neljapäev, 26. jaanuar 2012

Rebitav kaneelisai elik kaneelilõõts

Olen "haigestunud" kahtlasesse küpsetuspalavikku - eelmisel nädalal läks ahju vist lausa iga päev mingi küpsetis - alates erinevatest küpsistest kuni võirooside ja kaneelisaiadeni välja. Ja uskuge või mitte, aga ma teen seda kõike ilma muna ja piimata! Ma varem arvasin ekslikult, et muna ja piim on pea iga küpsetise alus…

Rebitav kaneelisai elik kaneelilõõts oli eelmisel aastal Eesti toidublogides väga populaarne küpsetis. Tavatingimustes ma pärmitainast küpsetisi ei valmista - pärmitainas pole lihtsalt kuidagi minu teema. Aga nüüd tegin selle kaneelilõõtsa valmis - valmistusviisi lähemalt süüvides tundus, et see on niivõrd uudne ja tekkis suur huvi järgi proovida. Minu puhul mängib asja juurde asumiseks päris suurt rolli ka valmistusprotsessi põnevus (et mitte öelda keerukus) ning vahel jäävad maitseootused päris tahaplaanile (nii olen kunagi ette võtnud nt makroonid, mis mind üldse tegelikult ei istuta). Etteruttavalt olgu öeldud, et kaneelilõõtsa maitse ei jää kindlasti mitte tahaplaanile. Aga võiga ei tasu koonerdada ning suhkrut ja kaneeli olgu ikka korralikult vahel!

Pärmitainast soovitan teha kogenenud pärmitaina küpsetajatel ikka oma kindla retsepti järgi; see siin on minu allergiaversioon (aga kindlasti mitte halb). Kaneelilõõtsa puhul on põhiline siiski valmistuskäik ja uudne kuju. Keeruline see kindlasti pole - tasub proovida.

Munata ja piimata pärmitainas:
25 g presspärmi
0,5 dl rafineerimata roosuhkrut
2 dl leiget vett
50 g võid
noaotsaga soola
5,5 dl nisujahu

Vahele:
2 sl kaneeli
ca 70 g võid
2 dl rafineerimata roosuhkrut

Taina jaoks lahusta leiges vees pärm, lisa suhkur, sool ja sulatatud või. Viimasena sega sisse nisujahu ning sõtku korralik pärmitainas (käsitsi tehes vähemalt 10 min). Jäta tainas sooja kohta ja kaetult 1-1,5 tunniks kerkima (Tupperware kaanega tainapott on pärmitaina tegemiseks ideaalne).

Sõtku kerkinud tainast õhk välja ning rulli tainas võimalikult ristkülikukujuliseks. Määri lahtirullitud tainas pintsliga sulavõiga kokku ning puista peale suhkrut ja kaneeli (võid kuivained enne omavahel segada).

Lõika tainast viis ühesuurust riba. Lao ribad üksteise peale.

Lõika ribadest ca 7x7 cm suurused ruudud ning lao need püstipidi (nagu raamatud riiulis) keeksivormi. Kaneelilõõtsa on kergem vormist kätte saada, kui vooderdad vormi küpsetuspaberiga.

Sellest kogusest tainast piisab täpselt ühe keeksivormi jaoks. Jäta tainas veel 30-45 minutiks rätikuga kaetud keeksivormi kerkima.

Küpseta kaneelisaia 200 kraadises ahjus 30-35 minutit. Lase enne vormist väljavõtmist veidi jahtuda. Serveeri soojalt. Nagu pärmitainast küpsetised ikka, on ka kaneelilõõts parim valmistamise päeval. Soojast kaneelilõõtsalt saab rebida õhukesi viilukesi ning noaga seda lõikama ei peagi.

P.S Proovisin ükskord kaneeli asemel panna küpsetisse hoopis mooniseemneid ning sain fantastilise moonilõõtsa. Proovi sinagi!

12 kommentaari:

  1. Huvitav, kes sul küll need küpsetised kõik ära sööb? Minu küpsetamisisu ohjeldab see, et kogu aeg jääb üle: kogus on ju alati parajalt suur ja lihtsalt ei jõua oma perega nii palju ära süüa. Tahaks hommikukohvi kõrvale ühte saiakest, aga et seda saada, peab ülejäänud 20 ju ka kuhugi sokutama.
    Teeb nalja, et mul on kaneelilõõtsa tegemisest sinuga enam-vähem identsed pildid!:) Jäädvustatud etapid on samad, rullimisalusest ja keeksivormist rääkimata. Postitanud pole veel ja vist pole mõtet ka, viitan parem kohe sellele postitusele siin:))

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Heh, ega me oma perega neid kõiki jõuagi ära süüa :) Külas käies võtan pea alati midagi enda küpsetatut kaasa. Võiroose saab aga edukalt sügavkülmutada. Toitu mulle ära visata ei meeldi, aga reaalsus on ikka see, et paar viimast küpsist või koogilõiku rändab lõpuks siiski kompostikasti.
      Aga tõesti, ka mina jätan tihti tegemata päris mitmeid kooke, kuna sööjaid lihtsalt pole 10-12 nagu suure ümmarguse koogi jaoks tarvis oleks. Vahel vähendan ka koguseid, nt mul on 20 cm läbimõõduga lahtikäiv vorm.

      See on lahe, et meil samasugused pildid. Kui kaneelisai lõpuks valmis sai, oli juba pimedaks läinud ning tegin kogemata vale seadistusega pilti. Mõtlesin, et keeran siis juba absurdini pildi värvid ja teen must-valgeks. Enamasti seda võtet toidu puhul kasutada ei saa aga siin tundus, et on päris uudne nagu ka sai ise :)

      Kustuta
  2. Just täna vaatasin poes erinevaid kokaraamatuid ja leidsin ka, et igal pool on muna ja piim sees. Kuna laps allergiline, siis minu poolest võiks Sa neid munata ja piimata koogiretsepte isegi rohkem siin postitada. Mul oleks vaid hea meel selle üle :) Igatahes tuleb see lõõts järele proovida, näeb väga isuäratav ja vahva välja! Aitäh!

    Kõike head!
    Kadri

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kadri, kindlasti jätkan alternatiivsete küpsetiste retseptide postitamist. Loodan, et leiad siit inspiratsiooni ka edaspidi.

      Kustuta
  3. Kommentaar ei lähe küll postitusega otseselt kokku, aga lihtsalt pean ütlema, et jõudsin paar päeva tagasi Tikri blogi kaudu siia ja olen nüüd mitu õhtut veetnud mind huvitavaid teemasid lugedes. Väga lahe ja minu meelest ebatüüpiline kokkamisblogi - põnevad ja emotsionaalselt kirjutatud retseptid kombineeritud mõtisklustega tervislikust toitumisest. Mulle meeldib väga Su lähenemine toidule. Kui nagunii sööma peab, siis olgu söök ka ilus, igas mõttes.
    See blogi on lausa elamus omaette ja jääb kindlasti mu uudistevoogu, rääkimata mu kööki jõudmisest:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Lee, rõõm kuulda, et oled mu blogist enda jaoks palju põnevat lugemist avastanud. Tere tulemast külastama ka edaspidi ning loodan, et leiad isuäratavaid retsepte katsetamiseks.

      Kustuta
  4. Aitäh retsepti eest, ilma piimata pärmitaigna versiooni ei olnudki nii lihtne leida. Igatahes tuli sellest üks tõeliselt mõnus kaneelilõõts, sai vaid korrakaks lauale pandud, kui oligi juba otsas :)

    VastaKustuta
  5. Seda retsepti saa kuidagi nimetada piimavabaks. Või on ehe piimatoode, mida piimavalgu-allergikud süüa ei saa...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Võis on marginaalne kogus piimavalku. Kui või selitada, kaob valk täielikult. Enamik piimavalguallergikuid saavad süüa siiski võid ilma, et see tekitaks neile vaevusi. On vaid väga äärmuslikud ja harvad juhud, kui piimavalguallergia on nii tugev, et ka võid süüa ei saa.

      Kustuta
  6. Uskumatu et nii hea asi saab nii lihtne olla!

    VastaKustuta
  7. Huvitav, kas või saaks asendada ka taimse margariiniga? Või pole siis tulemus see? Tahaks seda (kindlasti imemaitsvat) kaneelilõõtsa valmistada külalistele, kes piimatooteid ei tarbi.

    VastaKustuta