Reede, 15. november 2013

Vietnami kevadrullid


Olen taas ühe toidu sõltuvusse sattunud. Tegelikult avaldub see sõltuvus juba teist korda sel aastal - algas see kevadel, vaibus suvel, aga sügisel elustus taas. Täida, rulli, pista kastmesse ja naudi… Ei, see pole sushi (kuigi ka sushi-vajadus on nüüd sügisel tagasi). Taas killuke Aasia köögist, aga sel korral Vietnamist. Kõik tunnevad hästi ja on maitsnud küpsetatud kevadrulle, kuid Vietnami kevadrullid on kuumtöötlemata ning panevad osasid inimesi algul kõhklevalt nende poole vaatama. Minule aga meeldib just see värskus, mis Vietnami kevadrullides peidus on. Kastmega koos lihtsalt vastupandamatud.

Valmistada on neid väga lihtne, aga tooraaine, põhiliselt riisipaberi, kättesaadavus on suhteliselt piiratud. Kui ma kevadel algselt riisipaberit tavapoodidest (Selver, Prisma, Rimi) otsima hakkasin, ei olnud seda kusagil. Kui uurisin, miks pole, öeldi, et ei osteta. Nokk kinni, saba lahti - raske osta, kui ei müüda. Õnneks oskasin riisipaberit siis Umamist otsida-tellida - see on väga mugav viis just inimestele, kes ei oma igapäevaselt ligipääsu poodidele. Hiljuti avastasin, et Rocca al Mare keskusesse on tekkinud gurmeepood Nimini ning ka sealt leiab kahes suuruses riisipaberit.

Täidise osas pole Vietnami kevadrullidel ühte ja õiget - ikka oma loovus ja maitseeelistused saavad kõige aluseks.

Minu lemmikud komponendid täidiseks:
tiigerkrevetid
kurk
porgand
penikesed riisinuudlid või oanuudlid
röstitud maapähkel
värske koriander

Võib lisada ka:
salatilehti
rohelist sibulat
mungube
valget redist
rohelist mangot (Rohelisest mangost tehakse ka vürtsikat Tai mangosalatit, kuid kahjuks seda Eestis müügil ei ole näinud; mina sain Malaisiast.)


Esmalt tükelda täidisesse minevad köögiviljad. Kurk lõika peenikesteks ribadeks, porgandist saab aga paremini peeneid ribasid sakilise juurviljakoorijaga (tavalise koorijaga tulevad õhukesed laastud, sakilisega just peened ribad). Kui sellist juurviljakoorijat pole (minu juurviljakoorija on Jamie Oliveri sarjast ja on lihtsalt suurepäraselt käesistuv ja tööd tegev abivahend), saab porgandit ka noaga tükeldada - lõika imeõhukesed ribad. Kurgi asemele või kui mahub, siis lisaks kurgile võib lisada ka valge redise ribasid, mungube või kui kusagilt õnnestub saada, siis rohelist mangot. Roheline mango kevadrulli täidises meeldis mulle kohe väga.

Valmista ette ka riisi- või oanuudlid. Need viimased on mulle väga meeldima hakanud ning ma kastutangi pigem just neid. Leiab suurest poest, Thai Choice kaubamärgiga. Riisinuudlitest kasutatakse kevadrullides niitjaid imepeenikesi nuudleid. Nii riisinuudleid kui oanuudleid ei tohi keeta (lagunevad laiali), vaid piisab keeva vee pealekallamisest ja mõned minutid vees hoidmisest. Kurna nuudlid ja loputa-jahuta külma veega.

Vietnami kevadrullide sees võib kasutada ka kanaliha (marineeri, küpseta, jahuta) või teha need täiesti taimsena, aga mulle meeldivad kevadrullid enim just tiigerkrevettidega. Kiirmarinaad (ca 15-30 min) krevettidele on tavaliselt kas tšillikastmest (nt sellisest) või Hoisin kastmest. Krevettidest kasutan parema puudumisel külmutatud ja kuumtöödeldud tiigerkrevette.

Kui kõik komponendid ette valmistatud, aseta need käeulatusse ja asu kevadrulle volitima. Kalla taldrikule (kuhu mahub tervelt sisse riisipaber) kuuma vett ning leota riisipaberit, kuni see pehmeneb (ca 10-20 sekundit).

Tõsta elastne riisipaber kuivale alusele, aseta täidis lehe alumisse osasse, jättes alt paar cm vabaks. Voldi alumine riisipaberi serv täidise peale, seejärel tõsta külgmised servad keskele kokku (et täidis otstest välja ei tuleks) ning rulli lõpuni. Kevadrullid pole mõeldud pikemaks säilitamiseks, kuna riisipaber hakkab kuivama ja krõbenema. Kui pead lühikest aega kevadrulle säilitama, kata need niiske rätikuga. Ka poolikut riisipaberi pakki ära jäta pealt lahtisena - pärast kevadrullide tegemist sulge kott õhukindlat või pane veel teise kotis sisse.


Kevadrullide kaste

Just kaste muudab kevadrullid nauditavaks. Kastmeid segatakse Vietnami kevadrullidele erinevaid. Kevadrulle võib kasta lihtsalt tšillikastmesse (olenevalt maitse-eelistustest siis kas terav tšillikaste või ka mahedam magusapoolne (mango)-tšillikaste). Kastmeks sobib ka Hoisin kaste.

Kastmeks võib kasutada ka segu laimimahlast, roosuhkrust, sojakastmest (või kalakastmest) ja hakitut tšillist (võib lisada ka küüslauku).

8 kommentaari:

  1. Nendel isudel on mingi loogika. Mul on täpselt sama lugu, et sügisega naases nii kevadrullide kui sushinälg :-p

    VastaKustuta
  2. Mina annaks mh 10 punkti hoopis laudlinale

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Triin, kui sa vaid teaksid... See polegi laudlina :). Mina (ja ka paljud teised toidupildistajad) kasutavad piltidel erinevaid kättesaadavaid kangaid - nt seelikud, pluusid, rätikud, sallid jne. No ja kui ausalt tahad selle konkreetse kohta teada, siis see lilleline... on mu tekikott :)

      Kustuta
  3. Tekikotile 10 punkti :). Kahju, et ma lennukitele sobivaid taustu valida ei saa, rääkimata siis nende perfektsest paikasättimisest :).

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tekikott nüüd nii palju tähelepanu saab :)

      Lennukitel saab ju taustaks jääda (kuigi vaid sobiva kellaaja ja ilmastiku korral) ilus taevas. Võib-olla olen naiivne… Või on reaasus Tallinna Lennujaama garaažid? Ma muidugi ei tea lennukite pildistamisest midagi, olen ehk vaid mõned korrad, kui lennukid end väga sageli ja väga madalal on ilmutanud (ning mul fotoaparaat käepärast), neid pildistanud. Nt Tais Sirinat rahvuspargis olles klõpsisin pilte Phuketile maanduvatest lennukitest: http://trisberg.blogspot.com/2011/03/sirinat-rahvuspark-ja-kohtumine.html

      Kustuta
  4. Planespotter kahjuks jah aega ega kohta valida ei saa ning spotitav lennuk (mis pole kunagi niisama suvaline raudlind) tuleb täpselt sellistes oludes, nagu ta tuleb, spotteri asi on kasvõi paksus udus objekt pildile püüda. Btw ilus taevas ei anna kunagi aimu lennuki pildistamise kohast, sestap on see taust kõige igavam üldse. ;) Phuket on muidugi St Maarteni kõrval üks unelmate spottingupunkte, kuna seal maanduvad käeulatuses suured jumbod ja lainerid, mitte niisama tilulilu-fokkerid, nagu siin. Aga jah, planespotting on omaette ooper ja seal ei kehti ilupiltide reeglid, et sätin ja valin. Seal on hetk, mis kestab vaid sekundi ja on alati kordumatu juba seepärast, et see konkreetne lennuk ei pruugi sinu fotosilma ette enam kunagi jääda. /ja jälle ma kukkusin oma lemmikteemal heietama... palun vabandust! :D/ Aga jätkuvalt meeldib mulle väga antud piltide taust ning kuna ma kevadrulle ei armasta, siis annangi kõrgeima hinde hoolikalt valitud tekikotile. :)

    VastaKustuta
  5. Ma olen juba mitu aega sellistele kevadrullidele mõelnud ja see lugu andis viimase lükke.

    Täna õhtuks tehtud ja nüüd on vist uus suur armastus. Aitäh kirjutamast.

    VastaKustuta