kolmapäev, 13. mai 2009

Mungubade idandamine

Perioodil, kui Eesti kliimas midagi ei kasva, tuleb kodustes tingimustes midagi värsket välja nuputada. Juba mitu talve olen idandanud ise mungube. Maitselt on need veidi herneste, veidi pähkli sarnased - igatahes on idandid väga mõnus, värske ja tervislik amps keset talvist vitamiinivaegust. Idudest saab E- ja D-vitamiiini, mineraalidest kaaliumi ja magneesiumi; idud on kiudainerikkad ning puhastavad organismi. Mungubasid kasutan peamiselt toorsalatites, olen ka lisanud woki'desse vahetult enne valmimist (neid ei tasu kuumutada, kuna vitamiinid kaovad). Laps nokib neid ka paljalt, meelitan teda sööma, nimetades mungubasid hellitavalt talvehernesteks.


Idandamiseks läheb vaja:
1 dl mungube
vett
pimedat ruumi/kappi
klaaspurki
jupp marlit ja kummi

Mina panen tavaliselt korraga idanema 1 dl kuivi mungube, mille kogus idanedes kasvab umbes 4-5 kordseks. Õhtul panen pooleliitrisesse purki mungoad ning valan peale vähemalt poole rohkem vett ning jätan ööseks seisma. Hommikul kallan vee ära, panen purgile kummiga marli peale ning pesen oad veelkord kraani all läbi (juba purgi sees, nii saab loksutada ja läbi marli vee ära kallata). Seejärel keeran purgi alaspidi ja asetan taldrikule. Mungoad peavad jääma märjad, kuid mitte ujuma veeloigus. Pistan tagumisse kapinurka ning pesen 2-3 korda päevas läbi (nii iga päev), kuna muidu kuivavad liigselt ja lähevad haisema või hallitama. Oad on valmis kolmanda päeva lõunal-õhtul, olenevalt toatemperatuurist, idu pikkus võiks olla ca 0,5-1 cm. Mungubasid ei tasu idanema panna liiga külma ruumi (nt sahvrisse), temperatuur võiks ikka olla üle 20 kraadi.
Mungubasid müüakse kõikides Tallinna ökopoodides, lisaks olen neid ka Prismas märganud.

10 kommentaari:

  1. Tere! Proovin ka midagi idandada, küsin, et miks peab purgi keerama tagurpidi? Kas ei võiks vett ära kallata nt sõela abil ja purgi lahtiselt seisma jätta.
    Andres

    VastaKustuta
  2. Kui purk on taldrikul tagurpidi, nõrgub vesi taldrikule ning idanevad mungoad ei lähe mädanema. Vett nõrgub alati tagurpidi rohkem ära kui lihtsalt läbi sõela kallates. Võid ju proovida ka teisiti - anna siis tulemusest teada.

    VastaKustuta
  3. Kas osasid idandatakse pimedas, osasid valges? Olen kuulnud et pigem valges kohas hoida.
    Margit

    VastaKustuta
  4. Mina olen lugenud ühest õpetusest, et mungoad tahavad idanemiseks pimedat, kuna pimedas tekib idu kergemini. Nt lutserni idandatakse aga valges. Mungoad võib panna enne idandamise lõppu umbes pooleks päevaks valguse kätte, et neis tekiks klorofüll.

    VastaKustuta
  5. Küsisin sõbra käest eile,et kas panna munguba pimedasse või valgesse,olin unustanud selle postituse õpetussõnad..Sõber siis ütles,et pigem pimedasse,kuna suuremad seemned kasvavad mulla all ning väiksemad seemned lähevad kasvama pigem mulla peal,st parem idandada valges.

    VastaKustuta
  6. Kuna mul on nüüd ka spetsiaalne idandamisnõu, mis ei käi pimedas, siis vahel idandan mungube ka selles. Samas - parimad jäävad mungoad ikka pimedas kapinurgas idandatuna. Valguses muutuvad liiga turskeks ja kipuvad kergesti üle kasvama. Lutsern kui väga väike seeme, idaneb aga edukalt valguses.

    VastaKustuta
  7. tere,

    kust neid seemneid, mida idanduma panna, kõige kiiremini ja soodsamalt saaks?
    Aitäh vastuse eest.
    Kena kevade algust!

    VastaKustuta
  8. Aitäh, nüüd lugesin hoolega ja sain vastuse. :D

    VastaKustuta
  9. Kas on vahet kuis idandada nisu ja teisi seemneid?
    Noh,algajaile võiksite kirjutada kuis idandada nisu sest see on tuntuim vili millest räägitakse.

    VastaKustuta
  10. täiesti uskumatu kui kiiresti nad idanevad..

    VastaKustuta