Tervitusi taas pärast pikka vaikust! Suvi on seni möödunud tegusalt ja üsna palju mööda Eestit ringi sõites - olen näinud-kogenud-maitsnud palju meeldejäävat. Kui otsida ja veidi ette planeerida, leiab Eestis stiilipuhtaid ööbimispaiku alates mõisahotellidest kuni parvesaunani välja. Läbi on käidud ka palju häid restorane erinevais Eesti paigus - Tammuris, Põhjakal, Haapsalus, Pärnus. Suvi veel õnneks jätkub…
Samas ei saa kodust kauaks ära minna - aed ju ootab ja taimed hakkavad nukrutsema, kui neid liiga kauaks hoolitsuseta jätta. Tomatid olid pärast nelja päeva üksiolekut niivõrd longus, et esmavaatluse järgi oleks võinud nad täiesti maha kanda. Õnneks aga pärast kastmist nad paari tunniga elustusid ja loodetavasti andestasid mulle. Oma tomateid oleme praeguseks söönud juba üle kuu aja. Sellele eelnes mitu kuud tööd, hoolt ja vaeva ja eks see kestab edasi, kuni tomateid tuleb. Ma ei kujutanud ette, kui nõudlikud võivad ühed taimed olla. Sellele vaatamata on kodutomat seda kõike väärt. Nii palju tomatitoite pole vist ükski suvi varem söönud.
Täna tutvustan oma suve lemmiksalateid - mõlemad pühvlimozzarellaga. Aga mis vahe on pühvlimozzarellal ja lehmapiimamozzarellal - viimane neist on oluliselt tuimem ja kummisem, seevastu pühvlimozzarella on nauditavalt kreemjas. Pühvlimozzarella juust pärineb Itaaliast Campania maakonnast.
Tomati-pühvlimozzarellasalat
tomatit
basiilikult
rukolat vms salatikraami
pühvlimozzarellat
Kastmeks:
väga head külmpress oliiviõli
väga head palsamiäädikat
meresoola
purustatud musta pipart
See on salat, millest ma ei tüdine, mida ma söön praegu suvel lausa mitu korda nädalas. Oma olemuselt Caprese salat - tomat-basiilik- pühlimozzarella. Minu jaoks oluline komponent selles salatis on ka hea palsamiäädikas (mulle maitseb veidi magusamaitseline ja kreemjas Rimis müüdav "I love eco" sarjast palsamiäädikas). Pühvlimozzarellat igas poes ei müüda, aga suurtes (mitte kõigis) Rimides ja Selverites (ka Solarises) müüdav pühvlimozzarella on seni järgiproovitutest parim - kõige kreemjama koostisega. Mu Itaaliast toodud parimad oliiviõlivarud on otsas. Soovitused teretulnud, kust Eestist saab head külmpressitud mahedamaitselist oliiviõli.
Salat valmib vaid mõne minutiga. Rebi kausi põhja salatilehti, lõigu tomatid, puista basiilikulehti ja rebi pühvlimozzarella pall keskelt lahti. Nirista peale oliiviõli ja palsamiäädikat, puista soola ja jahvata pipart. Kõrvale sobib värske ciabatta või ahjus küpsetatud võisaiad.
Või siis sama asi veidi teisel kujul - bruschettad. Sel juhul röstitud ciabatta alla, veidi küüslauguga määrida, oliiviõli peale niristada ja ülejäänud (salatilehed jäta sel juhul välja) peale tõsta.
Röstitud peedi ja pühvlimozzarella salat
Või siis peedisalat, kus kaste jääb samaks, aga tomati asemel on peet ja teised ürdid.
Vaja läheb:
peeti
salatilehti
värsket tüümiani
värsket pune
Kastmeks:
väga head külmpress oliiviõli
väga head palsamiäädikat
meresoola
purustatud musta pipart
Rösti peete 180-kraadises ahjus olenevalt tükkide suurusest umbes 20-30 minutit. Lase peetidel jahtuda. Pane kaussi salatilehed, röstitud peediviilud ja puista tüümiani ja pune lehekesi. Rebi pühvlimozzarella pall keskelt lahti ja tõsta salatile. Kastmeks nirista peale oliiviõli ja palsamiäädikat. Maitsesta soola ja värskelt purustatud musta pipraga.
Ma ei tea kas sa oled neid proovinud ja kas need sinu maitsega sobivad, aga mina ostan külmpress oliiviõlisid Marks & Spenceri toidupoest. Sõltuvalt varustatuse astmest on neid seal kohati saada ligi 10 erinevat. Minul tühjeneb praegu Meditteranean Extra Virgin Olive oil ja see on just sellise mahedama maitsega. M&S teatavasti on tuntud ka mahetoidu ja Fairtrade kauba turustajana, seega peaks sulle hästi sobima :)
VastaKustutahttp://plana.marksandspencer.com/we-are-doing
M&S oliiviõlisid pole veel proovinud. Olen proovinud erinevaid mahe (siinkohal tähenduses öko) oliiviõlisid, Rucolast ostnud, mitmeid Borgese ja palju veel muudki, kuid ühtegi lemmikut pole välja kujunenud. Samas vanemate juures sain ühte Maximast ostetud (algul suhtusin väga skeptiliselt) oliiviõli, mille pudelit tänu õli heale maitsele uurima asusin. Õli on pärit Itaaliast Pugliast, saanud ohtralt tunnustusi ja on kohe tõesti nauditav oliiviõli. Maksis mingi tühised 3 €, kuid kahjuks oli see vaid nö ühekordne saak ja enam seda müügil pole.
VastaKustutaVäga häid ja korralike(Itaalia ja Kreeka) külmpressitud õlisid on Kaupmehes. Kui sul leidub kliendikaart(võid ka meilt laenata) olema, siis kindlasti soovitan sinna minna, sest ainuüksi õli ostmiseks võtan mina selle sõidu ette paar korda aastas.
VastaKustutaTelle