esmaspäev, 16. august 2010

Metsamarjamagustoit

See magustoit sai tehtud tegelikult juba eelmisel nädalal ning emotsioonid on praeguseks juba veidi lahtunud. Selliseid marjadega ahjumagustoite, mille katte osas on mul eri variatsioone, olen ma tegelikult aastaid teinud, kuid mu imestus seisneb pigem selles, et ma korjasin augusti teisel nädalal küpseid põldmarju. Tavaliselt on põldmarjad valmis augusti lõpus, kuid sel aastal valmivad kõik viljad ikka oluliselt varem. Selle nädalavahetuse käigud Lõuna-Eestisse näitasid, et ka pihlakad on juba valmis. Punetavaid pihlakaid keset suvekuumust näha on päris kummaline, kuna pihlakad seostuvad ikka sügise ja jahedamate ilmadega.
Riskides pidevalt puugi saamisega, kolan ma ikka mööda metsi ja põlluääri - just seetõttu, et enda korjatud mari on alati parim. Eelmisel nädalavahetusel käisin nii mustikaid kui põldmarju noppimas. Põldmarjad omandavad parima maitse, kui need on läbi kuumutatud - seega kasutan neid igal võimalusel kuumades ahjumagustoitudes või kookides. Sel korral tegin krõbeda katte võist, täistera nisujahust ja suhkrust - sisuliselt saab samadest komponentidest ka muretaigna, millest võib valmistada koogipõhja, kuid mina tahtsin just krõbeda pealispinnaga ahjumarju. See magustoit on lihtsaimaist lihtsaim, valmib kiiresti ning maitseb imehästi. Magustoidus võib kasutada loomuliult kõikvõimalikke marju, kuid mustikas ja põldmari on minu katsetuste järgi ühed parimad ja maitseküllasemad selles magustoidus.

Vaja läheb (3-le):
põldmarju
mustikaid
60 g võid
1 dl täistera nisujahu
4 spl rafineerimata roosuhkrut
5 ruutu valget šokolaadi


Jaga marjad igale inimesele eraldi väikestesse kuumakindlatesse vormidesse. Lõika valge šokolaad väikesteks tükkideks ning puista iga vormi peale võrdne kogus šokolaaditükikesi. Haki külm või, nisujahu ja suhkur ühtlaseks purutaoliseks massiks ning puista iga vormi peale. Küpseta metsamarjamagustoitu 185-kraadises ahjus umbes 15-20 minutit. Parim ahjusoojalt.

3 kommentaari:

  1. Kõiksugu krõbedikud on sügiseti hästi populaarsed ka meie kodus. Mulle meeldib seda katet hoopis kaerahelvestega teha - jääb veidi muredam, aga veelgi krõbedam :)

    VastaKustuta
  2. Mul ka kaerahelvestega üks versioon nendest katetest, samuti sobib kaeraklii.

    VastaKustuta
  3. ja mina võtaksin selle kuuma hõrgutise kõrvale veel ühe palli head käsitsitehtud külma vaniljejäätist... mmmm... nämm :)

    VastaKustuta