pähklikaramellid koos muffinipaberiga kümneks minutiks sügavkülmikusse, kus need kuju võtsid ning edasi tõstsin külmkappi.

4 kommentaari:

  1. Tunduvad huvitavad ja maitsvad, huvitav kas niipidi ei saaks, et valada shokolaad karamellile peale ja pärast vormi kuivamist ümber keerata?

    VastaKustuta
  2. Kuna iga vormi põhja jäi veidi lahtiseid pähkleid ja mandlilaaste, siis šokolaad just alla valada on parem mõte, kuna siis kleepuvad lahtised pähklid šokolaadi sisse ning "korvike" jääb alt ühtlaselt šokolaadine ja pealt ühtlaselt karamelline. Pähklikaramelli muffinipaberist lahti saada pole mingi probleem.

    Täna pakkusin neid kogu perele - kiideti heaks.

    VastaKustuta
  3. Need on kindlasti väga maitsvad ja kui suvekuumus veidigi järgi annab, siis proovin ka neid valmistada.

    VastaKustuta
  4. Minul juba mitu korda neid tehtud. Kõigile maitseb, kes külas käivad. Viimasel korral lisasin mõrušokolaadile mõned tükid ka piparmündimaitselist mõrušokolaadi, mis andis siis omakorda kogu alumisele kihile väikese piparmündimeki.

    VastaKustuta