teisipäev, 8. jaanuar 2019

Aasia supp Tom Kha ainetel

Talvisel ajal on Aasia päritolu vürtsikad ja soojendavad supid kui meie kliimasse loodud. See kõlab küll paradoksaalselt, sest need supid on ju tegelikult pärit kuuma kliimaga riikidest ning samamoodi nagu siinsete miinuskraadidega, meeldivad need supid mulle ka Tai päikesepaistes. Kummalisel kombel aga Eesti suvel ma Aasia toitudest ei mõtle ega valmista neid toiduks kohe üldse.

Sügisest kevadeni on aga minu köögis pidevalt midagi aasiapärast. See supp on minu enda looming, kuigi supi aluseks on Tai köögist tuntud kookospiima baasil Tom Kha supp. Õiges Tom Kha supis tegelikult väga palju söödavat polegi – on veidi kanaliha, seeni, mõni tomat ja imehea puljong, aga ka väga palju mittesöödavaid maitseköögivilju, mida hammas ei võta. Kuna siin meil selliseid maitseköögivilju saada pole, siis keedan Tom Kha puljongi kokku Tom Kha maitsesegust, Food Studio kanapuljongist, veest ja kookospiimast.


Minu Tom Kha supis kõlbab süüa kogu supp. See sisaldab paraja portsu köögivilju, kanaliha, seeni ning lisaks ka riisinuudleid ning loomulikult imehead puljongit, mis teebki sellest supist erilise toidu. Tasub proovida.

Tom Kha supp (5-6le):
200 g kirsstomateid
150-200 g rohelisi koos kaunadega herneid
1 mugulsibul
väike jupp tšillit
ca 2 cm viil ingverit
1 pakk (30 g) Tom Kha maitsesegu 
2 kanafileed (ca 400 g)
ca 200 g pruune šampinjone ja/või shiitake seeni
1 väike pakk (350 ml) Food Studio kanapuljongit
500 ml keeva vett
400 ml kookospiima
ca 100 g peenikesi riisinuudelid
pool laimi

Supi jaoks on küll päris palju tükeldamist, kuid soovitan kõik komponendid algul valmis hakkida ning seejärel on supi valmistamne juba kiire ja lihtne.

Viiluta seened. Sobivad nii (pruunid) šampinjonid kui ka shiitake seened. Viimased on eriti head Aasia toitudes, aga neid ei pruugi igalt poolt kätte saada (müüakse Balti jaama turul lahtiselt ja Rimis pakendatult).

Tükelda ka kanafilee suupärasteks õhukesteks tükkideks.

Eraldi lõikelaual (väldi kokkupuudet kanaga) tükelda köögiviljad – kaunadega herned ja kirsstomatid pooleks, sibul õhukesteks viiludeks. Tšilli ja ingver haki peenikeseks (kui pelgad tšillit, jäta see välja, sest Tom Kha maitsesegus on seda ka juba veidi sees).

Kui on olemas paksupõhjaline mittenakkuv pott, siis on võimalik toit valmis teha ühes nõus, kui aga mitte, siis läheb lisaks potile tarvis ka panni. Esmalt pane kuuma potti/pannile veidi õli ja prae kanaliha küpseks. Eemalda kana pannilt.

Nüüd prae samas nõus kergelt läbi seened. Selle etapi võib ka tegemata jätta ning lisada seened ilma eeltöötlemata supile, kuid mulle meeldivad Aasia suppides just praetud seened. Eemalda praetud seened pannilt.

Nüüd lisa pannile sibulad ning alanda kuumust, sest sibul ei tohi pruunistuda. Prae pidevalt lisades paar minutit, seejärel lisa poolitatud kirsstomatid, ingver ja tšilli, kuumuta veel mõned minutid. Lisa potti Tom Kha maitsesegu ning kohe seejärel Food studio kanapuljong ja keev vesi.

Kui supp on keema tõusnud, lisa supile riisinuudlid ja rohelised herned. Keeda veel mõned minutid ning sega supi sisse kookospiim. Kookospiima kogus võiks olla umbes kolmandik ülejäänud vedelikust. Lisa supile ka eelnevalt praetud kanaliha ja pigista supi sisse poole laimi mahl. Supp on valmis. Serveerides tõsta supi peale ka eelnevalt praetud seeni. Head isu!

Postituse koostööpartner on Food Studio puljongid.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar