Õhtuks mõtlesin küpsetada ühe teistsuguse koogi, sellise, mida ma kodus kunagi ei küpseta, kuid mis meenub just lapsepõlvest ning tundus hästi konteksti sobivat. Ma olin väiksena toiduga ülimalt pirtsakas, mäletan, et sünnipäevadel sõin alati vaid paljast leiba ja jõin morssi, ühtegi salatit ega reeglina ka kooki ei söönud. Küll aga meeldis mulle emme küpsetatav plaadikook purukattega, mille vahel käisid erinevad marjad. Praegu on punase sõstra põõsas marju täis ning otsustasin teha seega punase sõstra plaadikoogi.

Põhi (muretainas):
500 g nisujahu
250 g võid
100 g suhkrut
2 muna
50 ml piima
Täidis ja kate:
1 kg punaseid sõstraid
200 g täistera nisujahu
150 g suhkrut
150 g võid

Ootasin, kui Renee ema küla pealt mõned maamunad toob, siis sain tainast valmistama hakata. Lasin toasoojuses võil pehmeneda ning hõõrusin selle suhkruga segamini, lisasin nisujahu, kaks muna ning segasin edasi, pehmenemiseks tuli lisada ka 0,5 dl piima. Segasin muretaina kokku ning panin pooleks tunniks kile sisse külmkappi, ise läksin punaseid sõstraid korjama. Muretaina rullisin kohe küpsetuspaberi peale laiali, kasutades rull all sama toidukilet. Sellest kogusest tainast saab täpselt ühe ahjuplaadi suuruse koogipõhja - eelküpsetasin koogipõhja 200-kraadises ahjus ca 7-8 minutit. Samal ajal valmistasin koogile "purukatte" - hakkisin või, suhkru ja täisterajahu - mass pidi jääma sõmer mitte kreemjas; oluline on kasutada just külma võid. Võtsin koogi ahjus ning laotasin sellele 1 kg punaseid sõstraid, peale raputasin ühtlaselt purukatte. Küpsetasin 200 kraadiga umbes 30-35 minutit ahju keskosas, kuni kate muutus pealt kuldseks. Tuli välja parajalt magus-hapu plaadikook, maitses nii soojalt kui külmalt.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar