pühapäev, 9. detsember 2018

Koorene kanapasta päikesekuivatatud tomatitega

Pastaroad seostuvad sageli liigsete kalorite ja tühjade süsivesikutega, pasta on nagu natuke patune toit, mille söömist peaks vähendama või isegi täielikult vältima.

Samas lastega peredes ei saa pastast ilmselt üle ega ümber, sest pasta on ja jääb üheks laste lemmiktoiduks. Argiõhtutel on ju nii lihtne ja kiire perele õhtusöögiks just üks pastaroog valmistada.

Aga et pasta poleks vaid tühjad süsivesikud, jagan mõned ideed, kuidas muuta pastarooga tervislikumaks:
vali täisterajahust pasta või nt läätsesid sisaldav pasta
lisa pastaroale ohtralt köögivilju
lisa pastaroale liha/kala
jälgi pastaroa komponentide proportsioone – lisa rohkem liha ja köögivilju ja vähem pastat
söö pastaroa kõrvale salatit
ära liialda kogustega (söö mõistliku suurusega ports)
ära söö pastat liiga hilja õhtul (kui enam energiat ei kuluta)

Jagan ka ühe mõnusa kanapasta retsepti, mis on meil üks suur laste lemmik. Selles kanapastas olengi rakendanud eelpool nimetatud nippi, et pastaroa sees on “ebaproportsionaalselt” palju köögivilju ja liha ning pasta osakaal on selle võrra väiksem. Kui pastakastmeks kasutada koort, siis annab sinna edukalt “peita” ka täisterapastat või läätsejahuga pastat. Nii on kõik osapooled rahul.

Koorene kanapasta (4-le):
1 suurem või kaks väiksemat paprikat
100 g  (ca 10 tk) päikesekuivatatud tomateid õlis
3 küüslauguküünt
1 väiksem suvikõrvits
ca 350 g broilerifileed (2 väiksemat fileed)
õli praadimiseks
soola
värskelt jahvatatud musta pipart
ca 300 g pastat
200 ml 35%st rõõska koort
ca 50 g parmesani juustu


Haki broilerifilee suupärasteks tükkideks. Võta uus lõikelaud ja nuga ning haki paprika ja suvikõrvits kuubikuteks. Viiluta ka päikesekuivatatud tomatid ja küüslauk.

Pane pasta keema ning keeda vastavalt juhendile. Kuna toidu peale tuleb koorene kaste, võiks pasta kuju olla selline, kuhu kaste saab keerdude vahele või õõnsusesse pugeda.

Kuumuta kõrgete äärtega pann või paksupõhjaline pott, lisa veidi õli ning prae broilerifileetükke kuni valmimiseni. Maitsesta soola ja pipraga ning eemalda need pannilt.

Lisa samale pannile hakitud paprika (vajadusel nirista veidi õli päikesekuivatud tomatite purgist), alanda kuumust ning prae pidevalt segades paar minutit, seejärel lisa ka hakitud suvikõrvits, küüslauk ja päiksekuivatatud tomatid ja ka veidi soola maitseks. Kuumuta veel umbes minut ning lisa peale keedetud pasta.

Sega kõik pannil/potis olev omavahel läbi, lisa soovi korral veel musta pipart. Viimasena lisa peale koor ning riivitud parmesan ja sega veelkord kõik läbi. Koorene pasta tuleb pliidilt eemaldada ning serveerida koheselt. Uuesti soojendada sellist toitu oma algsel kujul enam ei saa – koor muutub ebameeldivalt suureks koguseks läbipaistvaks rasvaks.

1 kommentaar: