teisipäev, 21. veebruar 2017

Kodumaised suupisted Eesti Vabariigi aastapäevaks

Eesti Vabariigi 99. aastapäev on ukse ees ning sel puhul on paslik pidulaud katta loomulikult Eesti toiduga.

Nagu kasvab ja areneb Eesti riik, on pidevas muutumises ka lähenemine Eesti toidule. Rahvusköök (ja ka rahvus laiemalt) pole kindlasti mitte staatiline, vaid ajas muutuv ja uute oludega kohanduv. Võrreldes vabariigi algusaegadega on paranenud oluliselt Eesti toidu (hooajaline) kättesaadavus ning ka globaliseerumise mõjudest pole meie köök puutumata jäänud. Arenenud on toiduvalmistamise viisid ja -abivahendid ning ka toidu säilitamise tingimused. Kui kellegi pakub Eesti köögi areng sügavamat huvi, siis oma mõtted Eesti köögi arengust olen kunagi aastate eest blogisse kirja pannud.

Sel aastal pakun Eesti Vabariigi aastapäevaks välja mõned suupisteretseptid, mille kogu tooraine on kohalik.

Esmalt karaskiõhikud, mille algretsept on plaadikarask, mis on meie peres kindlasti püsimenüüs aastaringselt ja aastast aastasse. Köömnekarask soolavõiga maitseb lihtsalt oivaliselt. Suupistete tegemiseks küpsetasin aga karaski imeõhukese kihina, mille tulemusena sain krõbedad karaskiõhikud. Köömnekaraski seltsiliseks on köömnetoorjuust.

Lisaks on välja pakkuda traditsioonilised kiluvõileivad, millele lisasin ka kilumaitselist toorjuustu.

Väikese täisteraröstsaia peal sobib aga pakkuda soolalõhe ja/või soolasiiga koos kalamarja ja mädarõikamaitselise toorjuustuga.

Kõikide toorjuustude tegemiseks kasutasin Farmi naturaalselt toorjuustu ning maitsed segasin kõik ise sisse. Toorjuust on oluliselt väiksema rasvasisaldusega kui või, aga toimib leibade-saiade peal suurepäraselt.

Karaskiõhikud köömnetoorjuustuga

Karask (ca 30-le): 
1 muna
½ tl meresoola
1 tl suhkrut
4 dl keefirit
4 dl täisteraodrajahu
¼ dl rapsiõli
4 tl köömneid
½ tl söögisoodat

Toorjuustukreem:
200 g Farmi toorjuustu
10 g (2 tl) köömneid
näpuotsaga meresoolahelbeid

Kaunistamiseks:
väikeseid rohelisi salatilehti (nt peedilehed, rukola vms)

Esmalt küpseta karaskiõhikud. Klopi kausis vispliga muna lahti. Lisa munale sool, suhkur ja keefir ning vispelda ühtlaseks. Lisa karaskitainasse odrajahu ja köömned ning seejärel õli ja sega ühtlane mass. Viimasena sega ettevaatlikult tainasse sooda.

Pintselda küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaat õliga ning kalla karaskisegu õhukese kihina plaadile. Sellest kogusest saab kaks suurt ahjuplaaditäit karaskit. Küpseta karaskit 200-kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni karask on muutunud krõbedaks.

Jäta karask jahtuma ja valmista toorjuustukreem. Jahvata köömned kohviveskis (või uhmris) peenikeseks pulbriks ning sega köömnepuru ja soolahelbed toorjuustu hulka.

Murra karaskist käte vahel suupistesuurused tükikesed. Pane toorjuustukreem tordipritsi kotti ning vajuta iga karaskiõhiku peale toorjuustukreemi ning puista peale veidi jahvatatud köömepuru. Kaunista õhikud mõne rohelise lehekesega (nt peedilehed, rukola vms).


Kiluleivasuupisted toorjuustuga

Kiluleivad (15 suupisteleiba):
15 viilu musta rukkileiba 
15 vürtsikilu fileed
8 vutimuna
mõned varred rohelist sibulat
tilli (kaunistamiseks)

Toorjuustukreem kiluga:
100 g Farmi toorjuustu
3 kilufileed


Lõika mustast leivast kas klaasi või piparkoogivormiga ümmargused ühesuurused ringid.

Keeda vutimunad vastavalt soovile kas kõvaks (4 min) või jäta munakollased vedelaks (2 min). Jahuta munad külma vee all, koori need ja lõika pooleks.

Valmista kilumaitseline toorjuustukreem – selleks pane saumikseri purustajasse kilufileed ja toorjuust ning jahvata ühtlane mass. Kui masinat pole, haki kilufilee noaga peeneks ja sega see toorjuustu hulka.

Pane toorjuustukreem tordipritsi kotti ning vajuta iga leivakese keskele toorjuustukreemi. Tõsta leivale ka rullikeeratud kilufilee ja poolik vutimuna ning ühenda need suupistetikuga leiva külge.

Lõika rohelisest sibulast peenike puru ja puista ka see kiluleibadele. Kaunista kiluleivad värske tillioksakesega.


Soolasiia ja soolalõhega suupisteampsud koos mädarõikamaitselise toorjuustukreemiga

Siia- ja lõheampsud (15 tk):
15 viilu täistera röstsaia
200 g soolalõhe või soolasiiga (või mõlemat pool kogust)
100 g forellimarja
musta pipart
tilli 

Toorjuustu-mädarõikakreem:
100 g Farmi toorjuustu
1 tl marineeritud mädarõikapüreed

Lõika röstsaiast kas klaasi või piparkoogivormiga ümmargused ühesuurused ringid. Tõsta ringid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja rösti neid 180-kraadises ahjus ca 5 minutit (rasvainet kasutada pole vaja).

Mädarõikamaitselise toorjuustukreemi saamiseks sega ühtlaselt toorjuustu hulka marineeritud mädarõigas.

Pane toorjuustukreem tordipritsi kotti ning vajuta röstitud ja jahtunud saiade peale kreemi. Tõsta igale saiale ka soolalõhe või soolasiig ning pane lusikaotsaga kalamarja. Jahvata iga suupisteampsu peale musta pipart ja kaunista tillioksakesega.

Retsept valmis koostöös Farmiga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar