kolmapäev, 4. august 2010

Pasta ja pesto

Pasta ja pesto - see on mu praeguse perioodi "sõltuvustoit". Mul on tegelikult pidevalt mingi toit, mida ma teatud perioodil (ca paar kuud järjest) pidevalt ihaldan ning tunnen, et pean seda saama vähemalt korra nädalas. On see siis seotud organismis mingi aine vajadusega või on see emotsionaalne… Kooslus tomat-basiilik-mozzarella on troonilt lükatud ning asemele on tulnud pasta ja pesto. Rõdul kasvab selleks tarbeks pottide viisi basiilikut, et vajadusel sealt lehti korjamas käia.

Olid ajad, mil ma arvasin, et pesto ei ole üks meeldiv toit. See arvamus kujunes mul poest ostetud purgipestot proovides ning püsis aastaid. Kui ma millalgi esimest korda enda tehtud pestot maitsesin, muutus mu avamus pestost kardinaalselt - koos kvaliteetse pastaga moodustab see ideaalse terviku.

Pesto (nimetatud ka kui basiilikupesto, roheline pesto, liguuria pesto, pesto alla genovese) pärineb Itaaliast, täpsemalt Liguuriast. Sealt pärit retseptid annavad protsentuaalse täpsusega ette, millised kogused milliseid koostisaineid pestos käib; isegi basiiliku sort on täpselt defineeritud. Minu pesto kogused on umbkaudsed, osaliselt tuletatud liguuria pestost.

Pesto:
50 g basiilikut (paras ports lehti)
1 dl extra virgin oliiviõli
20 g röstitud seedermänni seemneid
30 g Parmesani juustu
20 g Pecorino Romano juustu (väga soolane lambapiimast valmistatud juust)
1 küüslauguküüs
veidi teralist meresoola

Esmalt rösti kergelt seedermänni seemneid (pannil või ahjus) ja jahuta need. Nopi basiilikutaimelt suur hunnik lehti (kindlasti kuivi) ning peenesta need lõiketeraga köögikombainis. Autentsem on basiilik purustada uhmris, kuid see võtab mitmeid kordi rohkem aega ning mina olen sellest aja- ja jõuvarusid nõudvast tegevusest loobunud. Põhimõtteliselt võib ka kõik komponendid köögikombaini sisse panna ja puruks jahvatada, kuid mina tunnen, et parim on siiski juustud (kui Pecorino juustu pole, võib selle osa asendada ka Parmesaniga) eelnevalt peene riiviga riivida ning küüslauguküüs läbi küüslaugupressi ajada. Kui basiilik juba peenike, lisa ka kõik ülejäänud komponendid järgemööda köögikombaini, viimasena nirista sisse oliiviõli.

Et saada täiuslikku pasta ja pesto kooslust, tuleks valida kindlasti mõni kvaliteetsem pasta (odavad ja valest jahust pastad rikuvad toidu ära; ka erinevad täisterajahust pastad pole koos pestoga just kõige parem koolsus). Öelgu need itaallased mida tahes, millist pastat ja pestot koos süüa tohib, aga minu vaieldamatuks lemmikus on pesto koos fusilli pastga (ostan Prismast Monsurro fusillit) - pesto poeb iga pastakeeru vahele ning nii ühendub toit mõnusaks tervikuks. Mainin igaks juhuks ka, et pasta küpsusaste peab kohe kindlasti jääma al dente (hamba all peab ikka väikest krõmpsu tundma); pastat keeta pigem minut vähem kui minut kauem. Pasta kurnata ning kallata koheselt kaussi ja segada pestoga (mitte mingil juhul keedetud pastat külma vee all pesta). Parmesanisõltlastele riivida peale veel paremsani. See toit on imeline.

10 kommentaari:

  1. Mmmm, suu hakab lausa vett jooksma!
    Mina ei riski sellist pestot ise teha, kuidagi selline tunne, et untsu läheb kogu see värk.
    Aga pesto ja pasta..väga maitsev! :)

    VastaKustuta
  2. Lidl-is müüdi 0,7 l külmpressi oliivõli kolme euroga. See 8,5 eurot on liiga kallis ka Iirimaa kohta...

    VastaKustuta
  3. Seoses sellega,et too oliivõli on kallim kui Iirimaal siis peab mainima paljud kaubad on Eestis kallimad kui Inglismaal ja Saksamaal,Iirimaal,Rootsis jpt. riikides...
    Oleks tore kui saaks sellise asja kokku,et mina panen kirja Iirimaal olevate toidukaupade hinnad ja teie panete kirja samade kaupade hinnad mis on Eestis või vastupidi.Oluline on välja tuua see fakt kui palju on Eestis kaubad kallimad võrreldes arenenud riikidega.
    Küllap leidub ka inimesi kes elavad inglismaal ja panevad kirja sealsed hinnad,Saksamaal,Rootsis,
    Uus-Meremaal,Kuubal,Nigeerias,Võrumaal:)))

    VastaKustuta
  4. ka mina olen pesto lainel. Kunagi ammu ühel toidumessil sai proovitud ja see maitses imehästi, kuigi sel hetkel ei teadnud ma mida ma söön. Poest ostetud pesto on jäänud vedelema. Kodus ise tehtud pesto tuleb tegelikult väga kallis ja igas kaubanduses (Kesk-Eestis) pole parmesanigi võtta. Õnneks on mul isiklik piimandusteadlane, kes mind selles osas haris ja soovitas kasutada parmesani puudumisel Fortet, mille ma ka Paide Selverist leidsin. Tema iseloomustas laabijuuste niiviisi: need on nii kõvad, et sa võid teise inimese sellega surnuks visata. Loopima ma poes seda kellegi pihta ei hakanud aga huvi pärast vajutasin erinevaid juustusorte näpuga. Tellis, mis tellis.
    Täna on mul külalisis ooodata ja kavatsengi kööki minna toimetama, pestotama!!;;))

    VastaKustuta
  5. Pille, aga pesto tegemine pole kohe üldse keeruline ega aeganõudev, kui ained käepärast ja retsept võtta on. Proovi ikka ise järgi, tuleb kindlasti parim.

    elektritsaabtasuta.blogspot.com - Eestis on päris paljud kaubad kallimad kui mujal suuremates riikides puhtalt seetõttu, et tellitavad mahud on siin väiksemad. Paraku ei aita teadmine, et kusagil teises riigis mingi vajalik tooraine odavam on, sest reaalselt seda kätte ikka ei saa. Nii palju kui reisidelt midagi tuua, ei rahulda kahjuks endagi tegelikku tarbimisvajadust ning teine teema on üldse kiirestiriknevad kaubad.

    bastet - ma pole üheks toidukorraks perele vajamineva pestokoguse hinda välja arvutanud, kuid kui koostisosade peale mõtlema hakkan, siis tuleb tõdeda, et iga komponent on ikka märkimisväärse kilohinnaga.
    Fortet olen minagi pesto tegemises kasutanud, samuti kasutan vahel parmesani asemel Nopri Erilist juustu (mida olen müügil näinud vaid Stockmannis). Sobivad ka hästi.

    VastaKustuta
  6. "Eestis on päris paljud kaubad kallimad kui mujal suuremates riikides puhtalt seetõttu, et tellitavad mahud on siin väiksemad."

    Võib-olla on see nii aga siin Iirimaal sõltuvad hinnad vastavalt kauplusele.Suurtemates kaupluse kettides millede omanikeks on Sakslased s.o.
    LIDL või ALDI on kaubad odavamad kui Tesco-s või Dunnes Stores.
    Näiteks sama oliivõli on juba tunduvalt erinevas hinnas.

    Hindadega ma olen pannud tähele,et arengumaades näiteks Brasiilias,Filipiinidel ja Eestis on nii tööstuskaubad kui toidukaubad kallimad kui Inglismaal või Saksamaal.
    Näiteks sama auto mille saab Iirimaalt kümne tuhande euro eest saab Brasiilias 17 tuhande euro eest...
    Filipiinidel sama lugu...
    Ometigi Brasiilias on elanikke enam kui Euroopas.
    Eesti ministrid ju tegid ettepaneku boikoteerida tootjaid ja kaupmehi aga kuda seda teha?

    VastaKustuta
  7. Vaata, kui Ökosahver tellib talvisel perioodil Eesti kliimas mittekasvavaid puu- ja köögivilju, siis nädalased mahud on iga artiklit kast või paar. Sellisel juhul moodustab transport väga suure osa hinnast. Paraku peab ikka tarbija selle transpordi siia kinni maksma.

    Ka muid ökokaupu toovad maale vaid väga vähesed firmad ning nende mahud ei ole meie tarbijaskonda arvestades suured. Samuti puuduvad Eestis suured ketipoed, mis ökokaupa müüksid ning hinna alla viiksid. Muidugi mulle meeldiks, kui ökokaup oleks odavam siin :) Aga ma sellegipoolest "hääletan" ökokauba poolt.

    VastaKustuta
  8. See on selge ju, et väiksematel mahtudel on suuremad hinnad ja suurtel kaubanduskettidel on hinnad teised. see selleks.
    Minul endal oli ka huvi, kui palju kogu kupatus maksma läheb.
    Seekordne pesto on väikese mööndusega.
    Oliiviõli 39.-, 0,5 l
    sidrun 6.-
    basiiliku pott 25.-
    kreeka pähkel 25.-, 200g
    seemneid lihtsalt polnud
    Forte 35.-, 200 g
    soola hind sellel kogusel on mõned sendid
    küüslauk ema aiast
    Kogused segasin kokku tunde ja maitsemeele järgi.
    Õli jätkub kauemaks, pool juustu jäi alles,kuigi jah, oleks võinud kõik panna, osa sidrunit läks lõhe peale.
    Kokku tuli seda kraami u 400g ja jätkub mitmeks söögikorraks.

    VastaKustuta
  9. Tervist! Aga kust kohast saab osta seedermänni seemneid?

    VastaKustuta
  10. Seedermänniseemneid müüakse pea igas suuremas kaupluses.

    VastaKustuta