pühapäev, 4. aprill 2010

Pühademunad ja kohupiimavorm

Kuigi ülestõusmispühad on kristlaste jaoks kõige olulisemad pühad aastas, pole meie peres seda püha kunagi rangelt traditsioone järgides peetud. Tõsi - mune oleme värvinud alati ning ka kohupiimatoidud on sel ajal au sees, kuid need on pigem ülestõusmispühade helgem ja mängulisem pool kui usulistel kaalutlustel toimingud. Rahvasuus kutsutakse ülestõusmispühi ka kevadpühadeks ning just kevade kui looduse ülestõusmisega ka mina neid pühi seostanud olen. Kevadpühadel oleme alati tuppa toonud pajuurvad ning korjanud tärkavast loodusest munade värvimiseks põnevaid leide. Väga ilusaid mune saab sinililleõitega värvides - munadele jääb nii sinakas värv kui lille kuju. Sel aastal on aga lillede õidepuhkemine karmi talve tõttu raskendatud, mistõttu kevadlillede imetlemise asemel tulid selle aasta lihavõtted pidevast vihmasajust halli, märja ja sombuse ilmaga. Munade värvimiseks ei leidnud õuest muud, kui igihaljaid kadakaoksi (mõistagi Noarootsist), mida varem veel selleks otstarbeks katsetanud polnud.


Sel aastal värvisime pruune kanamune, vahenditeks looduslikud materjalid nagu sibulakoored, tangud, riisiterad, kadakaoksad, pajuurvad ja kurgikoored. Vägesid juhatas Anee, kes oli sel nädalal lasteaias juba ühe munade värvimise läbi teinud ning pidas end õigustatult selle ala spetsialistiks.

Minu plaan oli valmistada midagi maitsvat kohupiimast ja siis meenus mulle üks kohupiimavorm, mida Renee mõned kuud tagasi omaalgatuslikult küpsetas ning sellega ka meie külalisi kostitas. Uurisin retsepti päritolu - pidi googeldades kohe esilehe algul tulema - lähemalt uurides selgus, et retsept on Toidutarest. Ma ise pole nõukogudeaja (magus)toitude suur austaja, ega kipu neid seetõttu ka valmistama, kuid kohupiimavormist on mul vaid head mälestused. Samuti oli meeles, et Renee tehtud kohupiimavorm oli päris maitsev. Seega võtsingi ette selle sama Toidutare (algselt Targu Talita) retsepti ning asusin kohupiimavormi valmistama.

Kohupiimavorm:
4 sl (80 g) võid
2 sl nisujahu
3 dl piima

400 g kohupiima (ricotta)
3 muna
1 dl rafineerimata roosuhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
2 dl rosinaid

Sulata potis või, lisa pidevalt vispeldades nisujahu, kalla hulka piim, sega ühtlaseks ning lase nõrgal kuumusel paar minutit segul pakseneda. Jahuta segu veidi maha. Vahusta munakollased suhkruga, lisa vaniljesuhkur, kohupiim, rosinad ja soe piimakaste. Vahusta munavalged ning vala need ettevaatlikult segades tainasse. Kuumuta ahi 185-kraadini, määri koogivorm võiga, puista üle mannaga ning kalla tainas vormi. Küpseta kohupiimavormi 30-35 minutit.

Ma poleks arvanud, et kohupiimavormi tegemine nii ajamahukas on - kolm erinevat nõud, kus taina koostisosi vahustada-segada ning lõpuks kogu segaduse likvideerimine. Kohupiimavorm jäi mõnusalt kohev ning maitses enim just leigena; mina vähendaksin retseptis veidi suhkru kogust.

5 kommentaari:

  1. Me katsetasime täna Toilas munade värvimiseks mate teed, puistasin seda sibulakoorte vahele, ilusa rohelise värvi jättis. Musta tee lehti panime ka, aga nende puhul aru ei saanud, et oleks midagi muutnud. Lisaks olid puulehed ja tatar. Aga kuna juba kombeks, et alati peab midagi maha ununema, siis teel Tallinnasse, tuli mul meelde, et pühademunad jäid maha.

    VastaKustuta
  2. Ahjaa, mis jälje kadakaoksad jätsid?

    VastaKustuta
  3. Kaisa, kadakaokstest (lõikasin need ca 1-2 cm pikkuseks) jäid okastest sakilised jäljed, mõned kergelt rohekad.

    VastaKustuta
  4. Järgmiseks aastaks veel häid ideid- võib värviks lisada ka hibiskust ja näit. mustikaid.

    VastaKustuta
  5. Järgmiseks aastaks munade värvimiseks veel häid ideid- sibulakoorte vahele panna näit. hibiskust või siis külmutatud mustikaid või arooniaid.

    VastaKustuta