esmaspäev, 19. aprill 2010

Karulauku, sinililli ja jänesekapsaid korjamas

Karulauguhooaeg on alanud - käisime eile Toilas olles sel aastal esimest korda karulauke korjamas. Ega metsa minnes ei teadnudki, kas karulaugud juba maa alt ninad välja pistnud on, kuna selle aasta kevad on selgelt hilisem. Esimesed leitud karulaugud olidki vaid sõrmepikkused maa seest välja ajanud helerohelised "osjakesed", kuid metsas edasi uidates leidsime päiksepaistelisematest kohtadest juba karulauke, millel olid esimesed lehed moodustunud. Iga karulaugulehe noppimisega haistis nina aina tugevamat küüslaugulõhna, mis andis vihjeid sellest, et need noored ja väikesed karulaugulehed on eriti tugevamaitselised. Ega palju neid esimesel korral korjanudki - las kasvavad veel. Suutsin veel enne metsast välja saamist ühe oksa peale astuda nii, nagu oleks astunud tagurpidi jäetud rehale - sain paraja laksu ning poripritsmetega kaetud valge jope ja näo.



Metsast tagasi, suundusime parki sinililli korjama. Ei, sinililli ma siiski toiduks ei tarvita, neid korjasime vaasi. Küll aga jäid pargis silma jänesekapsad, mida lapsest peale kevadeti näksinud olen. Mu emme ütles ikka, et kevadeti koolist tulles tuleb lillede korjamise vahepeal ka mõned jänkukapsad ja nurmenukulehed suhu pista. Kui juba jänesekapsad teele jäid, siis nosisin neid hapukaid lehekesi pargis ja korjasin kaasagi, mõttega teha salat karulaugust ja jänkukapsastest.




Värskelt korjatud karulauku hakkisin eile heeringa peale ja sõin koos kartuliga, Aneele tegin pasta peale karulaugust maitsevõid ning just hetk tagasi lõpetasin lõuna karulaugu-jänesekapsasalatiga.

Salatiks läheb tarvis:
karulaugulehti
salatilehti
jänesekapsaid
pool apelsini
4 redist
mõned maasikad
fetajuustu
extra virgin oliiviõli
purustatud musta pipart
rafineerimata roosuhkrut
sidrunimahla



Hakkisin karulaugu- ja salatilehed (salatilehed lisasin, kuna puhtalt karulaugust tuleks salat liiga küüslaugune ja vänge; noori karulaukusid võib käsitleda kui tugevaid ürte). Laotasin hakitud karulaugu, salati ja jänesekapsad kaussi, tükeldasin ka redise ja lisasin salatile. Koorisin apelsini, lõikasin sellest rattad ja need omakorda sektoriteks, lisasin salatile. Salatisse läksid ka mõned maasikad (mul olid külmutatud ja kergelt üles sulanud). Salatit täiendasin fetajuustuga, piserdasin peale oliiviõli, sidrunimahla, veidi suhkrut ja purustatud musta pipart. Sai väga vinge kevadine toit!

11 kommentaari:

  1. Sa ju ikka tead, et tegelikult on karulauk kaitse all ja teda noppida ei tohiks? Võib-olla paar lehekest maitsmiseks... Jah, paljud nopivad seda, aga milleks olla üks paljudest? Juhul, kui SUl need aiamaal ei kasva :)
    Eliisa

    VastaKustuta
  2. Tean ikka, et karulauk on kaitse alla, aga kaitsealuseid taimi võib enda tarbeks mõistlikus koguses korjata. Küll aga pole lubatud nende müügiks korjamine.

    VastaKustuta
  3. Ah et jänesekapsad on siis juba olemas?? Eelmisel nädalal käis Mann otsimas, aga ei leidnud. Peab siis uuesti minema, kui suvilasse lähme, kuna Mann hirmsasti igatseb nende järele. Karulauku tahtsin täna turult osta, ma ei tea, kas jäin hiljaks või ei müüdagi Tartu turul seda, ilma ma temast igatahes jäin!

    VastaKustuta
  4. Jänesekapsaid võib kohati leida. Karulauku pole mina ka turul veel sel aastal näinud, aga nagu blogidest juba näha on, siis kusagilt seda siiski saadakse.

    VastaKustuta
  5. Aedi jutu jätkuks veel, juhul kui kellelgi tekkis nüüd hirm omale väikese salatijagu karulauku metsa alt korjata: looduskaitseseadus ütleb, et keelatud on III kaitsekategooria taimede loodusest korjamine ulatuses, mis ohustab liigi säilimist selles elupaigas. Ja keskkonnaministri määruse kohaselt on karulauk III kaitsekategooria taimeliik.

    Head isu! :)

    www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=13233620
    www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=760308

    VastaKustuta
  6. Mul on tegelikult kaks küsimust, mis ei puutu üldse asjasse. Nimelt, kas sa tead mõnda laiatarbe šokolaadi või võid, mis oleks ohutum kõigist teistest Eestis müüdavatest? Küsin, kuna äkki sa oled rohkem kursis ja olen rohkem uurinud neid poes. Vabandan sellise väga nõmeda küsimuse pärast.

    VastaKustuta
  7. Kui armsad helged kevadised pildid! Ja see sinu salat on ka nagu alati, väga isuäratav.

    VastaKustuta
  8. Anonüümne - kas ma saan õigesti aru, et ohutuse all mõtled Sa E-ainetest vabu tooteid? Ükski Eestis müüdav või (piimrasva 80-82%) ei sisalda E-aineid, ka võie on tehtud vaid piimarasvast, kuid rasvasusprotsent on väiksem (ei sobi nii hästi küpsetamiseks, kuna sisaldab rohkem vett). Kõik margariinid, mis on tehtud nii täielikult taimerasvast kui taime- ja loomse rasva segust, sisaldavad rohkelt erinevaid E-aineid ja transrasvhappeid.

    Šokolaadist on parimad sellised, milles on maksimaalne protsent kakaod ja vähem suhkrut (soovitavalt rafineerimata suhkrud), koostises peaks seega esikohal olema kakao mitte suhkur. Kui šokolaadidest täpsemalt huvitatud oled, loe siit samast blogist: http://maitseelamused.blogspot.com/2010/02/tervislik-sokolaad.html

    Mari-Liis, kevadepildid (va salat) on sel korral minu õe Kaisa-Maarja tehtud. Tema on väga hea meeleolufotograaf.

    VastaKustuta
  9. Käisin Viimsi majaka juures "metsas", õigemini nõval ja olin hämmingus, et mida asotsiaalse välimusega tädid metsast korjavad ja korjavad ning kimpu seavad. Nüüd sattudes blogile sain selgeks, et karulauku.

    VastaKustuta
  10. mari
    Kas keegi teab kas karulauku sügavkülmas tohib säilitada.

    VastaKustuta
  11. Mari, mina ei tea, kas karulauku sügavkülmas saab säilitada. Pole proovinud ega pole ka kuulnud, et keegi säilitaks. Marineeritakse seda küll.

    VastaKustuta