neljapäev, 27. jaanuar 2011

Tai köök - Phad Thai riisinuudlid krevettidega

Sel aastal käin taas Tallinna Teeninduskoolis kokakursustel - jätkan rahvusköökide õpet ning lisaks käin ka gurmeekursusel. Rahvusköökide kursusel tegime sel korral tutvust tai köögiga - taas nii teoorias kui praktikas. Tai köögi toitudele on omane maitseküllus. Kõik põhimaitsed - magus, soolane, kibe, hapu ja tuline - esinevad kõikidel söögikordadel. Aasia köögile omaselt süüakse pea igal toidukorral ka riisi, mida Tais on kasutusel sadu erinevaid sorte.

Tai köögile on omane toorainete värskus - mina millegipärast kunagi arvasin, et aasia köögis peidetakse kuumuses riknemakippuvat toitu tugevate maitsetega. Magusa osas on tai köök meie mõistes üsna nõrk või vaene - süüakse tarretisi, kuid ei küpsetata pea midagi (koogid sisuliselt puuduvad). Samas kasvab Taimaal meeletus koguses erinevaid puuvilju, mis sealses päikselises kliimas saavad täisküpseks ja maitsevad imeliselt.


Kokakooli praktikatunnis valmistasime oma grupiga 11 erinevat tai köögist tuntud toitu - oli nii suppe, liha- ja mereanni kastmeid riisi juurde, rannakarpe ja kevadrulle - paras ülevaade tai köögist. Köögis oli meid õpetamas vietnamlasega abielus eesti tüdruk Kadri Tran, kes on ühtlasi Kadriorus asuva restorani Riis peakokk.

Mina tegin köögis ise Phad Thai riisinuudleid krevettidega - see on wokpannil tehtav toit ning esimest korda elus proovisin ma wokpannil olevat toitu ka "hüpitada" (seni olen seganud), mida treenimata randmega on algul teha ikka päris raske.

Wokkimiseks läheb tarvis:
ca 150 g jämedaid riisinuudleid (lintnuudlid)
1 porgand
1 paprika
peotäis lillkapsast
peotäis bambuslaaste
300 g krevette (tooreid)
4 muna
tšillit
4 tl soola
4 tl suhkrut
purustatud musta pipart
2 tl kalakastet
2 tl light sojakastet
2 tl austrikastet
praadimiseks õli
kaunistamiseks laimilõike, röstitud ja purustatud india pähkleid ning koriandrit

Tai köögile on omane toorainete tükeldamine suupärasteks tükkideks - st ühtegi toitu taldrikul enam lõikama ei pea. Esmalt tuleb sooja vette likku panna riisinuudlid ca (1-3-ks tunniks). Riisinuudleid keeta ei tohi, kuna kaotavad kohe keevasse vette sattudes kuju ning lähevad tükki ja liiga pehmeks. Porgand ja paprika hakkida julienne-ribadeks. Lillkapsas eraldada väikesteks õisikuteks. Maitseained võib enne pannile panekut ühes anumas kokku segada. Pane wokpann tulele ning lase kuumaks. Kalla pannile õli, löö katki munad ning sega, kuni muna on kuiv ja hüübinud. Lisa järgemööda köögiviljad ja nuudlid ning kalla peale maitseained. Viimasena lisa krevetid ning woki vaid seni, kuni need roosaks tõmbuvad. Kogu wokkimine võttis aega alla 5 minuti - just seetõttu peavadki aedviljad olema tükeldatud väga õhukesteks ribadeks. Kaunista nuudliroog röstitud ja purustatud (suur tükeldus) india pähklitega, värske koriandri ja laimilõikudega.

5 kommentaari:

  1. Aet, kas nuudlid peavad olema vees 1-3 tundi või ikka pigem minutit?:)

    VastaKustuta
  2. Ikka tundi, minutitega ei juhtu midagi. Kusjuures tai köögi juhendaja ütles, et kui kvaliteetseid riisinuudleid hoida leos isegi terve öö, ei juhtu ka midagi (pehmemaks need enam ei lähe).

    VastaKustuta
  3. Toiduakadeemia Tai koolitusel meile õpetati, et soolaga maitsestatud vesi keema lasta, panna riisinuudlid sisse, tõsta pott kohe tulelt ja lasta 3 minutit nuudlitel seista. Kurnata, loputaa ja siis lisada pad thaile.

    VastaKustuta
  4. Meile just rõhutati, et neid ei tohi keeva vette panna :)

    VastaKustuta
  5. See külmas vees leotamine on veidi absurdne :D Käisin just toidureisil Tais ja praktikas küll keegi nii ei tee, ikka kuuma veega.

    VastaKustuta