teisipäev, 18. august 2009

Toorjuustu-vaarikakook valge šokolaadiga

Mu õde Kaisa räägib mulle pidevalt ühest imelisest toorjuustukoogist, mida ta tihti küpsetab ning igale poole kaasa võtab. Minu juurde pole ta selle koogiga küll veel jõudnud, lootuses siin alati midagi minu valmistatut proovida. Tõsi, olen seda kooki koos Kaisaga korra ka oma kodus näinud, kuid see oli koogile vaid hetkeline vahepeatus siin, edasi rändas see tema koolilõpupeole. Palusin Kaisal lõpuks endale selle koogi retsept saata ning proovisin koogi ise valmis teha. Marjadest on selle koogi sees väidetavalt parimad just maasikad või vaarikad. Mina kasutasin viimaseid.


Põhi:
250 g Digestive küpsiseid
100 g võid

Täidis:
400 g toorjuustu
1,5 dl suhkrut
2 muna
1 sidruni riivitud koor
350 g vaarikaid

50 g valget šokolaadi
3 dl hapukoort
3 spl suhkrut

Kaunistuseks:
30 g valget šokolaadi
vaarikaid


Purustasin küpsised ja segasin need sulatatud võiga. Surusin segu küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi põhja. Vahustasin omavahel toasooja toorjuustu, suhkru, munad ja sidrunikoore. Segasin hulka vaarikad ja valasin katte koogipõhjale. Küpsetasin kooki 175 kraadi juures 30-35 minutit. Kook pole veel valmis, nüüd tuleb pealmine kiht - esmalt sulatasin valge šokolaadi kuumaveevannil, seejärel segasin hapukoore hulka suhkru ja sulatatud valge šokolaadi. Määrisin ettevaatlikult koogile. Küpsetasin veel 15 minutit. Lasin koogil jahtuda ja üleöö külmas seista. Vahetult enne söömist kaunistasin valge šokolaadiga (tõmbasin juurviljakoorijaga õhukesi liistakaid).
Kooki sööma kutsusin loomulikult selle koogi asjatundja - Kaisa - sõime ja arutlesime… Esiteks on meil erineva suurusega koogivormid (mul väiksem), seetõttu oli koogipõhi liiga paks, põhja pealmine kiht oli ka liiga niiske. Ma pole enda jaoks välja nuputanud, kuidas Digestive küpsistest koogipõhi kindlasti krõmpsuv jääks, kord õnnestub hästi, kord mitte. Aga jättes siiski kõrvale liiga paksu ja osaliselt liiga niiske põhja, oli kook päris maitsev ning tasub järgiproovimist.

5 kommentaari:

  1. Väga mõnus kook:)
    Mina kasutan digestive põhja eelküpsetust u 7 min. Minul see toimib:)

    VastaKustuta
  2. Olen varasemates küpsisepõhjaga kookides samuti põhja eelküpsetanud, kuid tulemus on ikka kõikuv. Kas küpsiste peenestusaste võib rolli mängida?

    VastaKustuta
  3. Võimalik. Mina kasutan tavaliselt köögikombaini, lihtsam ja tulemus ühtlasem.

    VastaKustuta
  4. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta