reede, 5. juuni 2009

Speltajahust jänkuküpsised

Ma avastasin ühe megalaheda toidublogi, olen seda kamminud risti ja põiki - no küll on häid ideid ja küll on palju huvitavaid toite minu maitsele! Märksõnadeks on tervislik ja ökoloogiline toit, mis on ka minu toiduvalmistamise põhialused - ja kui palju salateid seal on, ma pole enne veel nii suurt salatitegijat leidnud... Aga täna teen ma hoopis ühed küpsised, mille retsepti leidsin selle sama Heidi blogist. Mõte neid küpsiseid teha tuli, kui leidsin Stockmannist ühe toreda jänkuvormi, siis kohe meenusid Heidi tehtud loomakujulised küpsised ning just Anee rõõmuks me need küpsised täna ette võtsime.

Vaja läheb:
240 ml speltanisujahu
100 ml mandlijahu
120 ml kookoshelbeid
60 ml mandliõli (originaalretseptis kookosõli)
80 ml suhkrut
1 muna
1/4 tl soola
veidi suureteralist rafineerimata demerara roosuhkrut

Teisendasin USA mõõtühikud milliliitriteks ning tainavalmistamine võis alata. Mina kasutasin tavalise nisujahu asemel speltanisujahu, mis on iidne, kuid tänaseks unustustehõlma vajunud nisusort. Speltanisu toiteväärtus on suurem kui tavalisel nisul; speltanisus on aga vähem kleepvalku kui tavalises nisus - seetõttu ei kerki speltajahust küpsetised nii hästi kui tavanisust. Minu eesmärk polnud täna aga küpisiseid kergitada, seetõttu sobib speltanisu sellisteks küpsetisteks suurepäraselt. Küpisised "taluvad" hästi ka täisterajahusid, milles on säilinud võimalikult palju toitaineid. Mõõtsin ühte suuremasse kaussi nisujahu, lisasin samasse ka kookoshelbed. Mandlijahu valmistasin ise - purustasin terved mandlid veskis nii peeneks, et nägid jahu moodi välja, lisasin ka saadud mandlijahu kuivainete sekka ning segasin kõik läbi. Teise kaussi panin 80 ml suhkrut ning selle peale 60 ml mandliõli, segasin korralikult ja lasin veidi imenduda, seejärel kloppisin hoolikalt õli-suhkrusegu hulka ühe muna ning lisasin vedela segu kuivainete hulka - segasin kergelt läbi, kuni tainas muutus ühtlaseks. Tegin tainast palli ja panin üheks tunniks külmkappi. Anee oli mul terve aja abiline, küll aitas segada, küll toppis näppe erinevatesse ainetesse nii, et midagi ikka maha pudenes - aga nii ta ju õpibki... Kui taina tunni pärast külmkapist välja võtsin, oli Anee eriti põnevil, kuna nüüd saab ju lõpuks jänkusid valmistada. Rullisime jällegi koos Aneega taina ca 3 mm paksuseks ning kokaabi Anee vajutas tainasse vormiga jänkusid, kellele ei jäänud pähe tegemata ka silmad, nina ja suu... Tõstsin koos abikätega jänkud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning raputasin igaühele peale suureteralist rafineerimata demerara roosuhkrut. Jänkud küpsesid ahjus 180 kraadiga ca 15 minutit, kuni muutusid pealt kuldseks. Lõbusad ja kasulikud maiustused lastele on need igal juhul!

3 kommentaari:

  1. Jube armas foto (jänku ja porgand)!! Küpsised ka kindlasti maitsvad, peab järele proovima :)

    VastaKustuta
  2. Tänan, Aivilii. Speltajahu annab küpsistele veidi teistsuguse maitsenüansi kui tavaline nisujahu ning suhkruterakesed küpise peal on ka väga mõnusad. Proovi kindlasti!

    VastaKustuta
  3. Tere! Need said küll head küpsised :) Mandlite asemel kasutasin vaid india pähkleid. Aga tahtsin küsida, et kas see taigen peabki olema natuke raskesti rullitav, mul kippus rebenema/murenema? Sinu pildilt paistab ilus ühtlane ja suur. Ma sain ainult mitmes jaos osade kaupa teha.

    VastaKustuta