laupäev, 23. mai 2009

Sachertorte

Mõtlesin ja mõtlesin, milline kook ämmale sünnipäevaks küpsetada ning jäin lõpuks pidama kuulsal Austria šokolaadisel Sacher-tordil. Sachertorte ajalugu ulatub 19. sajandi keskpaigani, kui Sacheri-nimelises hotellis Viinis hakati valmistama seda torti; retsepti hoiti kaua salajas, kuid nüüdseks on see siiski googeldades lugematul arvul lehekülgedel leitav. Siiski kaitstakse originaalset Sacher-torti nii kiivalt ning sellist nime kandvad tordid on müügil vaid Viinis ja Sazburgis. Andku mulle siis Franz Sacher andeks, et ma seda kooki ise kodus järgi tegema hakkasin... See tort oli muide mu näljaaja suurim kiusatus ning unistus seda kunagi ise teha täitus eelmisel suvel, kui ma taas šokolaadiga maiustada võisin. Viimasel ajal pole šokolaadikooke küpsetanud, kuna aprillikuus haige olles kadus šokolaadiisu, mis pole siiani tagasi tulnud; enne seda olin šokolaadist täielikus sõltuvuses. Aga Sachertorte võtsin uuesti ette, kuna see tundub olevat tõeline sünnipäevatort. Retsepti leidsin köögikapist, mis oli sinna jäänud kunagisest küpsetamisest.

Vaja läheb:
125 g võid
1,25 dl suhkrut
4 muna
125 g mõrušokolaadi
1,75 dl nisujahu
noaotsatäis soola
150 g aprikoosimoosi

Glasuur ja kaunistus:
75 gr mõrušokolaadi
1 tl võid
1 dl rasvast piima (või koort)
2 tl suhkrut
100 gr valget šokolaadi

Esmalt vahustasin või ja suhkru, seejärel lisasin vahustamist peatamata munakollased. Eraldi nõus vahustasin munavalged. Esimesse nõusse lisasin jahu, veidi soola ning sulanud šokolaadi (mille olin veevannis enne sulatanud) ja segasin kõik läbi. Viimasena lisasin munavalge ning segasin veelkord ettevaatlikult läbi. Taina valasin võiga määritud lahtikäivasse ahjuvormi ning küpsetasin 180 kraadiga pöördõhu funktsiooniga ahju keskosas 40 minutit. Võtsin koogi ahjust ning jahutasin maha, seejärel lõikasin koogi keskelt pooleks ning määrisin vahele kuumaks aetud aprikoosimoosi; moos peab olema nagu püree, ilma tükkideta. Enne glasuuri valmistamist mõtisklesin, kuidas saaks valgest šokolaadist tordi peale kaunistusi valmistada - selleks sulatasin veevannis valge šokolaadi, valasin sulanud šokolaadi fooliumile ning ajasin lusikaga võimalikult õhukeseks kihiks. Lastes valgel šokolaadil veidi taheneda, vajutasin piparkoogivormiga poolpehme šokolaadi sisse kujundid ning tõstsin šokolaadi fooliumi peal sügavkülma tahenema. Samal ajal valmistasin glasuuri - sulatasin potis 1 tl võid, 75 g mõrušokolaadi ning lisasin pidevalt segades 1 dl piima ja 2 tl suhkrut. Kallasin glasuuri tordi peale ning määrisin lusikaga ka külgedele. Kui glasuur jahtunud, kuid mitte täielikult tahenenud, oli, võtsin sügavkülmast kaunistused ning surkisin veidi noaotsaga, et neid kujundeid tervna kätte saada. Asetasin valgest šokolaadist lehekesed tumeda glasuuri peale. Olin väga rahul, et kaunistamisega ka hakkama sain; mitu lehekest läks katki, kuid õnneks jätkus neid tordi peale just piisavalt.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar