neljapäev, 2. september 2010

Brita kook

Suvisel vaarikahooajal käisin kordi Perenaine.ee lehel Brita koogi fotot imetlemas - see on üks isuäratavamaid koogipilte üldse. Perenaiste Brita koogi pilti vaadates on vastupandamatu soov seda kohe arvutiekraanilt ampsata, eriti tühja kõhuga :) Mingil hetkel otsustasin virtuaalse söömise asendada reaalsega ning proovisin Brita kooki ka ise teha. Olin sel ajal vahetult lõpetanud katsed munavalgetega ehk suutnud lõpuks valmis saada õnnestunud beseerulli ning selle kogemuse najal olin üsna kindel, et Britaga ma hätta ei jää. Aga ju siis võtsin koogitegu liiga vabalt, mistõttu seisin silmitsi oma esimese nurjunud Brita koogiga. Mu emotsionaalne tase ei oleks pärast viite ebaõnnestunud beseerulli välja kannatanud samu katseid Brita koogiga. Ei tea täpselt, milles viga oli, aga alumine kiht sai liiga kõva (tagantjärgi oletan, et vahustasin munakollaseid liiga vähe ja ei lasknud võil täielikult jahtuda).

Mu mõtetes oli Brita kook aga jätkuvalt; ostsin isegi tükikese Stockmannist ja nurrusin seda süües, kuid mingi kartus ise küpsetamise ees oli ikka veel. Olin veendunud, et Brita kook on parim just vaarikatega, kuid vaarikahooaeg sai tasapisi läbi ning ma olin Brita koogi mõttes juba järgmisesse suvesse kandnud. Eile hommikul ostsin aga turult suure karbitäie hilise sordi vaarikaid, lihtsalt niisama söömiseks, kuid koju jõudes elustus Brita koogi idee taas. Retsept loomulikult eelpool mainitud leheküljelt. Suhtusin valmivasse Britasse aupaklikult ning võtsin tänutäheks ahjust välja õnnestunud koogi. Kuna läksime õhtul sõpradele külla 2-nädalast titat vaatama, siis võtsime koogi külakostiks kaasa. See imeline kook pani kaheksa inimest rahulolevalt mõmisema.

Alumine kiht:
3 munakollast (vabaltpeetavate kanade munad aitavad koogil eriti kollaseks muutuda)
1 terve muna
1 dl rafineerimata roosuhkrut
150 g võid
2,5 dl nisujahu
1 tl vanillisuhkrut
2 tl küpsetuspulbrit

Beseekiht:
3 munavalget
1,5 dl rafineerimata roosuhkrut
1 dl mandlilaaste

Täidis:
2-4 dl vahukoort (oleneb, kui vahukoorene kellelegi maitseb)
1 sl rafineerimata roosuhkrut
1 tl vanillisuhkrut
275 g vaarikaid


Mikserda munakollased, terve muna ja suhkur kohevaks vahuks. Kuna munavalge on munakollaste hulgas, võtab vahustamine päris kaua aega (vaht jääb siiski vedelam kui vahustatud munavalged). Lisa sulatatud ja jahutatud või (koogi õnnestumiseks on oluline, et munad ja või oleks sama temperatuuriga), seejärel eelnevalt läbi segatud kuivained. Laota tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Tainas on väga kleepuv ja raskesti vormitav, kuid spaatli abil saab selle koguse ahjuplaadi suuruseks vormida (jääb õhuke, aga kerkib ahjus). Beseekihiks mikserda munavalged ning lisa vahustades vähehaaval suhkur. Jaga mass lusika abil kuhjakestena tainale ja silu spaatliga ühtlaseks kihiks. Raputa peale mandlilaastud ja küpseta alumisel siinil 175-kraadises ahjus 20 minutit. Tõsta kook restile jahtuma. Lõika täiesti jahtunud kook keskelt pikkupidi pooleks. Vahusta vahukoor, lisa suhkur ja vanillisuhkur. Kata üks koogi pool pealt vahukoorega, lisa (vajadusel kergelt purustatud) marjad ning tõsta teine koogi pool peale. Tõsta kook vähemalt neljaks tunniks külmkappi imenduma. Õnnestunud Brita kook on seest õhuline ja kerkinud, vahukoorest ja marjadest mahlane ning pealt krõbeda-mureneva beseekoorikuga.

Kook on igal juhul parim valmistamise päeval. Kui ma muidu väldin vahustatud koort praktiliselt kõikides kookides, siis sel korral olin sunnitud vahukoore koogile lisama olude sunnil. Brita koogi vahele võib panna ka vanillikastet või vahukoore-kohupiima segu, kuid mul polnud piisavalt munakollaseid ega kohupiimapastat, mistõttu tuli leppida vaid vahukoorega. Lisasin vahukoorele teelusikatäie ehtsat vanillisuhkrut, et vähegi selle maitset täiustada. Tuleb tunnistada, et see on esimene kook, kus mulle vahukoor vastu ei hakanud - vastupidi, vahukoor on selle koogi vahel ideaalne, aga seda peab tasakaalustama paras kogus marju (mina lisasin neid rohkem kui algses retseptis).

P.S. Äkki keegi oskab seletada, kuidas kook nime saanud?

16 kommentaari:

  1. Mulle meeldib ka Brita tort enim vaarikatega, aga ma kasutan veidi teistsugust retsepti.
    Nime kohta ei tea muud, et kook on Rootsis tuntud kui "Brita-tårta", "Pinocchiotårta", "kalastårta med maräng", "glömminge tårta", "herrgårdstårta", "hovets tårta" või siis lihtsalt "marängtårta" (ehk beseetort). Heal lapsel mitu nime :) Eks eestlased on sealt lihtsalt suupäraseima nime võtnud?

    VastaKustuta
  2. Oi, see on hea kook ja seda tehakse vist mitut erinevat moodi. Teen ilma beseeta ja vahele panen vahukoore sekka läbi sõela aetud kodujuustu, jääb mõnusalt õhuline..

    VastaKustuta
  3. Oi, Pille, tänan nii paljude rootsikeelsete nimetuste eest :) Ei tulnud ise selle peale, et rootsikeelset infot selle koogi kohta otsida; on Brita koogil rootsi juured? Nagu nimed kõik vihjavad, siis tegu on erilise pidupäevatordiga, lausa õukonnatordiga - olen päri.

    VastaKustuta
  4. Nii ahvatlev, tahaks kohe teha. Aga Sa oled veel koogi peale ka midagi pannud, et näeks ilusam välja ?

    VastaKustuta
  5. Koogi pealmine kiht ongi besee. mille peal omakorda mandlilaastud. Samasugune kiht on peidus ka koogi vahel, kuna kook on keskelt pooleks lõigatud.

    VastaKustuta
  6. Brita on tõesti imemaitsev. Tegin suvel kohe mitu korda, aga isu ei saanud ikka täis. Mulle ei meeldi vaarikaseemned hamba all, seetõttu olen teinud värskete maasikate või metsmaasikatega. Ka väga väga maitsev.

    VastaKustuta
  7. Proovisin seda kooki esimest korda teha, ja see oli tõeliselt maitsev:)aitäh sulle

    VastaKustuta
  8. Karmen, rõõm kuulda, et kook õnnestus ja maitses.

    VastaKustuta
  9. Aitäh! Tänu sellele blogile julgesin Brita kooki teha ja see kukkus välja suurepäraselt! Kõik kiitsid ja sõid mõnuga.

    VastaKustuta
  10. Vaatasin, et paljudes retseptides on Britta koogi taignasse lisatud ka piima. Siin aga ei ole- kas sel juhul tulevad taignad natuke erinevad ka?

    VastaKustuta
  11. Mari-Liis, mina pole Brita koogi tainasse piima lisanud, seega selle konkreetse koogi kohta ei oska öelda. Arvan, et tulevad ikka veidi erinevad. Küll aga olen täheldanud, et keekside-muffinite tainasse tasub piim lisamata jätta, kui neis on mõni raske täidis (marjad, rosinad vms). Lihtsalt vedelama tainaga vajub täidis muidu põhja mitte ei jaotu ühtlaselt.

    VastaKustuta
  12. Tere, mul on selline küsimus, et kui ma tahaksin seda beseekihti paksemat teha. Sellisel juhul ma kahekordistan beseekihi kogused, aga kuidas ma peaksin küpsetama. Kas sama temperatuuri juures või alandama?

    VastaKustuta
  13. Karmen, ei oska prognoosida, kuna pole ise nii katsetanud. Mõlemad variandid võivad töötada - eks proovi järgi ja anna teada.

    VastaKustuta
  14. Kui panna 0,25 dl piima, siis see beseealune kiht ei jää nii paks!

    VastaKustuta
  15. Jah, ilma piimata jääb küpsetis õhulisem. Vahele panin vaarikatoormoosi mustikatega. Sai superhea!

    VastaKustuta