esmaspäev, 27. juuli 2009

Vaarika-kohupiimamuffinid

Täna on muffinite päev, kohandasin traditsiooniliste muffinite retsepti ning muutsin need veidi tervislikumaks, lisades tainasse kohupiima, samuti parandab nende koostist täisterajahu kasutamine ning ka marjad lisavad plusspunkte.

Vaja läheb (12 tk):

2 muna
70 g võid

2,5 dl täistera nisujahu

250 g maitsestamata kohupiima

2 dl piima

1 dl rafineerimata roosuhkrut

150 g vaarikaid

2 tl vaniljesuhkrut

1 tl küpsetuspulbrit

1/3 tl kardemoni



Glasuur:

20 g võid

3 tl fariinsuhkrut


Vahustasin munad suhkruga heledaks vahuks ning sulatasin või. Lisasin vahustatud munadele aeglastel pööretel mikserdades kohupiima, piima ning sulatatud või kuni tekkis ühtlane mass. Võtsin 1/3 dl nisujahu ning hüpitasin selles vaarikaid. Segasin teises kausis ülejäänud nisujahu, vaniljesuhkru, küpsetuspulbri ja kardemoni ning lisasin kuivained vedela massi hulka jätkuvalt aeglastel pööretel mikserdades. Viimasena lisasin tainasse vaarikad, siis juba lusikaga segades, et vaarikad jääks terveks. Valmistasin glasuuri - sulatasin potis või ning lisasin fariinsuhkru. Tõstsin taina muffinivormi pesadesse ning panin iga muffini peale veidi glasuuri. Küpsetasin 200 kraadises ahjus ca 20-25 minutit. Proovisin küpsetada nii paberist muffinivormides kui lihtsalt tainast muffinipanni valades - viimane variant tundus parem, sealt tuleb muffin kergelt puunoaga aidates välja, paber võtab aga ääred kinni ning selle seest tuleb muffin välja ilma koorikuta. Kohupiim ei lase muffinil eriti kerkida, kuid maitselt on kohupiimamuffinid siiski suurepärased, millele ka vaarikad ja kardemon annavad mõnusa maitsenüansi. Kohupiimamuffinid on parimad jahtunult ning koos värskete marjadega.

6 kommentaari:

  1. Tere! Teie blog oli minu tänase päeva meeldiv üllatus. Sattusin siia Caesari salati retsepti otsides ning jõudsin välja kohupiimatoitudeni. Muffinid olid väga head, aga tegin retseptis pisikese muudatuse, mis need minu arvates veelgi tervislikumaks muutis. Nimelt kasutasin Pajumäe talu mahedat kohupiima, mille rasvaprotsent on 12 ja seega jätsin või peaaegu ära. Panin kõigest 1 tl, aga seda vist rohkem igaks juhuks, ei tea, kuivõrd see maitset andis. Veelkord tänud ja edu!

    VastaKustuta
  2. Liina - tere tulemast siia blogisse. Kui Sind tervislik toitumine huvitab, siis leiad siit blogist kindlasti palju põnevat, mida järgi proovida.
    Kui Sa retseptis olevatele lingitud komponentidele klikkad, siis näed neid komponente ka Tervitus.ee e-poes müüdavatena. Muffinites kasutasin minagi just seda sama Pajumäe kohupiima - see on mu vaieldamatu lemmik.

    VastaKustuta
  3. Tere! Maitsvad muhvinid tulid, aga kahjuks mul just vastupidi, et paberiga oli parem küpsetada, sest lihtsalt panni küljest ei ttulnud nad üldse lahti.

    VastaKustuta
  4. Oi, kui müstiline - need muffinid on nii ammusest ajast siin blogis, olin need justkui unustanud, kuid täna millegipärast hakkasid need mul meeles mõlkuma. Ja nüüd siis Sinult kommentaar ka just nende muffinite kohta. Tundub, et peab neid tegema :)

    VastaKustuta
  5. Kahjuks muffinid ebaõnnestusid täiesti. Tainas tuli liiga vedel. Kas piima on ikka niipalju vaja?

    VastaKustuta
  6. Kahju, et ebaõnnestusid. Kindlasti oleneb see ka kohupiimast, mida kasutad. Kui muffinis on nii palju kohupiima nagu selles retseptis, siis kindlasti ei kerki neile suured mütsikesed pähe, pigem on tegi pisikeste kohupiimakoogikestega.

    VastaKustuta