neljapäev, 19. jaanuar 2012

Alternatiiv juustuleibadele - rohelise salatimütsi ja peekoniga röstleivad

Juustuleivad on olnud minu jaoks kiiretel hetkedel üks toit, millest ma vist kunagi ei tüdine. Lihtsalt röstin leiva, panen sellele paar viilu juustu ja sageli ka tomatit peale ning see maitseb ütlemata hästi. Võiks öelda, et see on kujunenud lõunal õuest või linnast tulles, kui kõht on juba korisevalt tühi, täiesti mugavustoiduks, millele ma pole vaevunud mingit alternatiivi välja mõtlema.

Aga elu teeb korrektiive ning hetkel räägin ma oma juustuleibadest minevikuvormis. Mul tuli mõneks ajaks loobuda kõigist lehmapiimatoodetest ning lisaks juustule olen ma ilma ka oma igahommikusest must be hommikusöögist ehk Pajumäe rosinatega kohupiimakreemist. Juustust ja kohupiimakreemist loobudes mõistsin ühtlasi, et olin neist täielikus sõltuvuses, kuna sõltuvustest loobumine on alati emotsionaalselt keeruline.

Püüdsin leida neile kahele aseainet - kohupiimakreemi proovisin asendada sojajogurtiga, aga mul tuli juba esimesest ampsust vastikustunne ja nostalgiahetk 4-aasta tagusest ajast - rohkem ei tahtnud. Parmesani annab minu meelest edukalt asendada lambapiimast Pecorinoga ning lisaks saan ma süüa ka kitsejuustu. Kitsejuust pole mul olnud küll lemmikute hulgast, kuid uurisin siiski uue pilguga meil müüdavad kitsejuustud üle ning leidsin viilutatud kitsejuustu "Kitseke", mida saab ka edukalt röstleivale panna. (Juustu)näljaga kõlbab küll, kuid muidugi päris "see" pole.

Mu menüü kaldub olude sunnil praeguse seisuga iga päev aina piiratumaks. Ma ei tea praegu, milleks see hea on, aga ehk selgub see kunagi tagantjärgi.
Ekstreemtingimused võivad olla küll rasked taluda, kuid teevad mõtte ärksaks ning panevad rohkem katsetama.

Vaja läheb:
koorikleiba (nt Rukkipala)
õrna tekstuuriga salatit (minul misuuna ja rukola segu)
1 küps avokaado
lutserni idusid
meresoola (vajadusel)
lusikaotsaga sinepit
oliiviõli
Pecorino juustu
peekonit

Rösti leivad. Ideaalne on koorikleib, aga sobivad ka teised leivad vastavalt maitsele või soovi korral sai/ciabatta. Tükelda avokaado väikesteks tükikesteks (juhiseid avokaado valimiseks ja tükeldamiseks võid lugeda siit). Haki salatiline ja sega avokaadoga. Maitsesta pipra, sinepi ja törtsu oliiviõliga. Sega rohelisse massi Pecorino juustu (arvesta, et Pecorino on soolane ning lisasoola ei pruugi vaja minnagi). Viimasena sega õrnakoelised lutserni idud (vaata siit, kuidas neid ise idandada). Prae peekoniribad ja kuivata need köögipaberil liigsest rasvast. Tõsta kate röstleivale ning puista peale praetud peekonit.

8 kommentaari:

  1. Oi, Aet, mina söön "Kitsekest" mitte häda, vaid toreduse pärast ja ei oska paremat päeva algust tahtagi! Aga sulle siis jõudu ja jaksu piiratud menüüga võitlemisel! Kindlasti on sinu võitlustest ja avastustest kasu teistel tulevastel emadel, kes samade muredega maadlema peavad. Nõrk lohutus, aga ehk siiski...
    PS. Ilus köök ja armas kodu sul, vaatasin teid Tuuliga askeldamas :-)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ju mul on siis mingi karmavõlg nende allergiatega :) Paras katsumus (karistus) ühele gurmaanile, eks. Lootusetud olukorrad vahelduvad ülientusiastlike katsetustega. Nt täna suutsin ma edukalt küpsetada ühe imemaitsva kaneelilõõtsa lisamata sinna grammigi muna ega piima.
      Ja ma tänan, köök on mul tõesti ilus ning ka väga praktiline. Ehk jätkame kunagi tüdrukuteõhtutega üksteise juures; ma teen siis allergia-eripakkumised :)

      Kustuta
  2. Kuna ka minul on viimane aasta kulgenud piimatoodete vabalt (kahjuks avastasime alles siis, kui tütar juba aastaseks sai, et asi tegelikult piimatoodete talumatuses) ning raseduse käigus tekkis ka minul, vanal piimavasukal ja piimatoodetefännil, piimatalumatus, siis on see retsept minu jaoks kulda väärt. Kastmete ja saiade/kringlite piimavabalt valmistamise olen juba peaaegu käppa saanud.Tänud, Aet. NB! Sinu blogipostitused on väga minu mõttemaailmast, seega ootan neid alati huviga!triin

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Triin, seda on alati tore kuulda, kui keegi mu blogist häid ideid saab. Kuna olen ise veel mõnda aega "allergiadieedil", siis leiab lähiajal mu blogist kindlasti veel teemakohaseid katsetusi. Jõudu Sulle edaspidiseks piiratud menüüga toimetulekuks.

      Kustuta
  3. Oo, kui tuttavalt mind see tunne tabas, mida kirjeldasid - inimesele, kelle jaoks toit pole lihtsalt hulk kaloreid kõhutäiteks on sellised piirangud tõeliseks katsumuseks. Elasin ise neli aastat tagasi nii terve aasta ise, lisaks teise aasta nuputasin oma allergikust lapse jaoks piimavaba menüüd; eelmisest aastast olen samas seisus tagasi seoses teise poja tervisega. Ja tõepoolest, leidlikkus, uued avastused ning suund puhta(ma) toidu juurde on kindlasti see positiivne, mis sellise sundolukorraga kaasneb. Olen Sinu toimetamisi blogi vahendusel huviga jälginud muuhulgas just selle ühise saatuse tõttu.
    Võileivakatete osas avastasin enda jaoks seoses nende piirangutega just hummuse, oa- ja hernepasteedid jms põnevad määrded, mis varem minu leivale just sageli ei sattunud (minu toidulaua eripäraks on veel ka liha puudumine, selle võrra siis valikud veel üksjagu ahtamad.)
    Palju jõudu ja ikka põnevaid uusi tervislikke avastusi!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Väga tore kuulda taas ühest "saatusekaaslastes" ning lugeda ka Sinu nippe piiratud menüüga toimetulekuks. (Kiker)herned ja oad on kindlasti väärt toiduained, ainult meil vist praegu ei saa minna käiku, kuna üks päev herneid süües olid lapse nahal taas uued punased täpid (kaunviljad siiski suhteliselt allergeensed). Ja omakorda on mul hea meel kuulda, kui mina saan oma mõtetega siin blogis kellegi toidulauda rikastada. Saame hakkama, eks!

      Kustuta
  4. Seda küll, kaunviljad on kahtlaste nimekirjas kahjuks, nii et nendega peab ettevaatlikult katsetama.
    Aga tahtsin veel lisada Sinu kommentaarile sojajogurtite kohta, et seekordse piimatoodete-aseainete otsingute käigus avastasin sellise tootesarja nagu Provamel jogurtid (vt nt siit http://www.provamel.co.uk/Eng_ENG/getpage.asp?i=288 ), mida olen ostnud Mahemarketist, aga kindlasti on mujal ka. Need tõesti ei meenuta maitselt neid sojajogurteid, mida 4 aastat tagasi hambad ristis sõin :) Kurvastuseks ei ole ma küll leidnud maitsestamata varianti, et saaks ise maitse parajaks sättida (võimalik et seda Eestisse ei toodagi), aga igal juhul on see läbiproovitud alternatiividest seni parim leid olnud. Võimalik, et oled katsetanud, aga kui mitte, siis võid ju ära proovida - minu jogurtinälga leevendavad need küll ja koostisainete nimekiri on ka igati OK.
    /alice/

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Alice, olen väga tänulik selle info eest. Neid jogurteid pole proovinud, aga kui Mahemarketisse satun, ostan kindlasti.

      Kustuta