pühapäev, 23. mai 2010

Mandlikattega maasika-rabarberikook

Käisin sel nädalal ühes teiste toiduhuvilistega Maitse Klubi korraldatud üritusel, kus Heidi Park õpetas valmistama erinevaid maiustusi. Tegime täisteraküpsiseid vahukommidega ning rabarberi-maasikakooki. Õppisin toiduvalmistamises uusi nippe - nt sain teada, et munavalgega koogipõhja määrides ei imbu sellesse liigset vedelikku ning et muretainas lisaks võile ka toorjuustu kasutades saab tainas eriti mõnusalt mure. Kohe järgmisel päeval katsetasin rabarberi-maasikakooki ka kodus. Põhja ja täidise tegin Heidi antud retsepti järgi, koguseid veidi eestistasin. Kuna mul polnud aega oodata, kuni algse retsepti järgi kook mitmeid tunde külmkapis taheneb, tegin sellele koogile omalt poolt mandlilaastudest, speltanisu jahust ning võist-suhkrust katte peale.

Põhi:
85 g võid
150 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1/4 tl soola
65 g toorjuustu
20 ml jääkülma vett
1 tl valge veini äädikat


Täidis:
1 munavalge
ca 600 g rabarbereid
ca 170 g (külmutatud) maasikaid
10 g maisitärklist
130 g rafineerimata roosuhkrut

Kate:
2 dl speltanisu jahu
2 dl mandlilaaste
0,5 dl heledat muscovado suhkrut
50 g võid


Valmistasin koogipõhja mineva muretaina köögikombaini abiga - lisasin masinasse kõik põhja toorained retseptis olevas järjekorras ning põristasin ained kombainis ühtlaseks massiks. Panin valmis muretaina toidukilesse mähituna tunniks ajaks külmkappi.

Keetsin rabarberitest ja maasikatest koogi jaoks täidise - algul segasin potipõhjas suhkru ja maistärklise (igaks juhuks mainin, et kartulitärklis selles retseptis ei toimi, kuna seda ei tohi pikalt kuumutada), lisasin potti hakitud rabarberid ning külmutatud maasikad. Keetsin 10-15 minutit, kuni segu paksenes; nii maitsev sai, et käisin lubamatult palju potist keedist limpsimas.

Seejärel rullisin külmas seisnud muretaina ümmarguseks (rullimise ajal puistasin peale veidi jahu) ning tõstsin võiga määritud klaasvormi, jättes kaetuks nii vormi põhja kui ääred. Küpsetasin koogipõhja 180-kraadises ahjus ca 15 minutit (soovitav on kuju hoidmiseks põhjale küpsetamise ajal peale panna ka mingi raskus herneste-ubade või teise koogivormi näol). Lasin küpsenud koogipõhjal veidi jahtuda, määrisin pealt munavalgega (et niiskus ei imbuks koogipõhja sisse) ning kallasin peale rabarberi-maasikakeedise. Valmistasin köögikombaini abiga ka purukatte - lasin külma või, speltanisu jahu (kasutasin speltat, kuna tavaline nisujahu sai lihtsalt otsa) ja muscovado suhkru köögikombainis ühtlaseks, viimasena lisasin mandlilaastud. Kallasin purukatte koogile ning küpsetasin kooki 180-kraadises ahjus umbes 20-25 minutit.

Mulle maitses kook enim just soojana, kuigi selle sisu oli veel veidi voolav. Jahtudes kook tahenes ning sisu ei voolanud enam välja. Nii Renee kui Anee olid koogist väga vaimustuses, ka minu jaoks on rabarberist just sellist tüüpi koogid need kõige lemmikumad.

3 kommentaari:

  1. Hi Aet,
    I like your version with the crumbles on top. Nice! Let's meet up for lunch sometime. What do you think? ;) H

    VastaKustuta
  2. Thanks Heidi!
    Let's meet :) You can find my e-mail on my blog (see profile).

    VastaKustuta
  3. The email link on your profile was not working. Can you write to me instead? Mine is heidi@kondiiter.ee

    VastaKustuta