reede, 7. august 2009

Amaretto-rosinajäätis

Arutasime kunagi Evaga ühe jäätiseteema kommentaarides, kas jäätise tegemisel on segu kuumutamine vajalik. Mulle seni on tundunud, et kuumutatud segu baasil tehtud jäätised on kreemjama konsistentsiga ning maitsevad paremini. Kuna see on vaid tundmus ning mul sellele mingit seletust pole, siis proovisin sel korral jäätise valmistada kuumutamata koorest ja kondenspiimast. Vahelduseks marjajäätistele valmis rosina-amarettojäätis (oleks tegelikult hea meelega Amaretto asemel rummi kasutanud, kuid seda polnud kahjuks sel hetkel kodus). Rummi-rosinajäätis oli kunagi ka mul üks lemmikuid, kuid päris ammu pole ma seda enam müügil näinud, samuti ei ole enam poes näinud piparmündijäätist šokolaaditükkidega; minu arust on jäätisesortiment kõvasti kokku kuivanud. Soomes küll proovisin ühte piparmündijäätist šokolaadiga, kuid see maitses täpselt nagu Colgate'i hambapasta. Aga õnneks saab kodus ise väga maitsvaid jäätiseid valmistada, varieerides maitseid just endale meelepäraste lisanditega.

Vaja läheb:
400 ml vahukoort
ca 170 ml kondenspiima
0,5 dl tumedaid rosinaid
0,5 dl Amarettot

Amaretto-rosinajäätis valmis imelihtsalt. Esmalt panin rosinad Amaretto sisse ligunema. Umbes poole tunni pärast kallasin jäätisemasina nõusse vahukoore ja kondenspiima (oi, kui rammus!) ning lasin sellel keerutada, kuni jäätisemass oli paksenenud; siis lisasin jäätisemasinasse ka Amaretto sees leotatud rosinad (ja tilga Amarettot, mis veel rosinatesse imendunud polnud) ning lasin jäätisel edasi valmida. Nagu ikka, tasuks kodus valmistatud jäätisel veidi sügavkülmas taheneda lasta, muidu sulab see silmnähtavalt taldrikult.
Mulle tundus, et jäätise konsistents on ikka teine kui kuumutatud jäätisel; tundub, et kuumutamisel rasvaga juhtub mingi protsess, mis ei lase jäätisel suulakke kleepuda. Ma ei ole keemik, ma ei tea, aga vahe on sees, sellest saan ma aru. Jäätise koostis oli sel korral küll kooresem kui tavaliselt, on siiski väike võimalus, et vahe tuli ka sellest. Jäätise suur rasvaprotsent tingis ka selle, et jäätis sügavkülmas ei muutunud kivikõvaks. Ja rosinaid võib teinekord poole rohkem panna, et neid jäätise seest taga otsima ei peaks :)

2 kommentaari:

  1. Kodutehtud jäätis on nii hea (nagu tegelikult kõik kodutehtud/isetehtud toidud)tegin ükspäev ka jäätist, kasutades kondenspiima ja vahukoort. Tegin ilma jäätisemasinata, kuid oi-oi kui hea tuli. Nii kreemjas, vaatamata sellele, et kordagi ei käinud jäätisemassi segamas. Täna hommikul tegin jäätist mõnusalt suurte šokolaaditükkidega, nii et ikka tunned hamba all šokolaadi... võiks juba õhtu olla:)

    VastaKustuta
  2. See on tõsi, et rõõmuga isetehtud toidud maitsevad just kõige paremini :)
    Aga ilma masinata kondenspiima-vahukoore baasil tehtud jäätist olen saanud ka sõbranna pool, mille konsistents oli parem sellest masinaga toorelt tehtud jäätisest. Järelikult tuleneb mingi vahe ka masina tööprotsessist - ega see jäätisetegemine nii lihtne midagi ole, see on ikka paras teadus, iga korraga õpin ikka veel midagi juurde :)

    VastaKustuta