reede, 3. juuli 2009

Kukeseente ja hakklihaga täidetud suvikõrvitsad

Kui suvikõrvitsad on muidu suhteliselt maitsetud ning paljude jaoks täiesti söödamatud viljad, siis ka neid saab tegelikult väga maitsvaks teha. Loomulikult on suvikõrvitsad parimad ikka suvel, mil neid ka Eestis kasvab. Suvikõrvitsaid on mitmeid erinevaid liike - on tumerohelistest helerohelisteni, on kollaseid, on kirjuid; ka suurus on neil erinev. Minu lemmikuteks on saanud õrnalt helerohelised ca 15-20 cm pikkused suvikõrvitsad, just neid on praegu igal pool turgudel ka müügil.

Käisin koos sõbranna Mari-Liisiga Nõmme turul ning tulime hiljem minu juurde sööma. Ka Mari-Liis oli algul väga skeptiline suvikõrvitsate suhtes... Minul oli plaan täita suvikõrvitsad hakkliha ja kukeseentega, samuti lisada erinevaid köögivilju.

Vaja läheb (neljale):
4 väiksemat suvikõrvitsat
200 g kukeseeni
200 g (sea)hakkliha
1 punane paprika
1 sibul
3 küüslauguküünt
suur peotäis hakitud spinatit
1 suur lihatomat
oliiviõli
meresoola
musta pipart
juustu
rukolat

Suvikõrvitsad lõikasin pikuti pooleks, seest urgitsesin pehmema osa välja, et oleks ruumi täidet panna. Pistsin suvikõrvitsalaevukesed 200 kraadiga ahju eelküpsema ning asusin täidist valmistama. Praadisin pannil kergelt oliiviõlis läbi hakkliha, hakitud sibula ja küüslaugu, peenekstükeldatud paprika ja tomati, samuti lisasin spinati, maitsestasin soola ja pipraga. Eraldi praadisin kukeseened, lisasin ka veidi soola. Võtsin suvikõrvitsad ahjust välja ning panin igaühte neist nii hakklihasegu kui kukeseeni - küpsetasin veel ahjus umbes 30 minutit, veidi enne valmimist panin suvikõrvitsatele peale ka juustu ning lasin sellel sulada. Maitsesid õige hästi, kõrvale näksisime veel rukolat. Mari-Liis oli üllatunud, et suvikõrvitsaid saab nii maitsvaks teha; plaanib edaspidi ka oma lapsed suvikõrvitsat sööma saada.

2 kommentaari:

  1. suvikõrvits on täiesti maitsev ka ilma igasuguse maitsestamiseta, piisab sellest, kui mõnda aega vees keeta ja saab väga hea toidukõrvase.

    VastaKustuta
  2. Mina suvikõrvitsat nii ei sööks, aga maitse üle ei vaielda :) Küll aga maitseb mulle suvikõrits väga grillitult (eelnevalt veidi palsamiäädika, õli ja üritidega marineeritult).

    VastaKustuta