kolmapäev, 7. aprill 2010

Eestimaine kevadesalat

Täna salatit tegema asudes avastasin, et juba aprilli algul on võimalik valmistada Eestis kasvatatud toorainest värskeid salateid. Rukolavõrsed kasvavad mul aknalaual potis (mullas), mungoad ja lutsernid idandan ka ise, värskeid rediseid ja kurke pakub turutädi. Selline kausitäis kevadist värskust annab rohkelt vitamiine ning teeb tuju rõõmsaks. Rukolavõrsed on pehmekoelisemad kui "täiskasvanud" rukola, maitselt aga ikka nagu üks hea rukola olema peab.


Kiisuga kauss reedab, et salat sai valmistatud Aneele. Endale plaanisin tomati-mozzarella salatit, kuid Anee salatit maitstes muutsin meelt ning tegin endalegi ühe portsu samasugust salatit. Salat maitseb hästi mõne tugevama toidu kõrvale, parmesani või krutoonidega täiendades aga sobib suurepäraselt ka iseseisvaks roaks.

Vaja läheb:
rukolavõrseid
värsket kurki
rediseid
mungoa idandeid
lutserni idandeid
seesamiõli
extra virgin oliiviõli
mõned tilgad ploomiäädikat
rafineerimata roosuhkrut



Lõika potist rukolavõrsed, pane kaussi. Tükelda kurk ja redis ja lisa salatisse. Lisa nii lutserni- kui mungoa idandid. Sega valmis salatikaste - seesamiõli, oliiviõli, ploomiäädikas ja rafineerimata roosuhkur. Kalla kaste salatile, sega läbi ning serveeri kohe, kuna rukolavõrsed närtsivad kiiresti. Soovi korral lisa salatile meelepärast juustu.

3 kommentaari:

  1. Rukolavõrsed on nii ahvatlevad!

    VastaKustuta
  2. Kas isegi eestimaised kurgid koorid ära?

    VastaKustuta
  3. Nelly - tavaliselt koorin jah kurgid ära, kuigi turutädi väidab, et need on puhtalt kasvatatud. Vahel enda jaoks ei koori, aga lapsele küll.

    Tuletan igaks juhuks meelde et eestimaisus ei tähenda alati väetisteta ja taimekaitsevahenditeta kasvatatud vilju.

    VastaKustuta