teisipäev, 17. jaanuar 2017

Loominguline kausismuuti - kerge, tervislik ja vitamiinirikas hommikusöök

Kausismuutid on juba mõnda aega välismaistes toidublogides moetoidud. Pisut teistmoodi viis süüa (mitte juua) smuutit kausist koos lisanditega on tegelikult väga lahe, kuna annab tohutult mitmekesise võimaluse smuutisid kokku panna ja lisanditega täiendada. Lisaks saab kausismuutit valmistades tegeleda omal moel toidukunstiga – mängida värvide, tekstuuride ja mustritega.

Kuidas erineb aga kausismuuti n-ö tavalisest smuutist mida juuakse klaasist? Kausismuuti tekstuur on nimelt paksem ning sellel lisatakse vähem vedelikku või ei lisata üldse (jääb vaid puuviljadest/marjadest eralduv mahl). Smuuti peaks olema nii paks, et see lusika pealt maha ei voolaks. Selline paksem smuuti serveeritakse laiemast kausist ning smuutit saab täiendada nt marjade või lõigutud puuviljadega, pähklitega, seemnetega, (külm)kuivatatud marjadega, müsliga jms. Erinevad tekstuurid koos mänglevad hamba all ning isegi, kui kasutada samu marju smuutis püreestatult ja smuuti peal tervelt, mõjuvad ja maitsevad need koos ühes ampsus erinevalt, isegi kontrastselt. Igaks juhuks lisan, et need smuutid pole mõeldud seismiseks – smuuti tekstuur laguneb loetud minutitega (kuna reeglina on smuutis ka sügavkülmutatud marjad) ning lisandid peal muutuvad liiga pehmeks.

Smuuti ise on suhteliselt kalorivaene, aga lähtuvalt oma vajadustest saab smuutit täiendada ka millegi kaloririkkama lisandiga. Näiteks lisades smuut sisse (kookos)koort või raputades peale müslit, tõuseb arvestataval määral ka kalorite hulk. Seega - täienda smuutit lähtuvalt sellest, kui pikalt peaks kõht täis püsima või kui karm dieet parasjagu käsil on.

Smuutid on hea võimalus kasutada suvel sügavkülma kogutud marju, mis lihtsalt sulanuna süües paljudele väga peale ei lähe. Vuristades marjad aga smuutiks, tekivad hoopis uued tekstuurid ja maitsed. Erinevalt mahladest jäävad smuuti sisse ka marjades ja puuviljades sisalduvad kiudained.

Mina smuutidesse suhkrut ei lisa, minu arust pole need hapud. Kui lisada smuutile müslit, siis selle sees on niikuinii juba suhkrut (või mett), samuti on magusad kuivatatud puuviljad ja marjad. Kui kellegi maitsemeelte jaoks on smuutid hapud, siis võib lisada mett või agaavisiirupit (suhkrut ma pigem väldiks).

Imekombel pole selliste kausismuutide valmistamine üldse ajamahukas. Smuuti valmib vaid loetud minutitega – koostisained tuleb lihtsalt panna nõu sisse ning need saumikseriga püreestada. Smuutisid saab valmistada ka blenderis, kuid mulle meeldib neid just saumikseriga valmistada, sest blenderi puhastamine on tüütu, aga kõik saumikserdamisest tekkivad mustad nõud mahuvad ka nõudepesumasinasse.

Vahetasin just hiljuti mind aastaid teeninud Philipsi saumikseri välja ning sain Kaup24-st uue ja võimsama Boschi saumikseri, mis ei jää hätta ühegi jääs marja purustamisega. Algul mõtlesin küll soetada KitchenAidi saumikserit, puhtalt vaimustusest selle brändi vastu, kuid võrreldes Boschi ja KitchenAidi saumikseri näitajaid, olid Boschi näitajad paremad (võimsused vastavalt 750 W ja 180 W). Boschi saumikser on praegu Kaup24-s ka soodushinnaga.


Mustsõstra-granaatõunasmuuti
1 banaan
1 dl mustsõstraid
0,5 dl granaatõunaseemneid
1 tl tšiiaseemneid
25 ml 35%-list rõõska koort

Smuuti peale: küpsetatud banaani, marju ja müslit

Pane saumikseri nõusse (või mõnda purki, kuhu mahub saumikser sisse) banaan, sügavkülmutatud mustsõstrad, granaatõunaseemned, tšiiaseemned ja veidi rõõska koort ning mikserda ühtlane mass. Kalla smuuti kaussi ning kaunista lisanditega.

Smuuti peale pane müslit ning samu marju, mis smuuti sees (granaatõunaseemneid ja mustsõstraid ning banaanirattaid). Kui peaks aega ülearu olema, tee banaanidest kujukesed väikese piparkoogivormiga☺. Mina küpsetasin banaani mõne minuti ka pannil vähese võiga, siis läheb banaan magusamaks ja aromaatsemaks. Naudi koheselt pärast valmimist.



Oranž smuuti
1 hurmaa
pool banaani
1 väiksema sidruni mahl

Smuuti peale: hurmaad, maasikakama, õietolmu ja goji marju

Pane saumikseri nõusse (või mõnda purki, kuhu mahub saumikser sisse) 1 hurmaa (jäta mõni viil ka smuuti peale panemiseks), pool banaani ja värskeltpressitud sidrunimahl. Kõik koostisained võiksid olla külmkapikülmad, sest toasoe smuuti pole kõige parem. Mikserda ühtlane mass.

Kalla smuuti kaussi, lõika peale mõned hurmaaviilud ning puista õietolmu, goji marju ja maasikakama. Maasikakama on mu viimase aja leid talutoodete letist (tootja: Kama ja Kilu) – rukkikamale on lisatud ka maasikajahu ja roosuhkrut. Naudi koheselt pärast valmimist.


Mango-astelpajusmuuti kookospiimaga
½ banaani
½ küpset mangot
1 dl astelpajumarju
ca ½ dl kookospiima (kreemjat)

Smuuti peale: kookoslaaste, (külm)kuivatatud maasikaid, mõni mangoviil, astelpajumarju

Pane saumikseri nõusse (või mõnda purki, kuhu mahub saumikser sisse) pool mangot, (jäta mõni viil ka smuuti peale panemiseks), pool banaani, 1 dl astelpajumarju ja pool dl kreemjat kookospiima. Mikserda saumikseriga ühtlane smuuti.

Kalla smuuti kaussi, lisa smuuti peale mõni mangoviil ja astelpajumarju ning puista ka kookoselaaste ja (külm)kuivatatud maasikaid (need võib eelnevalt purustada). Naudi koheselt pärast valmimist.


Punase sõstra smuuti
1 banaan (ca 100 g)
ca 1,5 dl (150 g) punaseid sõstraid

Smuuti peale: punaseid (ja valgeid) sõstraid, isetehtud (seemne)müslit

Pane saumiksri nõusse (või mõnda purki, kuhu mahub saumikser sisse) 1 banaan ja umbes 1,5 dl sügavkülmutatud punaseid sõstraid ning vurista saumikseriga ühtlane mass.

Kalla smuuti kaussi, lisa smuutile punaseid sõstraid (kui on, siis kontrasti andmiseks ka valgeid sõstraid) ning (isetehtud) seemnemüslit. Naudi koheselt pärast valmimist.

Mustika-maasikasmuuti tšiiaseemnejogurtiga
1 dl maasikaid
½ dl mustikaid
½ dl õuna- või pirnimahla

Tšiiaseemnejogurt:
1,5 dl maitsestamata jogurtit
3 tl tšiiaseemneid
ca 1 tl agaavisiirupit või mett (soovi korral)

Peale: purustatud maasikaid ja mustikaid, kuivatatud viigimarju, müslit

Selles hommikusöögis on ühendatud tšiiaseemnetega jogurt ja marjasmuuti. Tšiiaseemnetega jogurt on üks minu lemmik-hommikusööke, selline kiire mugavussöök, sest reeglina pole mul hommikul palju aega. Maitsestamata jogurti hulka tuleb segada tšiiaseemned ja soovi korral mesi või agaavisiirup.

Tšiiaseemnetega jogurti teen valmis eelneval õhtul, siis jõuavad seemned paisuda ja muuta jogurti paksemaks (aga piisab ka 1 h külmkapis seismisest).


Smuuti jaoks pane saumikseri nõusse (või mõnda purki, kuhu mahub saumikser sisse) kaks osa maasikaid ja üks osa mustikaid ning lisa veidi õuna- või pirnimahla. Vurista ühtlane mass.

Pane poolde kaussi tšiiaseemnetega jogurt ja teisele poole marjasmuuti. Puista peale purustatud marju. Mina tegin purustatud marju saumikseriga kaasas olevas väikeses nõus, millel on jääpurustaja tera (marjad võtsin otse sügavkülmast). Lisa smuuti peale ka mõned viilud (pehmet) kuivatatud viigimarja ning soovi korral ka müslit (kui soovid toitvamat hommikusööki). Naudi koheselt pärast valmimist.

Tikri-mustikasmuuti maitsestamata jogurtiga
1 banaan
1 dl (sügavkülmutatud) mustikaid
1 dl (sügavkülmutatud) tikreid

Peale:
maitsestamata jogurtit
mustikaid
tikreid või granadilli
maasikakama

Smuuti jaoks pane saumikseri nõusse (või mõnda purki, kuhu mahub saumikser sisse) banaan, mustikad ja tikrid ning vurista ühtlane mass.

Kalla smuuti kaussi. Kui tahad ka sellist mustrit nagu pildil, nirista smuuti peale mõni triip maitsestamata jogurtit ning tõmba triipudest hambatikuga risti läbi mõned tõmbed. Kaunista mustikate, tikrite (või granadilliga) ning soovi korral lisa ka maasikakama või müslit.

Postitus valmis koostöös Kaup24-ga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar