reede, 29. mai 2009

Martsipani-kaerakliikattega rabarberikook

Jamie Oliver inspireerib mind jälle. Sel korral tegi ta muretainast, rääkides selle valmistamise kuldreeglitest ja nippidest. Minu plaan oli sellest innustust saades teha vastavalt aastaajale kättesaadavast kraamist ehk rabarberitest kook muretainapõhjal.

Muretainas:
250 g nisujahu
125 g võid
50 g suhkrut
1 muna
tilk piima

Sisu ja kate:
550 g kooritud ja tükeldatud rabarbereid
2 spl maisitärklist
2 spl rafineerimata roosuhkrut
50 g võid
70 g fariinisuhkrut
70 g kaerakliid
70 g martsipani

Tegin muretainast nagu Jamie õpetas, esmalt mudisin käte vahel või ja suhkru ühtlaseks massiks, lisasin nisujahu ning ühe lahtikloppimata muna, mudisin edasi, kuni segu kausis muutus ühtlaseks massiks. Veidi kuiv tundus, aga just seetõttu, et unustasin lisada tilk piima. Muretainast ei tohi pikalt mudida, piisab, kui on saavutatud ühtlane mass. Panin tainapalli toidukile sisse külmkappi pooleks tunniks seisma. Koorisin ja tükeldasin rabarberid ning hüpitasin neid veidi tärklise sees, et küpsedes mahl rabarberitest välja ei imenduks. Seisnud taina rullisin kahe küpsetuspaberi vahel lamedaks ning libistasin lahtikäivasse koogivormi, ääred seadsin koogivormi sees ühekõrguseks. Tainast eelküpsetasin ahjus umbes 5-7 minutit, seejärel lisasin koogipõhjale rabarberid ning 2 spl rafineerimata roosuhkrut. Seniks, kuni valmistasin katte, tõstsin koogi uuesti ahju küpsema. Katte jaoks hakkisin peeneks või koos fariinisuhkruga ning lisasin kaerakliid, saades ühtlase puru - selle puistasin koogile katteks ning kõige peale panin martsipaniviile. Martsipaniviilude pealmisele kihile asetamine oli aga viga, kuna need muutusid küpsedes liialt pruuniks, need oleks pidanud pistma rabarberite vahele ning kaerakliikatte kõige peale jätma. Küpsetasin umbes 45 minutit 175-kraadises ahjus. Kook maitses hästi nii soojalt kui külmalt, oli mõnusalt mahlane ning muretainas oli vaatamata piima mittelisamisele väga õige. Kaeraklii koos fariinisuhkru ja võiga sobib rabarberikoogi katteks ka suurepäraselt.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar