neljapäev, 24. november 2011

Ökomüsli ja supertoit

Ärkame lastega kell 11 hommikul, väljas on ikka pime ja sajab vihma. Hullemat ilma annab otsida. Aga muudame päeva ilusaks - alustame seda tervisliku isetehtud müsliga, mille kõik koostisained pärinevad mahepõllumajandusest. Vahelduseks traditsioonilisele kaerahelbemüslile lisasin sellele ka odrahelbeid. Kuna Liina teab, et mulle meeldib igasugune tervislik kraam, tõi ta mulle prooviks supertoidu alla klassifitseeritud chia seemneid - ka neid lisasin müslile. Chia seemned on olnud tähtsateks maiade ja asteekide toiduaineteks, need sisaldavad rikkalikult Oomega-3 rasvhappeid ja antioksüdante. Seemned erilist maitset ei anna; oma välimuselt meenutavad imepeenikesi mooniseemneid ning pärast nende söömist tasub hambavahed üle kontrollida :) Goji marju kui supertoitu tunnen mina juba alates 2007 aastast, mil ma need marjad Jaapanis avastasin.

Nn supertoit on Eestis viimasel aastal muutunud moesuunaks. Samas on selle kõige taga kõva turunduskampaania ning selge on ka see, et supertoit on muutunud siin kellegi äriks. Olen kuulnud nii müügiinimeste supertoitu ülistavaid jutte kui ka lugenud nende imeviljade kohta ajakirjandusest, kuid eile sattusin kuulama Vikerraadio saadet Huvitaja, kus Urmas Laansoo rääkis supertoiduks peetavatest viljadest botaaniku vaatevinklist. Säilitagem ikka terve mõistus. Saadet saab kuulata siit.

Vaja läheb (3-le):
päevalilleõli
3 sl odrahelbeid
3 sl kaerahelbeid
2 tl rafineerimata roosuhkrut
2 sl päevalilleseemneid
2 sl maitsestamata täistera maisihelbeid (saadaval ökopoodides)
1 sl kookoshelbeid
1 sl kookoslaaste
1 sl rosinaid
1 sl chia seemneid
1 tl goji marju

Pane kuumutatud pannile päevalilleõli, lisa odra- ja kaerahelbed - rösti kergelt. Järgmisena lisa suhkur ja päevalilleseemned, sega kõik läbi. Nüüd võid pannilt juba tule alt ära keerata, kuumust jätkub piisavalt. Lisa müslile täistera maisihelbed (need on pressitud tervest maisiterast ja seega sisaldavad täisväärtuslikke toitaineid), kookoshelbed ja -laastud, rosinad, chia seemned ja goji marjad. Eemalda pann kohe kuumalt pliidiaugult, kuna viimasena lisatud koostisainetele pole kuumutamist vaja, muidu lähevad kasulikud ained kaduma. Serveeri jogurti või piimaga. Kõrvale võid lõigata ka banaani. Eriti hea hommikujook on kuum astelpajumahl, millest mina talviti täiesti sõltuvuses olen. Astelpajumahlas on väga palju C-vitamiini ning pidev C-vitamiini tarbimine aitab ennetada külmetushaigused.

Kausi meisterdas Kaisa-Maarja

3 kommentaari:

  1. Ei mingit ökotoitu. Minu vanuses naine vajab kõiki säilitusaineid :))Aga tegelikult põnev jah...

    VastaKustuta
  2. Nii kaunis kauss! Ja minulgi on omatehtud ökomüsli peas tükk aega hoogu võtnud, kuid rahakoti taha on veel pidama jäänud. Peaks siiski kuskilt pihta hakkama, mahedad kaerahelbed ja õli on olemas :)

    VastaKustuta
  3. Chia kohta: siin (Mehhikos), kus indiaanlased seda juba kes-teab-kui-kaua tarvitanud, tarvitakse chiat joogina, alles vedelikus tuleb tema kogu potentsiaal esile - kõige tavalisem valmistusviis on chia-sidrunivesi. Selle valmistamine käib nii, et liitri joogi kohta võetakse 1-2 tl chia-seemneid (proovi esimene kord pigem ühe teelusikatäiega, et tuleks tunnetus, kui palju need paisuvad) - sega need klaasitäie külma veega ja jäta umbes pooleks tunniks seisma, vahepeal segades. Siis pane joogikannu vesi valmis, pigista sinna paari sidruni mahl, lisa suhkrut või mett (vahel ma ei pane üldse magusat) ja lõpuks sega chia-seemned sisse. See on tõesti supertoit, käin hobikorras tihti siin poolmaratonidel ja eelmise päeva ning sama hommiku menüüs on kindlasti paar liitrit chia-vett: olen proovinud nii chiaga kui ilma, chia peal jätkub vastupidavust kauemaks. Sama kinnitavad põhja pool kanjonites elavad tarahumara-indiaanlased, kes on kuulsad oma rahvuslike ultrajooksude poolest.

    VastaKustuta