teisipäev, 11. jaanuar 2011

Kitty tort ja Anee sünnipäevapidustused

Anee sai nädalavahetusel 5-aastaseks ning korraldasin talle selle puhul suure sünnipäevapeo. Pidu toimus Rohujuure elulaadikeskuses, mis on väga mõnusaks sünnipäeva pidamise kohaks nii väikestele kui suurtele. Korraldasin sünnipäeval olnud 5-7-aastastele tüdrukutele laste kokakooli, kus nad said teha nägudega võileibu - see köitis neid väga. Lisaks mängis peohaldjas lastega toredaid seltskonnamänge. Peo puändiks kujunes Kitty tort, mida ma valmistasin kaks päeva. Ok, õigem oleks öelda, et kahel päeval, aga reaalsuses valmistasin sünnipäevatoite ca 30-le inimesele tõesti kaks päeva (ja väsimusmomendil mõistsin hetkeks neid, kes laste sünnipäeval viinereid ja poe kartulisalatit pakuvad…).

Olen Anee Kitty-vaimustuse ajal Kitty torti korduvalt teinud, kuid sel korral võtsin seda ikka väga tõsiselt - tort seljatas oma suuruse, välimuse ja täiustatud retsepti poolest kõiki varasemaid Kittysid. Tõele au andes - minu tordivalmistamise kogemused ja oskused on arenenud viimasel ajal just tööalaselt. Lisaks joonistas Anee mulle ise Kitty tordi kavandi (täpikesed näo ümber on tema kavandil rosinad ja goji marjad vaheldumisi - need lõpufaasis mul ununesid).

Ja nagu ikka, tegin tordi puhtaimast toorainest, mis saadaval - tordi sees kohev biskviit, vahel kohupiima-vahukoore segu ja vaarikad. Tort on umbes 30-le inimesele.

Biskviit:
2x6 vabaltpeetava kana muna
2x6 sl rafineerimata roosuhkrut
2x6 kuhjaga sl nisujahu
2x2 tl küpsetuspulbrit

Täidis:
ca 800 g Pajumäe mahekohupiima
4 dl vahukoort
maitse järgi rafineerimata roosuhkrut
vaarikaid
suhkrusiirupit (niisutamiseks)

Kate:
ca 1 kg Pajumäe mahekohupiima (mitte kohupiimakreemi!)
4 dl vahukoort
maitse järgi rafineerimata roosuhkrut
ca 0,5 dl tarretisesuhkrut + 1 dl vett

Kaunistused:
vaarikaid
põldmarju
želatiini
Taarapõllu talu mustikajahu
Taarapõllu talu kuivatatud pohli


Esimene päev
Päev enne tordi söömist tuleb valmis saada kogu tordi sisu (va kate), siis jõuab tort parajalt imenduda. Alustasin biskviitide küpsetamist - õhuline biskviit on selle koogi võtmesõna. Tordi aluseks on kaks ahjuplaaditäit biskviiti - neid maksimaalselt ära kasutades on välja lõigatud ka Kitty kujund. Biskviidid küpsetasin eraldi. Selleks mitu põhjust - korraga on 12 muna raskem vahule saada kui poole vähem; isegi pöördõhuga küpsetades poleks kindel, et kaks biskviiti küpsevad ühtlaselt ning ükshaaval küpsetades peaks pool vahustatud tainast pool tundi ootama (seda biskviit ei kannata). Seega vahustasin esmalt 6 muna (kollane ja valge koos) koos suhkruga tugevaks vahuks. Vahu peal peavad lõpufaasis visplite jäljed sisse jääma - tegin seda käsimikseriga ca 15 min, kuna ma oma köögikombaini vahustajaga pole rahul ja seda ei usalda. Vahus mune tasub võimalikult vähe liigutada, sh tuleb olla ettevaatlik jahu sissesegamisega. Mina lisasin jahuga segatud küpsetuspulbri korraga vahustatud munadele ja segasin käega jahu muna hulka. Kallasin taigna küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpsetasin ca 25-30 min (kuni biskviit on kuldne). Kaks nippi veel - koogi ahju panemisel ei tohi biskviidiga panni vastu ahjuseina kolksata, siis vajub biskviit alla. Ahjuust avada ei tohi enne koogi valmimist. Täpselt samamoodi valmistasin ka teise biskviidi.

Jahtunud biskviidid lõikasin käsitsi Kitty-kujuliseks - üks peale, teine alla. Biskviiti jäi servades üle minimaalselt. Niisutasin pintsli abiga biskviidi täidisega kokkupuutuvaid kihte suhkrusiirupiga (võib ka värvitu mahlaga). Vahustasin vahukoore ning segasin selle suhkru ja Pajumäe mahekohupiimaga. Viimasena segasin täidisesse sisse külmutatud vaarikad, mille suvekuumuses ja päikese käes nõrkedes ise korjasin. Määrisin täidise ühele Kitty-poolele ja teise tõstsin peale. Jätsin ööseks imenduma.

Esimesel päeval tegin valmis ka Kitty lipsu - sellega tuli mul pead murda, kuna marjad tuli enne koogile panekut lipsu-kujuliselt ära tarretada. Mõtlesin välja sellise lahenduse, et ladusin marjad lipsu kujuliselt pisikesse ovaalsesse kaussi ja valasin peale tugeva tarretise. Valvasin, et lipsu kuju enne tarretumist säiliks ja marjad paigast ei liiguks.

Teine päev
Tordi pealmise kihi tegin igaks juhuks peokohas, kuna mul polnud nii suurt karpi, mille sees valmis kooki turvaliselt transportida. Esmalt lõikasin tarretise seest lipsu välja ja asetasin selle koogile. Nüüd taas vahukoor vahule ja segada see kohupiima ja suhkruga. Kindluse mõttes niristasin sisse ka vees sulatatud tarretisesuhkrut, kuna koogi küljekaunistused on vertikaalsed "pulgakesed", mis võivad oma raskuse all kokku kukkuda. Spaatli abiga määrisin katte tordile ning küljekaunistused pressisin läbi tordipritsi (või ka läbi auguga kilekoti).
Silmade, nina ja vurrude kohale tegin lohukesed ning täitsin need Taarapõllu talu mustikajahuga (nina kuivatatud pohladega).



Anee oli tulemusega väga rahul - samuti meeldis tort teistele lastele. Omaette teema on, kuidas tüdrukute vahel Kitty torti jagada - aga õnneks jagus nii lipsu, nina, vurrusid kui silmi nii palju, et kõik soovijad said oma ihaldatud tüki. Kuna ka lasteaias on kombeks sünnipäeval midagi pakkuda, siis pärast päris-sünnipäeva (kus ka pooled lasteaialapsed viibisid) viis Anee lasteaeda veel meie tehtud Kitty küpsiseid. Tegime Kittyd tüdrukutele ja igaks juhuks jänesed poistele (poistel pole Kitty-vaimustust seni täheldanud), kuid ka poisid eelistasid Kitty-kujulisi küpsiseid :))

4 kommentaari:

  1. Palju õnne uue ameti puhul! Tort on väga armas. Igas mõttes mahe :)

    VastaKustuta
  2. Väga inspireeriv ja hariv blogi. On tore, et on veel inimesi, kes hoolivad toidust ja selle kvaliteedist. Edu ja õnne!

    VastaKustuta
  3. Soovitasin juba Rohujuurt mitmele tuttavale ja üks pidu tulebki juba 23.01. Ja Greth tahab, et tema sünnipäevaks oleks samasugune tort (kuigi ise sõi vaevalt 2 ampsu...). Terv Triin

    VastaKustuta