kolmapäev, 9. juuni 2010

Maitsesoolaga grillitud linask

Käisin sel nädalavahetusel esimest korda kalaturgu uudistamas. Ostsin suitsusiiga ning ühe linaski. Linask on kala, mida ma varem söönud polnud ega omanud ka selle kohta mingit infot. Meil oli plaan kala grillida ning müüja ütles, et linaks sobib grillimiseks väga hästi.
Mõtlesin kodus, millega kala enne kokku teha, kui grillima asuda - lugesin internetiavarustest kala grillimise kohta siit ja sealt, kuid midagi nagu ei tundunud väga head olevat. Vaatasin veel Jamie's Italy raamatust üle, et äkki seal leidub kala grillimise kohta väärt infot ning õige koht see raamat just oligi - Jamie on pühendanud kala grillimisele mitu lehekülge, ta julgustab inimesi kala grillima, kuna see on lihtne ja väga maitsev toidu valmistamise viis. Jamie rõhutab, et kala grillimisel ei peaks kartma selle alaküpsetamist, vaid pigem üleküpsetamist. Samast raamatust jäi silma rosmariini, apelsini- ja sidrunikoorega maitsesool, millega grillitavale kalale mõnusat maitset anda saab - see mul käiku läkski.

Vaja läheb:
ca 1 kg kaaluv linask (või mõni muu valge kala)
peotäis meresoola
pool peotäit rosmariinilehekesi
1 apelsini koor
1 sidruni koor
oliiviõli


Pese kala puhtaks - linask on pealt limane ja see pole mitte vanaksläinud kala tunnus, vaid siit leitud info põhjal selgub, et limane marrasknahk ongi sellele kalale omane tunnus. Haki rosmariinioksad peenikeseks, riivi sidruni- ja apelsinikoor ning sega kõik meresoolaga. Määri kala mõlemalt poolt ning kõhuõõnest maitsesoolaga ning lase küpsetuspaberi ja kile sisse mähituna umbes 5-6 h maitsetel imenduda. Enne kala grillile panekut pühi maha üleliigne sool ning määri kala pealt oliiviõliga. Grilli kala madalal kuumusel umbes 15-20 minutit.


Maitseelamused
Linask ei ole väga rasvase lihaga kala - lähemal vaatlusel selgus, et linaskil koguneb rasv naha alla ning grillitud kalalt nahka eemaldades tuleb ka rasvakiht maha. Renee ütles esimesest ampsust alates, et temale meenutab see kala mingit Jaapanis söödud kala - nii maitselt kui lõhnalt. Huvitav, minul selline seos puudus täielikult. Renee oli igal juhul täiesti lummatud sellest kalast ning rääkis söögi alla ja söögi peale, et ta pole ammu midagi nii head saanud (tuleneb see siis kala maitsestajast ehk minust või kala grillijast ehk Reneest :))
Igal juhul tänaseks olen juba teise linaski koju tassinud - leidsin selle müügilt ka Keskturult, kus ma muidu käin nii paar korda aastas. Mis seal salata, Keskturul võib kohata selliseid leidusid, et suu jääb lahti - minule jäi silma 70%-kakaosisaldusega ökomärgiga mõrušokolaad (mis on muide valmistatud roosuhkruga) ja mille 100g pakk maksis - üllatus-üllatus 6 krooni! Ökopoes on selliste šokolaadide hinnad vahemikus 30-50 krooni…

4 kommentaari:

  1. Aet, kas linaskil mudamaitset polnud?
    See šokolaad, millest räägid, tundub küll ulme:D

    VastaKustuta
  2. Nii kummaline kui see ka pole, siis sellele esimesel kalaturult ostetud linaskil mudamaitset polnud, küll aga oli mudamaitset tunda sellel Keskturult ostetud linaskil. Maitsestatud olid mõlemad samamoodi ja sama kaua. Aga tean ka, et need kalad olid erinevat päritolu, see kalaturu oma oli vist kusagilt Rootsist ja see Keskturu oma Haapsalu kandist.

    Aga kui ka Keskturule oled minemas ja odavat šokolaadi osta tahad, siis helista - ma ütlen täpse asukoha :)

    VastaKustuta
  3. Selle šokolaadi ulme oli veel eelmine nädal täitsa olemas :) Tavaliselt nendes lettides "parim enne möödas" kaup, siis selle šoksi parim enne alles 2010 okt. Vahel ikka on selliseid häid leide seal :)

    VastaKustuta
  4. Kalal on see hea asi,et tal on palju fosforit ja too võib panna liikuma inimajutegevuse.
    Ajude kohta on hea lugu Äripäevas.

    Ajud ei ole vaid mõtlemiseks, neist saab ka kõike, mis on söögiks mõeldud – suppi, praadi ja magustoitu.
    http://www.sekretar.ee/?PublicationId=ac05210a-7fc3-4523-bf1b-f9143d38c129

    Marineeeritud lambaajud ehk sesos en adobo

    Loomaajud pesta, kuivatada ning keeta soolvees koos äädika, loorberi, tüümiani ja soola ning pipraga. Umbes 10 minuti järel eemalda ajud ning pista purki, kalla peale sama keeduvedelik. Söömiseks lõika viiludeks ning kanna lauale.
    jne.

    VastaKustuta