esmaspäev, 4. veebruar 2019

Lõherisoto roheliste hernestega

Risoto, nagu pastagi, on toit, mille variatsioone on lõputult. Maitse sõltub nii lisanditest kui ka puljongist, mida risoto valmistamiseks kasutada. Lisandeid võib nii sisse segada kui ka eraldi kihina peale lisada. Risotole saab ka värvi anda – üks klassikalisemaid kollase värvi allikaid on safran, mis annab nii erkkollast värvi kui ka iseloomulikku safrani maitsenüanssi. See on Milaano piirkonna klassika ning väärib kindlasti maitsmist, kui seda kanti külastada. Muidugi võib seda ka ise teha, safranirisoto retsept on ka siin blogis olemas.

Aga tänane retsept on risoto koos roheliste herneste ja lõhega. Kasutasin sügavkülmutatud herneid ning need on risoto sisse segatud võimalikult hilja, et neid minimaalselt kuumtöödelda (ikka eesmärgiga, et säiliks värskem maitse ja rohkem vitamiine). Lõhefilee on aga praetuna lisatud risoto peale hiljem eraldi. Kuna risoto on lõhelisandiga, siis haakub risotoga kõige paremini kalapuljong. Kui puljongi keetmiseks aega ega tahtmist pole, on kiire ja maitsev variant alati Food Studio kalapuljong.

Lõherisoto (4le):
1 mugulsibul
2 küüslauguküünt
1 + 1 sl võid
4 dl risotoriisi (Arborio/Carnaroli)
1 dl valget veini
750 ml Food Studio kalapuljongit
3 dl sügavkülmutatud herneid
ca 80-100 g parmesani juustu
värskelt jahvatatud musta pipart

ca 400 g lõhefileed
musta pipart
meresoola

Haki sibul ja küüslauk peenikeselt. Pane ühte potti kuumenema kalapuljong. Teises (mittenakkuvas) potis sulata või, lisa hakitud sibul ja küüslauk ning hauta madalal kuumusel ca 5 minutit. Tõsta kuumust ning lisa potti risotoriis.

Pidevalt segades lisa riisile valge vein ning lase alkoholil aurustuda. Kui teises potis on puljong keema läinud, lisa riisile peale umbes veerand puljongikogusest. Jäta risoto keskmisele kuumusele keema, aeg-ajalt segades ja puljongit juurde lisades.

Keeda risotot umbes 15 minutit, seejärel sega sisse herned ning paari minuti pärast umbes 1 sl võid ning riivitud parmesani juust. Sega risoto läbi ning vajadusel lisa veel veidi puljongit, et tekstuur liiga tihke poleks. Vajadusel lisa ka veidi soola.

Lõika lõhe neljaks ühesuuruseks viiluks, prae pannil väheses rasvas igast küljest ning puista peale soola ja pipart.

Tõsta risoto kaussi, jahvata peale musta pipart ning aseta peale praetud lõheviil.

1 kommentaar:

  1. I'm appreciate your writing skill. Please keep on working hard. Thanks for sharing.

    VastaKustuta