Plaanisin mina hakata tegema sidrunikreemiga tartalette, mille retsepti leidsin sel sügisel Pariisist ostetud raamatust "The Art of French Baking", aga asi jäi pooleli. Olen seda raamatut üsna sageli paitanud ja lehitsenud, kuid ühegi küpsetiseni jõudnud pole. Osaliselt mängib siin rolli mu aastane laps, kes mul igal sammul nagu takjas jala küljes ripub ning kellega koos toidu valmistamine nõuab minult alati leidlikkust. Vahel, kui jala küljes rippumine liiga vinguvaks muutub ja ma pole Hugot puusal hoides näiteks kartuleid võimeline ühe käega koorima, tõstan ta kapi peale istuma. Aga ta käed ulatuvad igale poole ja see minu maailm on ka tema jaoks äärmiselt huvitav.
Hugo on enda valdusse saanud kapsa, mille plaanisin panna ühepajatoidu sisse.
Juhtub ka nii, et vahel on Hugo nõus mängima köögi põrandal. Aga unustage kõik mänguasjad ja muud tilu-lilud - ei, temal on vaja potti ja panni, kulpi ja visplit! Paari kuuga on ta ära õppinud, kuidas käivad lahti erinevad köögisahtlid ja -kapid, jätnud meelde, kus asuvad potid, mida kapist välja kangutada ja kasvanud nii pikaks, et käsi ulatub kõige kõrgemasse sahtlisse mult pannilabidat pihta panema. Ja ega töövõttedki omandamata jää - käsi liigutab tähtsalt visplit potis ja seda päevast päeva. Pole kahtlust - tiitel Sous-Chef on minu köögis õigustatult välja teenitud.
Sous-Chef Hugo
Võiküpsised:
125 g rafineerimata roosuhkrut
1 muna
näpuotsaga meresoola
250 g nisujahu (või 125 g nisujahu + 125 g tatrajahu)
1 tl vanilliekstrakti
125 g külma võid
Mina kasutasin taina tegemiseks lihtsaimat ja kiiremat viisi - panin köögikombaini muna, suhkru, soola ja vanilliekstrakti ning lasin neil seguneda, seejärel lisasin jahu, lasin uuesti seguneda. Viimasena lisasin tükk tüki haaval kuubikuteks ligatud külma (!) või ja suristasin kõik ühtlaseks massiks. Lõpuks tuleb mass käte vahel ühtlaseks vormida (mina tegin pika "vorstikese"), kile sisse mässida ja panna külmkappi vähemalt tunniks-paariks tahenema. Tahenenud tainast lõika õhukesed (ca 3 mm) viilud ning küpseta 200-kraadises pöördõhuga ahjus 8-10 minutit (jälgi, et ei pruunistuks).
Vasakul nisujahust võiküpsised, paremal tatrajahust.
Esmalt: aitäh nii meeldiva blogi kirjutiste eest!
VastaKustutaErinevte jahudega ja juurviljade-köögiviljadega mängimine on viimasel ajal mullegi hobiks saanud. Üks eriti omapärane jahu, mille saamiseks tuli juba sügisel tegutseda, on tammetõrujahu.
Kasutan seda tõrutordis (retsept on emalt saadud ei-tea-kust üleskirjutis vanadest aegadest): 10 muna, 10sl suhkrut, 5sl tõrujahu ja -tükke, 1tl küpsetuspulbrit. Lahtiklopitud munakollasele lisasin jahu, küpsetuspulbri ja viimaks vahustatud munavalge. Saadud vedela taigna valasin vormi ja küpsetasin 175 kraadi juures u 20 minutit. Maitse jäi pähkline ja meeldis nii lastele kui suurtele.
Lapsed muidugi olid veel sügismälestuste uimas ja vaimustus kunagisest tõrukorjamisest ning vanaema juures puupliidil tõrude kuivatamisest tegi neile ilmselt niigi hea tordi veel paremaks.
Mari
Rõõm kuulda, Mari, et postitus positiivseid emotsioone tekitas. Tõrujahu pole seni ise proovinud, kuigi katsetan sageli erinevate jahudega küpsetada. Tänud retsepti eest, äkki kunagi läheb vaja.
Kustuta