kolmapäev, 5. mai 2010

Maitseelamused tervise heaks - ühe raamatu sünnilugu

"Maitseelamused tervise heaks" - sellist nime kannab minu esimene raamat, mis tuleb täna trükist ning jõuab juba homsest raamatupoodidesse. Selle raamatu koostamine oli minu jaoks väga põnev periood, mis vajab lahtikirjutamist.


Heureka!
Mõte üks raamat ise kirjutada tekkis mul umbes pool aastat tagasi, kui olin just lõpetanud töötamise Tervitus.ee-s ning mõtlesin veidi elu üle järele - mida ma oskan ja mida ma teha tahan. Ei saa jätta mainimata fakti, et ma polnud sel ajal valmis minema 8 h päevas ja 5 päeva nädalas kusagile tööle, kuna Anee käis sel ajal veel lasteaias kolm poolikut päeva nädalas ning rohkemaks ta poleks olnud võimeline. Mu mõte liikus suunas, et parim oleks leida endale võimalus töötada kodus. Ja siis ühel ööl (jah just öösel) ei lasknud mõtted mu peas mul uinuda ja järsku - heureka - ma peaks kirjutama raamatu tervislikust toitumisest ning jagama lugejatega hulga tervislikke ja maitsvaid retsepte.

Alustasin oma mõtte realiseerimist kohe järgmisel päeval - uurisin välja, millise kirjastuse uksele mul koputada tuleks. Kuna retseptiraamatute väljaandmises on esirinnas Ajakirjade Kirjastus, mõtlesin just nendele oma idee maha müüa. Selleks hetkeks oli mul raamatust peas vaid mõte, ei ridagi käsikirja, aga oma mõtet ja teotahet suutsin ma ühes e-kirjas nii veenvalt väljendada, et mu plaan sai heakskiidu. Saatsin enda senise tegevuse tutvustamiseks ka oma blogi lingi ning hiljem kolme retsepti näol näidise, kuidas ma raamatut ette kujutan. Üks silmast-silma kohtumine lisaks ning leping oligi allkirjastatud. Raamatu sisu osas jäeti mulle täiesti vabad käed, mulle anti vaid tähtaeg, mil raamat peab minu poolt valmis olema.

Millest raamat räägib
Visioon on mul algusest peale olnud kindlalt silme eest - raamatu tuumikuks ja olulisemaks märksõnaks saab olema tervislikkus - sellele samale tugevale sambale tugineb ka minu toidublogi. Tervislikkus on aga üsna trafaretne ja leierdatud sõna, mille taga peidavad end sageli igasugused dieedid ning loobumine kõigest maitsvast. Paljude jaoks on tervislikkusest saanud lausa hirmutav sõna, mis rikub toidu juures kogu headuse. Minu soov on selle raamatuga kummutada hirmud tervislikust toitumisest kui "porgandinärimisest". Ma ei räägi loobumisest, ma räägin võimalusest ja oskustest erinevaid toiduaineid suurepäraseid maitseelamusi pakkuvateks toitudeks kombineerida - tervisliku toitumise võti seisneb kvaliteetses tooraines. Kindlasti ei pea tervislik toituja loobuma maiustamisest - raamatust leiab hulganisti ideid tervislike küpsetiste ja magustoitude valmistamiseks. "Maitseelamused tervise heaks" on eelkõige retseptikogumik - nagu ka raamatu tagakaane tutvustuses ütlen: "Olgu see raamat teerajajaks algajale tervislikule toitujale või inspiratsiooniallikaks juba tervislikust toidust ja eluviisist lugupidavale inimesele."

Minu jaoks on sõna "maitseelamused" väga tugeva tähendusega sõna, mistõttu ma aasta tagasi toidublogiga alustades ka blogi aadressis selle sõna kasutusele võtsin. Toit on minu jaoks selgelt midagi enamat kui pelgalt kõhutäide ning just maitseelamused on need, mida toit eelkõige pakkuma peaks. Minu kindel soov oli algusest peale kasutada sõna "maitseelamused" ka raamatu pealkirjas, mis pärast nädalaid kestnud vaidlusi, kus põrkusid emotsionaalsed ja turunduslikud aspektid, siiski võitjana välja tuli. Lõpuks polnud see siiski ühe osapoole võit või kaotus - kõik jäid rahule. Tagantjärgi võin öelda, et selle raamatu juures olid suurimad vaidlused (küll konstruktiivsed) just pealkirja ja kaanepildi osas, kuna just need on kaks põhilist aspekti, mille põhjal inimene otsustab, kas osta see raamat või mitte. Ühel arvamusel kirjastus, kes on andnud välja sadu kokaraamatuid ning oskab teha järeldusi, mis müüb ja mis mitte, teisel poolel mina oma emotsioonide ja sooviga, et raamat jääks ikka minu nägu ja mul poleks hiljem raamatut kätte võttes häbi sellele otsa vaadata.

Raamatu ülesehituse tegin aastaajapõhiselt - arvan, et nii on kõige loogilisem nii inimorganismi kui tooraine kättesaadavuse seisukohast lähtudes. Suvel võtad ette kuuma suvepäevaga sobivad suvised retseptid ning talvel ikka külma ilma toidud. Nii jooksevadki raamatust läbi kõik neli Eestile omast aastaaega. Ühe kokaraamatu juures on väga oluline aspekt ka kodumaisus - just seetõttu, et tooraine, mida retseptides kasutatakse, on meile kättesaadav ning toorained on ka meie jaoks mõistetavates mõõtühikutes ja kogustes.

Kasvuraskused
Praegusel ajal pole enam ime see, et blogist kasvab välja raamat - selliseid näiteid on ka Eestis juba kümneid ja kümneid. Ka "Maitseelamused tervise heaks" on just blogi baasilt arenenud. Otsustasin raamatu tarvis oma blogist välja otsida oma parimad retseptid, lisaks oli mul hulganisti sahtlisse (ok, arvutisse) kirjutatud ja pildistatud retsepte, mis seni veel kusagil avaldatud polnud. Need retseptid tuli raamatu tarvis kõik läbi kirjutada, paljud neist kindluse mõttes uuesti läbi proovida ja/või pildistada. Lisaks tegelesin kirjutamise kõrval ka aktiivse loominguga - valmistasin toite, panin kirja retsepte ning pildistasin just selle raamatu tarvis. Kuna ma võtsin seda raamatut algusest peale väga isiklikult, siis kirjutasin sellesse raamatusse sisse ka palju enda mõtteid ja emotsioone. Tundsin, et lihtsalt retsept ja valmistusõpetus kirja panna on kuidagi igav ja emotsioonitu - mind aga köidavad just sellised kokaraamatud, kus on selgelt näha ka inimest ennast ja tema isikupära. Kirjutasin iga olemasoleva retsepti uuesti läbi, elades läbi selle toiduga seonduvat emotsiooni. Mäletan, et vahepeal tekkisid ilmast tingitud raskused, kuna silmini lumehangesid ja meeletut külma kogedes oli päris raske ette kujutada suviseid värsketest juurviljadest ja marjadest kergeid toite. Lühiajalisele loomingulisele kriisile aitas kaasa nädalane reis soojemasse kliimasse, mis mind veel pikaks ajaks suve lainele tõi.

Kes mind aitasid
Üksi poleks ma siiski sellise raamatuga hakkama saanud, mul oli mitmeid häid abilisi, kellega pidevalt nõu pidasin - rääkisin, helistasin, vahetasin sadu meile… Esmane kokkupuude oli mul Ajakirjade Kirjastusest Üllega, kes mind üldse algul jutule võttis ning kellelt ma esialgse jah-sõna sain. Aitäh, et Sa minusse uskusid. Sain tuttavaks Ajakirjade Kirjastusest ka Lia ja Margega, kes mul terve selle perioodi alati meili või telefonikõne kaugusel olid ning aitasid oma kogemuste ja nõuga. Järgnes kaks kuud kestnud suhtlemine toimetajaga - lugematul arvul meile, tekstide saatmist edasi-tagasi, minu poolt kindlasti ka päris palju tähenärimist. Velve, aitäh, et Sa minu tähenärimised välja kannatasid ning me kõiges kokkuleppele saime - minu jaoks oli see väga õpetlik ja huvitav periood. Raamatu kujundas Külli - algul ei olnud me samal lainel - Küllil olid teised projektid käsil ning ta polnud mu raamatu sisusse veel süvenenud - oi, kui palju esikaasi me "prügikasti viskasime" ja mitmeid tunde ma õiget valgust passisin, et saada üks hea esikaane pilt. See läbi raskuste saadud imeline pilt, mis meil mõnda aega ka esikaaneks oli, rändas lõpuks siiski raamatu sisse (lk 95) ning esikaaneks sai, nagu pildilt ka näha, kombinatsioon erinevatest toitudest, mis iseloomustavad seda raamatut koos kõige rohkem.

Lisaks Kirjastuse inimestele aitasid mind ka oma pereliikmed - minu õe Kaisa-Maarja tehtud on suur osa selle raamatu meeleolupiltidest. Kokaraamatu juures on väga olulised fotod - seetõttu on kõik retseptid selles raamatus varustatud ka piltidega - just pilt tekitab alati emotsiooni (fotod toitudest on valdavalt minu tehtud). Lisaks on raamatus iga toidu juures meeleolupildid (enamus Kaisa-Maarja tehtud), mille seos vastava toiduga on kas otsene või veidi kiiksuga :) Igal juhul suutis kujundaja Külli need pildid raamatusse nii ilusasti seada, et lausa lust on vaadata. Kaisa-Maarjaga sain kindlasti ka kõige avameelsemalt arutada raamatu võimalikke kitsaskohti - häirekell hakkas meil enamasti samades kohtades tööle.

Hakkama poleks ma saanud ka ilma Reneeta, kes aitas mul piltidega tegelemiseks Mac'is kõige paremad lahendused leida (oi-oi, kui palju aega kulus mul piltide peale!). Tüütasin teda mitu kuud järjest pidevalt oma piltidega. Ja Anee, kes mu kõrval istus ja nukumajas tinistas, kui minul jälle "arvutit häkkida" oli tarvis - kui vaja, suudab ta ka üksi mängida. Anee tegeles ka ise raamatute valmistamisega - murdis kokku suuri pabereid, köitis neid kokku ning kirjutas ja joonistas need täis, imestades sealjuures, kuidas mul ühe raamatu peale nii palju aega kulub… Ajal, mil olid tulised vaidlused raamatu pealkirja osas, püüdis tema kaasa aidata, pakkudes peakirjaks "Rõõmus söök" :)

Missioon
Nüüd, ühel ilusal kevadkuul, on see raamat lõpuks valmis. Kujutasin juba algul ette seda raamatut ilmuma just kevadel, kuna kevad on igas mõttes uuestisünni periood, mis paneb inimesi mõtlema oma tervisele, talvega kogunenud kilodele ja enda eest hoolitsemisele. Motivatsioon midagi muuta ja ära teha on just kevadel kõige suurem. Minu soov on, et tervislik toitumine koguks üha rohkem populaarsust. Kordan veel, et tervislik toitumine ei tähenda loobumisi, vaid pakub uusi võimalusi. Tervislikust toidust võidab kõige rohkem inimene ise, laiemas plaanis ka riik, kuna inimeste elustiilist (sh toitumisest) põhjustatud haigused mõjutavad tugeval määral rahva tervist. Nii altruistlik kui ka see ei tundu, siis mina hoolin sellest ning vaevan vahel ka südant inimeste (eriti laste) toitumise pärast. Oma raamatuga (ja ka blogiga) püüan nii palju kui mina oskan, aidata kaasa sellele, et üha rohkem inimesi hakkaks lugu pidama tervislikust toidust. Ja ma loodan väga, et tervislik toit pakub ka teistele erilisi maitseelamusi.

29 kommentaari:

  1. Sinu pühendumus tervislikule toidule ja eluviisile on imetlusväärne. Palju õnne esimese raamatu ilmumise puhul!

    VastaKustuta
  2. Vau, palju õnne! Ma tean seda tunnet, kuidas lapsega kodus olles võivad pähe tulla utoopilised ideed :) Mille peale muidu ehk ei olegi aega tulla. Ja millest saavad kiirelt reaalsed teod :)

    VastaKustuta
  3. Palju õnne raamatu puhul!
    Raamatu esikaas on väga ilus, pealkiri hästi valitud! Ei jõua ära oodata, millal saaks raamatu poest koju tuua, uudishimu on suur :)

    VastaKustuta
  4. Õnnitlused, see on Sul väga tänuväärt ettevõtmine! pean siis sammud lähipäevil raamatupoodi seadma :D

    VastaKustuta
  5. Tervitus.ee poolt ka õnnitlused tohutu töö kaante vahele saamise puhul. Pisuke koostöötamise kogemus andis juba ette lootust, et tulemus saab vinge. Kuigi raamatu sisu pole veel näinud, ei kahtle, et see on läbinisti maitsev ja tervislik.

    VastaKustuta
  6. Väga suurepärane saavutus. Õnnitlused!

    VastaKustuta
  7. Olen Su blogi juba pikalt jälginud. Tore, et nüüd osa sellest ka riiulile panna saab.

    VastaKustuta
  8. Õnnitlused ka minu poolt,
    Sinu töö on minule väga oluline ja ma imetlen seda visadust kuidas oma (meie kõigi tervise heaks) rida ajad!

    Parimate soovidega
    Katrin

    VastaKustuta
  9. Palju õnne! Suur huvi tekkis ja kindlasti tahaks endale selle raamatu soetada. Aga mulle tundub kaas esmapilgul trafaretne ning eelinfota poes vist silma ei hakkaks. Siiski, kui on hea asi, siis pole see oluline. Küll avastatakse.

    VastaKustuta
  10. Aitäh-aitäh-aitäh, teie kõigi head sõnad teevad rõõmu!
    Facebookis tekkis inimestel juba raamatuesitlusest osasaamise soov, seega kui ka siin huvilisi on, siis kutsuks nt järgmisel nädalal kõiki tervisliku toidu huvilisi mõnda raamatupoe kohvikusse, räägiks juttu ja pakuks midagi maitsvat ka. Andke teada, organiseerin soovi korral ürituse ära.

    VastaKustuta
  11. Palju õnne raamatu ilmumise puhul! Nüüd vist võin juba öelda, et olen saanud seda (küll mitte veel paberil) veidi piiluda. Tegu on imeilusa tervisest pakatava kokaraamatuga. Aet, su töö on imetlusväärne.

    VastaKustuta
  12. Aet, palju õnne raamatu ilmumise puhul! Imetlen sinu pealehakkamist, julgust ja visadust. Tubli töö on tehtud!

    VastaKustuta
  13. Suur töö on oma kokaraamatu kirjutamine. Palju-palju õnne! Kannatamatult tahaks juba ise ka seda raamatud sirvida:)

    VastaKustuta
  14. Kus ja millal esitlus? :)

    r.

    VastaKustuta
  15. Väga tubli! Ja palju õnne!

    VastaKustuta
  16. Ragne ja Kaur, tänan ka teid heade soovide eest.
    Esitluse täpne kuupäev ja koht on veel täpsustamisel, annan blogis kindlasti teada.

    Täna olen aga Nokia Kontserdimajas toimuval Balti raamatumessil, kus saab näha ja maitsta (sõna otseses mõttes) minu trükisooja raamatut.

    VastaKustuta
  17. Väga tubli!!! Palju-palju õnne!!! Huviga ootan raamatut:)

    VastaKustuta
  18. Paju õnne, tahaks ka juba raamatut käega katsuda. Olen ka elus ühe raamatu teinud ja tean mida see tähendab:) Jõudu!

    VastaKustuta
  19. Palju õnne!
    Nüüd on ka minu jaoks Piibel olemas! :)

    VastaKustuta
  20. Kas tead, et su blogil on täna sünnipäev? :)
    Mida maitsvat pakud selle puhul?

    VastaKustuta
  21. AveMaria, NELLY ja Liina, tänan õnnitluste eest.

    Kaisa - tean küll, et täna on blogil sünnipäev - see raamat ongi blogi aastaseks saamise puhul - sealt leiab palju maitsvat.

    VastaKustuta
  22. nii imevahva, et sul nii kiiresti teos valmis sai! imeline energia pidi sind toetama! palju õnne ja head raamatu nautimist! loodame selle juuni keskel endale hankida, kui Eestisse taas jõuame. tervitustega Jürimaalt!

    VastaKustuta
  23. Eveli, aitäh heade sõnade eest. Tulge meile külla, kui Eestis olete.

    VastaKustuta
  24. Su raamatu valmimise lugu võlus mu ära. Mulle meeldib, et Sa käsitled toidu tegemist kui võimalust teha midagi head ja tervislikku :)
    Edu edaspidiseks :)

    VastaKustuta
  25. Aet, Sa oled imevahva. Palju õnne esimese raamatu ilmumise puhul. Soovin Sulle palju häid mõtteid ,leide ja uusi ideid edaspidiseks.

    VastaKustuta